Barni Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Witam przyszedł mi do głowy taki pomysł żeby posadzić roślinki w słoju, mam akurat taki 4l i dwie opcje. 1. Na dno wysypać keramzyt potem torf i roślinki. 2. Na dno keramzyt i ustawić na nim doniczki średnicy 5cm. Co sądzicie o tym pomyśle (która opcja lepsza?) i jakie roślinki by najlepiej się tam czuły. Wszystkie propozycje mile widziane ,a z czasem zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Jakę funkcję ma TO pełnić? Edytowane 16 Czerwca 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Na dzbanki za mały, bo zaraz wyrosną, generalnie polecałbym pływacze np. U. longifolia ale też wiele innych, pewnie też genlisea i południowoamerykańskie rosiczki i australijskie deszczowe. Czytałem też o uprawie cefalotusa w słoju, nie wiem jakiej wielkości, ale ten ma dosyć wąski otwór i byłby spory problem z jego wyjęciem, jakby cefal wyrósł, ale pisała ta osoba, że roślina świetnie rośnie. Ten temat był omawiany na forum owadozery.pl , ale niestety już dostępny nie jest. Opcja zależna od rośliny, chociaż do każdej można by zastosować 2. Pierwsza by mogła być dla tych co lubią rosnąć w mchu torfowcu (pływacze epifityczne), dla tych w podłożu też by się nadawała, ale trzeba by uważać z podlewaniem i dobry drenaż potrzebny, keramzyt musiałby być oddzielony jakąś szmatką, choćby cienką od podłoża, bo zaraz by się zamulił i z drenażu nici. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Ten temat był omawiany na forum owadozery.pl , ale niestety już dostępny nie jest. E tam http://www.owadozery.pl/forum/eksperyment-...oiku-t5674.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Nie wiedziałem, że treśc forum jest jeszcze dostępna Ostatnim razem jak próbowałem wejść, to wzasadzie nic nie można było zobaczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi