Skocz do zawartości

Muchołówka - brak stożka wzrostu

daro7979

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj przejąłem od kuzynki muchołówkę amerykańską. Była przesuszona, ale to nie główny problem. Kuzynka podobno ją wcześniej przesadzała. Nie wiem co z nią robiła, bo roślina nie ma stożka wzrostu. Bulwa jest zdrowa. Będzie coś z niej jeszcze?

Edytowane przez daro7979
Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi w jakim stopniu te zdjęcie pomoże mi (nam) w zdiagnozowaniu co się dzieję z mucholem skoro na tym jest zdrowa a na opisanej przez Ciebie sytuacji jest ponoć bez stożka wzrostu. Ja się zapytałem o zdjęcie tej bulwy a Ty mi przesyłasz stare zdjęcie... ehh....

W każdym bądź razie nie potrafię sobie jakoś tej muchołówki Twojej wyobrazić skoro bulwa jest zdrowa ale nie ma stożka wzrostu... bez zdjęcia nic nie zrobimy.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

To zdjęcie zrobiłem kilka godzin temu, zaraz po przesadzeniu. Oglądałem bulwę z każdej strony. Są tylko te liście, które widać, nie ma żadnego miejsca skąd mogłyby wyrastać nowe.

Edit: Widać było, że kawałek bulwy został oderwany.

Nie chce jej znów wyciągać z torfu, aby robić zdjęcia.

Edytowane przez daro7979
Odnośnik do odpowiedzi

Z-edytowałeś swój post w tym samym czasie kiedy ja pisałem mojego...

Skoro bulwa została oderwana to już zmienia postać rzeczy... w takim razie można spróbować bulwę ukorzenić ale szanse na zakorzenienie są marne...

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna rzecz wymaga doprecyzowania - czy TO jest ten oderwany kawałek bulwy, czy też od tej bulwy został oderwany jakiś tam kawałek? Posiada ta roślina korzenie?

Od tej bulwy został oderwany kawałek. Tak, ma korzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.