Skocz do zawartości

CO MYśLICIE ???

Angatti_Reef

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie powinienes jej przesadzac skoro tak ladnie rosnie, a poza tym kapturnice purpurowe, maja duze liscie, a przy tym wcale nie potrzebuja ogromnej donicy, wrecz wola miec troszke ciasnawo. Nie spiesz sie z przesadzaniem. Ile masz ta rosline i gdzie zakupiles??

Odnośnik do odpowiedzi

roslinke dostałam w kwietniu, byla strasznie blada i wydawalo mi sie ze przesluszona, po zdobyciu informacji zaczelam ja starannie podlewac, naswietlac dokarmiac :).

kapturnica ta zostala zakupiona w hurtowni kwiatow cientych <paradoks> .

a moze powinnam ja rozsadzic??

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie wybarwiona, aż oko cieszy (bez uroku)

Póki co wstrzymaj się z przesadzaniem, po pierwsze bo ładnie rośnie a po drugie zbliża się lato

Na stronie Nepenti - kapturnica pisze że kapturnice powinno się przesadzać raz na 2-3 lata i na wiosne po przebytym zimowaniu

Odnośnik do odpowiedzi

Gość killer88

piekna roslina

na jakim oknie ja hodujesz bo ja moja purpurowa mam na zachodnim czasami przenosze na wschodnie zaczela tez nabierac koloru ale jeszcze nie jest tak mocny

wlewasz wode do dzbankow ?

Odnośnik do odpowiedzi

Stoi na wschodnim oknie poniewaz stwierdzilam ze wlanie tu bedzie miec najwiecej swiatla, nie posiadam zadnej specjalnej lampy wiec kiedy nie ma slonca stawiam ja na 2 - 3 godzinki pod lapke biurkowa z energooszczedna zarowka ;)

w ktoryms tam poscie poradzono mi by wlac wode lecz to byla zgroza musialam wyciac dwa duze dzbany bo zaczely plesniec od srodka...

chciała bym ja jakoś rozmnożyć, bo wiem ze jest zdrowym osobnikiem i szybko rosnacym (jeden dzban rozwija sie wciagu tygodnia) lecz nie mam wprawy i nie wiem jak ja rozdzielic???

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan
w ktoryms tam poscie poradzono mi by wlac wode lecz to byla zgroza musialam wyciac dwa duze dzbany bo zaczely plesniec od srodka...

można wlewać wodę do środka, moja purpurea ma wodę w dzbankach i ładnie rośnie

ta roślina zdobywa pokarm topiąc swoje ofiary

dla zainteresowanych dyskusja na ten temat (j. angielski):

http://www.cpukforum.com/forum/viewtopic.p...=purpurea+water

Odnośnik do odpowiedzi

Angatti_Reef napisał/a:  

Cp fan napisał/a:

można wlewać wodę do środka, moja purpurea ma wodę w dzbankach i ładnie rośnie  

ta roślina zdobywa pokarm topiąc swoje ofiary

Zapraszam tutaj:

:arrow:woda w kielichach

:arrow:woda w Sarracenii psittacina

:arrow:płyn trawienny :arrow: proszę zwrócić uwagę na to co napisał Łukasz na końcu

Jeśli jednak ktoś ma inne zdanie to oczywiście nie ma przeszkód, każda roślina jest różna i nie zawsze sprawdzone metody są dobre dla wszystkich

Prosty przykład macie u góry

Po to jest jednak forum by wymieniać się informacjami i spostrzeżeniami w hodowli

Ja jedak w pełni ufam Nepenti i wody do swoich kapturnic nie wlewam i nie mam takiego zamiaru :wink:

Myślę że temat bardzo zboczył z tematu początkowego dlatego też proszę o nie pisanie więcej na temat wody w kielichach, myślę, że wszystko jest powyżej

A jeśli już to w poprzednich tematach

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.