Moniurka Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 Niedawno dostałam rosiczkę, i się zastanawiam czy z nią jest wszystko dobrze i czy nie trzeba jej rozsadzić ? W tej doniczce znajduje się 6 rosiczek. Nie wiem czy mogą czy w takiej ciasnocie, ale z tego co czytałam to nie jest dobry okres do przesadzenia ich, a jedna wypościła pęd kwiatowy. Proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Rosiczki to dość delikatne rośliny, więc przyda się pewna ręka przy ich rozsadzaniu. Żyć mogą jak widać, bo żyją Tylko po co skoro może im być dobrze osobno. Jeśli zależy Ci na otrzymaniu nasion to pamiętaj że przesadzenie może zaburzyć ten proces w przypadku roślinki z pędem kwiatowym. Temat w nieodpowiednim dziale, do przeniesienia. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez danny8_1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moniurka Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2013 Tylko, że one są małe, więc nie wiem do jakich doniczek ich przesadzic, jaka ma być wysokość, średnica ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 Nie są wcale takie małe jest wiele mniejszych gatunków. Standardowe 8x8x8 powinno wystarczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Trudno będzie to rozsadzić, jeśli dobrze widzę poparzona od słońca? Zostaw u mnie rośnie w tak małej doniczce coś koło 7 dorosłych roślin i żyją Zresztą nie ten dział do tego tematu. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moniurka Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2013 Co mam zrobić żeby ja wyleczyć?(bo jest poparzona) Dostałam ją taką, staram się jak mogę, jeśli dalej tak pójdzie to bede musiala ja oddac bo chyba nie nadaję się do hodowania roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 Prosto da się to rozsadzić, wystarczy przeciąć doniczkę i po kłopocie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moniurka Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2013 a jak poradzic sobie z poparzeniem ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 nic jej nie będzie nowe liście będą już normalne:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moniurka Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2013 Dziekuję bardzo za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 ... jeśli dalej tak pójdzie to bede musiala ja oddac bo chyba nie nadaję się do hodowania roślin. Nie matura, lecz chęć szczera ... Nie są to rosiczki unikatowe, użyj je do nauki. Przesadzaj, rozsadzaj, siej, pikuj, czytaj ... a zobaczysz, że nadajesz się do hodowania roslin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Według mnie taka kupa ( ) ciekawiej wygląda niż jeden okaz więc ja bym nie rozsadzała. Oczywiście, kto co woli, kwestia estetyki, bo raczej takie warunki im nie przeszkadzają. Postaw je w słoneczne miejsce, pamiętaj o podlewaniu i będzie piękna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi