Skocz do zawartości

rosiczka

Moniurka

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno dostałam rosiczkę, i się zastanawiam czy z nią jest wszystko dobrze i czy nie trzeba jej rozsadzić ? W tej doniczce znajduje się 6 rosiczek. Nie wiem czy mogą czy w takiej ciasnocie, ale z tego co czytałam to nie jest dobry okres do przesadzenia ich, a jedna wypościła pęd kwiatowy. Proszę o pomoc.

post-6390-1372583357_thumb.jpg

post-6390-1372583349_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczki to dość delikatne rośliny, więc przyda się pewna ręka przy ich rozsadzaniu. Żyć mogą jak widać, bo żyją :) Tylko po co skoro może im być dobrze osobno. Jeśli zależy Ci na otrzymaniu nasion to pamiętaj że przesadzenie może zaburzyć ten proces w przypadku roślinki z pędem kwiatowym. Temat w nieodpowiednim dziale, do przeniesienia.

Edytowane przez danny8_1991
Odnośnik do odpowiedzi

Trudno będzie to rozsadzić, jeśli dobrze widzę poparzona od słońca? Zostaw u mnie rośnie w tak małej doniczce coś koło 7 dorosłych roślin i żyją:)

Zresztą nie ten dział do tego tematu.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

... jeśli dalej tak pójdzie to bede musiala ja oddac bo chyba nie nadaję się do hodowania roślin. :(

Nie matura, lecz chęć szczera ... Nie są to rosiczki unikatowe, użyj je do nauki. Przesadzaj, rozsadzaj, siej, pikuj, czytaj ... a zobaczysz, że nadajesz się do hodowania roslin.

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie taka kupa ( rolleyes ) ciekawiej wygląda niż jeden okaz więc ja bym nie rozsadzała. Oczywiście, kto co woli, kwestia estetyki, bo raczej takie warunki im nie przeszkadzają.

Postaw je w słoneczne miejsce, pamiętaj o podlewaniu i będzie piękna. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.