kacperzki Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Mam pytanie czy zamiast zraszania można dać nawilżacz powietrza .Bo ja nie wiem jak zrobić ten system zraszana. Edytowane 30 Lipca 2013 przez Kosa1984 Proszę tworzyć tematy w odpowiednich działach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Mam pytanie czy zamiast zraszania można dać nawilżacz powietrza .Bo ja nie wiem jak zrobić ten system zraszana. Mech torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Mam pytanie czy zamiast zraszania można dać nawilżacz powietrza .Bo ja nie wiem jak zrobić ten system zraszana. Można, ale jest cały szereg sposobów na zwiększenie wilgotności powietrza w obrębie rośliny, np. kermazyt, mech, różnego typu nawilżacze powietrza, ustawienie większej grupki roślin liściastych blisko siebie, włożenie ich do terrarium czyli za ''szkło'' , spryskiwanie wodą ( chwilowe )... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperzki Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 A jak położe ten keramzyt to moge na nim mech? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 http://allegro.pl/ultradzwiekowy-nawilzacz...3417802818.html Ja używam takiego zraszacza w terra z helkami . Sprawdza się super. Kupiłem rurek i kolanek z pcv do terra para dostaję się dwiema dyszami tak to u mnie wygląda http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...st&id=18945 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 A jak położe ten keramzyt to moge na nim mech? Ale w jaki to sposób ? Mokry kermazyt musi mieć bezpośrednią styczność z powietrzem, tylko wtedy woda paruje i podwyższa wilgotność. Jeśli zawalisz go mchem to chyba będzie mijało się to z celem ? mech wchłonie wodę a kermazyt będzie sobie leżał jak balast. Bo nie wiem jak chcesz to zrobić. Zasłonić cały kermazyt mchem ? Znalazłem Ci artykuł w sieci, pierwszy lepszy. Poczytaj i wybierz metodę... http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa..._powietrza.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 A w ogóle jakim roślinom chcesz podwyższyć wilgotność ? Bo jeśli masz garstkę tanich gatunków, to nie kombinuj z nawilżaczami powietrza, bo drożej wyjdzie niż kupno roślin. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperzki Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Chodzi mi o to że chce kupic i na dol polozyc mech sphangum , wylac troszke wody , postawic 5 dzbanow na odwroconych podstawkach i kilka rosiczek z queens land i może heliamphore .Nawilżacz już mam .I mysle o tym nawilzaczu ale widzialem zraszacze to nie wiem czy zainwestowac na zraszacze jak mam porzadny ultradzwiekowy nawilzacz a i wymiary terra by byly 50x40x80 .O oswietleniu tez pamietam ale to prostsza sprawa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolak Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 Ale w jaki to sposób ? Mokry kermazyt musi mieć bezpośrednią styczność z powietrzem, tylko wtedy woda paruje i podwyższa wilgotność. Jeśli zawalisz go mchem to chyba będzie mijało się to z celem ? mech wchłonie wodę a kermazyt będzie sobie leżał jak balast. Bo nie wiem jak chcesz to zrobić. Zasłonić cały kermazyt mchem ? Znalazłem Ci artykuł w sieci, pierwszy lepszy. Poczytaj i wybierz metodę... http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa..._powietrza.html Co do tego układania mchu na keramzycie. Znalazłem wskazówki kolegi Bartnik'a co do hodowli mchu. Hodowla w terrarium: Na samym początku przygotowujemy keramzyt oraz doniczki. W jednym z rogów terrarium wstawiamy doniczkę koszyczek następnie odwrócone Doniczki ustawiamy w terrarium w miejscu gdzie planujemy ustawienie roślin, dno naszego terrarium wysypujemy cienka warstwą keramzytu, następnie czeka nas żmudne układanie mchu, pamiętajcie aby jego koniec przysypać delikatnie również keramzytem. Powoli nalewamy wody przez naszą doniczkę koszyczek nigdy nie podlewamy mchu bezpośrednio. Pamiętajcie by co pewien czas go przycinać( nie bójcie się ścinać jego szczytów, spowoduje to jego "rozkrzewienie") Mech rośnie stale w górę zarastając rośliny:) Ważnym zadaniem jest również odlewanie nadmiaru wody z terrarium. Czyli są pewne rozbieżności co do tego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperzki Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Dzięki wszystkim że odpisali zrobie tak jak napisał kolega bartnika dzięki bobolak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 31 Lipca 2013 Share Napisano 31 Lipca 2013 (edytowane) Kacperzki to jednak trochę roślin masz. Bez nawilżacza się może nie obejść. To w summie chcesz przystroić mchem sphagnum rośliny ? A masz terraium... Przeczytaj cały art. Bartnika. http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mech-torf...num-t16166.html Bobolak, sphagnum w naturze nie rośnie na gzymsie czy na keramzycie. Słyszałem że sadzi się w czysty torf. Widocznie Bartnik znalazł dobry sposób na hodowlę sphagnum w terra. Tylko nadal nie wiem czemu ten kermazyt. Kombinowanie. Edytowane 31 Lipca 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi