daro7979 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) Witam. Wczoraj przejąłem od kuzynki muchołówkę amerykańską. Była przesuszona, ale to nie główny problem. Kuzynka podobno ją wcześniej przesadzała. Nie wiem co z nią robiła, bo roślina nie ma stożka wzrostu. Bulwa jest zdrowa. Będzie coś z niej jeszcze? Edytowane 18 Maja 2013 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Można spróbować ją rozmnożyć z korzenia . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 bo roślina nie ma stożka wzrostu. Bulwa jest zdrowa. Skoro ma bulwę to znaczy że stożek wzrostu też ma. Daj lepiej zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Nie mam jak zrobić zdjęcia, bo brat wziął mój aparat na zieloną szkołę, a telefonem źle wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Takie mam: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) Powiedz mi w jakim stopniu te zdjęcie pomoże mi (nam) w zdiagnozowaniu co się dzieję z mucholem skoro na tym jest zdrowa a na opisanej przez Ciebie sytuacji jest ponoć bez stożka wzrostu. Ja się zapytałem o zdjęcie tej bulwy a Ty mi przesyłasz stare zdjęcie... ehh.... W każdym bądź razie nie potrafię sobie jakoś tej muchołówki Twojej wyobrazić skoro bulwa jest zdrowa ale nie ma stożka wzrostu... bez zdjęcia nic nie zrobimy. Edytowane 18 Maja 2013 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) To zdjęcie zrobiłem kilka godzin temu, zaraz po przesadzeniu. Oglądałem bulwę z każdej strony. Są tylko te liście, które widać, nie ma żadnego miejsca skąd mogłyby wyrastać nowe. Edit: Widać było, że kawałek bulwy został oderwany. Nie chce jej znów wyciągać z torfu, aby robić zdjęcia. Edytowane 19 Maja 2013 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 No więc od początku.... Twoja roślina MA STOŻEK WZROSTU skoro ma liście. Miejsce z którego wyrastają nowe znajduje się w samym ''centrum'' rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Chyba się nie dogadamy...zobaczymy jak będzie wyglądała za miesiąc. Mimo wszystko dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Z-edytowałeś swój post w tym samym czasie kiedy ja pisałem mojego... Skoro bulwa została oderwana to już zmienia postać rzeczy... w takim razie można spróbować bulwę ukorzenić ale szanse na zakorzenienie są marne... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Zastanawiałem się, czy nie poodrywać liści i wrzucić do wody... . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Taka możliwość też istnieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Co wg. Ciebie lepsze? Zostawić tak jak jest, czy poodrywać liście? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Jedna rzecz wymaga doprecyzowania - czy TO jest ten oderwany kawałek bulwy, czy też od tej bulwy został oderwany jakiś tam kawałek? Posiada ta roślina korzenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Jedna rzecz wymaga doprecyzowania - czy TO jest ten oderwany kawałek bulwy, czy też od tej bulwy został oderwany jakiś tam kawałek? Posiada ta roślina korzenie? Od tej bulwy został oderwany kawałek. Tak, ma korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi