Skocz do zawartości

Dzbanki górne i dolne u Ventraty

Dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, założyłem temat, gdyż nurtuje mnie kwestia rodzajów dzbanków, jakie produkuje Nepenthes Ventrata. Otóż z tego, co mi wiadomo najłatwiejszym do spostrzeżenia kryterium jest fakt, że u górnego dzbanka wąs jest z tyłu, a u dolnego z przodu. U Ventraty wszystkie dzbanuszki mają wąsy z tyłu. Słyszałem jednak, że u niektórych gatunków dzbanki mają wszystkie lub większość cech wspólnych, czyli nie wykształca się u nich podział na górne i dolne pułapki. Czy to własnie dotyczy Ventraty? , :huh:

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne, ale jednak to nie są te właściwe górne dzbanki u Ventraty :) To są jeszcze pośrednie, wąs nie jest aż tak idealnie z tyłu, tylko jeszcze trochę z boku i wąs nie ma zawijasów.

Górne dzbanki bardzo ładnie widać na zdjęciach Ventraty hddk w jego galerii na portalu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ha! <_<

Chyba już widzę różnicę między dolnymi a górnymi dzbanami :D

Tutaj np. piękny okaz w galerii hddk (hddk, mam nadzieję, że się nie obrazisz, jak wstawię URL ^_^ ):

http://i.roslinyowadozerne.eu/albums/nepen...10/DSCF5249.jpg

Jak widzę górne mają bardziej jednolicie zielone wybarwienie.

A takiego "typowo" dolnego dzbana z przednim wąsem, to u Ventratki nie udało mi się znaleźć.

Zresztą te z tylnym wyglądają najpiękniej IMO rolleyes !

Edytowane przez Dawid
Odnośnik do odpowiedzi

Wybarwienie nie ma tu nic do rzeczy, zależy od światła. Chociaż czasami jest zmienne w zależności od rodzaju dzbanka, jak np. u N. alba czy leonardoi, ale nie u Ventraty, lub przynajmniej nie w takim stopniu żeby było to ważne. Ten zielony to tylko oznaka, że ma mniej światła.

Poszukaj jeszcze w tej galerii, a znajdziesz czerwono- pomarańczowe.

Odnośnik do odpowiedzi

Wybarwienie nie ma tu nic do rzeczy, zależy od światła. Chociaż czasami jest zmienne w zależności od rodzaju dzbanka, jak np. u N. alba czy leonardoi, ale nie u Ventraty, lub przynajmniej nie w takim stopniu żeby było to ważne. Ten zielony to tylko oznaka, że ma mniej światła.

Poszukaj jeszcze w tej galerii, a znajdziesz czerwono- pomarańczowe.

Szukajcie, a znajdziecie :P - masz rację, manys, te górne mają charakterystyczną czerwono-pomarańczową barwę :D :

http://i.roslinyowadozerne.eu/albums/nepen...09/DSCF4227.jpg

Rzeczywiście, zieleńsze są wtedy, gdy światła mniej (w galerii była zresztą adnotacja, którą przeoczyłem: "dzbanki zimowe")

Dzięki za informacje, wiedzieć więcej o swojej roślince nigdy nie zaszkodzi :D !

Odnośnik do odpowiedzi