Angatti_Reef Napisano 30 Maja 2006 Share Napisano 30 Maja 2006 TAK WYGLĄDAŁA JESZCZE NIEDAWNO http://www.nepenti.pl/forum/viewtopic.php?t=1185 A TAK WYGLĄDA TERAZ: NIE POWINNAM JEJ PRZESADZIĆ?? JAKIEś DODATKOWE RADY?? PISZCIE PROSZE.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 30 Maja 2006 Share Napisano 30 Maja 2006 Raczej nie powinienes jej przesadzac skoro tak ladnie rosnie, a poza tym kapturnice purpurowe, maja duze liscie, a przy tym wcale nie potrzebuja ogromnej donicy, wrecz wola miec troszke ciasnawo. Nie spiesz sie z przesadzaniem. Ile masz ta rosline i gdzie zakupiles?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 30 Maja 2006 Share Napisano 30 Maja 2006 ...i gdzie zakupiles?? -łaś :smile: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 30 Maja 2006 Share Napisano 30 Maja 2006 Ol przepraszam sie rozpedzilem ;] A wiec forme zmieniam na forme zenska, dzieki za zwrocenie uwagi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angatti_Reef Napisano 30 Maja 2006 Autor Share Napisano 30 Maja 2006 roslinke dostałam w kwietniu, byla strasznie blada i wydawalo mi sie ze przesluszona, po zdobyciu informacji zaczelam ja starannie podlewac, naswietlac dokarmiac . kapturnica ta zostala zakupiona w hurtowni kwiatow cientych <paradoks> . a moze powinnam ja rozsadzic?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Napisano 31 Maja 2006 Share Napisano 31 Maja 2006 Pięknie wybarwiona, aż oko cieszy (bez uroku) Póki co wstrzymaj się z przesadzaniem, po pierwsze bo ładnie rośnie a po drugie zbliża się lato Na stronie Nepenti - kapturnica pisze że kapturnice powinno się przesadzać raz na 2-3 lata i na wiosne po przebytym zimowaniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość killer88 Napisano 31 Maja 2006 Share Napisano 31 Maja 2006 piekna roslina na jakim oknie ja hodujesz bo ja moja purpurowa mam na zachodnim czasami przenosze na wschodnie zaczela tez nabierac koloru ale jeszcze nie jest tak mocny wlewasz wode do dzbankow ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 31 Maja 2006 Share Napisano 31 Maja 2006 wlewasz wode do dzbankow ? Dlaczego miałaby wlewać wodę do dzbanków? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 31 Maja 2006 Share Napisano 31 Maja 2006 Apropos kapturnicY Sam posiadam purpuere >ZDJĘCIE < i zastanawiałem się nad przesadzeniem. Oczywiście w konsekwencji nie zamierzam tego zrobić a przy Twojej moja nie jst za wielka zatem spokojnie doniczka taka może być Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angatti_Reef Napisano 31 Maja 2006 Autor Share Napisano 31 Maja 2006 Stoi na wschodnim oknie poniewaz stwierdzilam ze wlanie tu bedzie miec najwiecej swiatla, nie posiadam zadnej specjalnej lampy wiec kiedy nie ma slonca stawiam ja na 2 - 3 godzinki pod lapke biurkowa z energooszczedna zarowka w ktoryms tam poscie poradzono mi by wlac wode lecz to byla zgroza musialam wyciac dwa duze dzbany bo zaczely plesniec od srodka... chciała bym ja jakoś rozmnożyć, bo wiem ze jest zdrowym osobnikiem i szybko rosnacym (jeden dzban rozwija sie wciagu tygodnia) lecz nie mam wprawy i nie wiem jak ja rozdzielic??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrek Napisano 31 Maja 2006 Share Napisano 31 Maja 2006 ile godzin twoja roslina ma slonce ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angatti_Reef Napisano 1 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2006 od wschodu slonca do godziny 12/13 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CP fan Napisano 2 Czerwca 2006 Share Napisano 2 Czerwca 2006 w ktoryms tam poscie poradzono mi by wlac wode lecz to byla zgroza musialam wyciac dwa duze dzbany bo zaczely plesniec od srodka... można wlewać wodę do środka, moja purpurea ma wodę w dzbankach i ładnie rośnie ta roślina zdobywa pokarm topiąc swoje ofiary dla zainteresowanych dyskusja na ten temat (j. angielski): http://www.cpukforum.com/forum/viewtopic.p...=purpurea+water Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Napisano 3 Czerwca 2006 Share Napisano 3 Czerwca 2006 Angatti_Reef napisał/a: w ktoryms tam poscie poradzono mi by wlac wode lecz to byla zgroza musialam wyciac dwa duze dzbany bo zaczely plesniec od srodka... Cp fan napisał/a: można wlewać wodę do środka, moja purpurea ma wodę w dzbankach i ładnie rośnie ta roślina zdobywa pokarm topiąc swoje ofiary Zapraszam tutaj: woda w kielichach woda w Sarracenii psittacina płyn trawienny proszę zwrócić uwagę na to co napisał Łukasz na końcu Jeśli jednak ktoś ma inne zdanie to oczywiście nie ma przeszkód, każda roślina jest różna i nie zawsze sprawdzone metody są dobre dla wszystkich Prosty przykład macie u góry Po to jest jednak forum by wymieniać się informacjami i spostrzeżeniami w hodowli Ja jedak w pełni ufam Nepenti i wody do swoich kapturnic nie wlewam i nie mam takiego zamiaru Myślę że temat bardzo zboczył z tematu początkowego dlatego też proszę o nie pisanie więcej na temat wody w kielichach, myślę, że wszystko jest powyżej A jeśli już to w poprzednich tematach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CP fan Napisano 3 Czerwca 2006 Share Napisano 3 Czerwca 2006 Zapraszam tutaj: woda w kielichach woda w Sarracenii psittacina płyn trawienny proszę zwrócić uwagę na to co napisał Łukasz na końcu wodę można dolewać tylko do s.purpurea, do żadnej innej nie wolno!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi