Adi_rosiczka Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Miałem już w swoim życiu 3 muchołówki, które niedługo po kupnie traciłem... Jakie są idealne warunki dla muchołówek, bo bardzo mi sie podobają ale mam już do nich uprzedzenie. Czy w okresie wzrostu może ona być w akwarium ? Czy 2x18W oświetlenia jej wystarczy ? Jak mam ją podlewać w okresie spoczynku ? Jak lepiej ją zimować, stawiając na południowym oknie w temp. ok. 5-10*C, czy przykrywać ją czymś by nie miała w ogóle światła ? Proszę o odpowiedzi, bo chcę się podjąć hodowli tej roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Może byc w akwarium ale nie musi. Takie oświetlenie moim zdaniem na pewno wystarczy. Ja swoje podlewam troszeczke do podstawki jak normalnie tylko że mniej. No zimowac w temp. 5-10 stopni ale lepiej żeby miała światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Moja muchołówka jest pod maleńką świetlóweczką, ale jeśli ma sie ich więcej to dobrym rozwiązaniem jest 2x18W,na tyle wlasnie szykuje moje terrarium i mysle,że jest to wystarczające oświetlenie, moja jeszcze nie przezyla zimowania ponieważ na jesień zaczela kielkowac z nasionka i obecnie ma 6 malenkich pulapek i jak na razie ma sie dobrze . Ale na zimowanie jak kolega powiedzial dobrze jest zapewnic niska temp 5-10 stopni i zeby miala troszke swiatla a nie zupelna ciemnosc. Milej hodowli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozoree Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 a kiedy nalezy przestac zimowac mucholowki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 ja moje przestaje zimowac w kwietniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugstraps Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Przede wszystkim uzywac dobrej wody czyli na pewno nie kranowa, duza ilosc swiatla latem wlasnie poludniowy parapet, zima nie ma sensu doswietlac, wystarczy swiatlo naturalne. Jesli chodzi o okres spoczynku to jesli bedziesz ja hodowal na oknie przy naturalnym swietle to roslina sama wejdzie w okres spoczynku i sama z niego wyjdzie. Zima tylko ostroznie z podlewaniem ziemia powinna byc wilgotna a nie mokra wiec podlewac z umiarem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 26 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2006 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ! Zdecydowałem się i kupuje na wiosne (jeżeli będzie) D. Pink Venus. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Stycznia 2006 Share Napisano 28 Stycznia 2006 Czy muchowke mozna od czasu do czasu zraszac woda destylowana, powiedzmy raz na 2 miesiace? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 28 Stycznia 2006 Share Napisano 28 Stycznia 2006 Nie zraszajcie mucholowek, bo rozciencza sie wtedy nektar na obrzezach pulapki, ktory jest jedna z metod wabienia owadow. Przy mocnym oswietleniu nektar ten jest latwo widoczny na wewnetrznej czesci pulapki zaraz przy wloskach porastajacych obrzeze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ! Zdecydowałem się i kupuje na wiosne (jeżeli będzie) D. Pink Venus. Niestety właśnie się dowiedziałem, że nie będzie jej.... Możliwe, że dopiero będzie latem... a i to nie jest pewne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 12 Lutego 2006 Autor Share Napisano 12 Lutego 2006 Wiem, też to czytałem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 Niestety pozostaniemy niezaspokojeni.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wanchese Napisano 25 Lutego 2006 Share Napisano 25 Lutego 2006 Jle powinna trwać stratyfikacja muchołówki? Ile po stratyfikcji trzaba czekać ab muchołówka wykiełkowała? :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 26 Lutego 2006 Share Napisano 26 Lutego 2006 Okolo 2 miesiace, zaczynaja kielkowac po ok 2-3 tygodniach od zakonczenia startyfikacji, jezeli nasiona sa swieze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi