Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Hej, założyłem temat, gdyż nurtuje mnie kwestia rodzajów dzbanków, jakie produkuje Nepenthes Ventrata. Otóż z tego, co mi wiadomo najłatwiejszym do spostrzeżenia kryterium jest fakt, że u górnego dzbanka wąs jest z tyłu, a u dolnego z przodu. U Ventraty wszystkie dzbanuszki mają wąsy z tyłu. Słyszałem jednak, że u niektórych gatunków dzbanki mają wszystkie lub większość cech wspólnych, czyli nie wykształca się u nich podział na górne i dolne pułapki. Czy to własnie dotyczy Ventraty? , Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Powiem tak a właściwie pokaże zdjęcia młode dzbanki przy dorosłych, ale nie wiem czy to się już zalicza do górnych: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Ładne, ale jednak to nie są te właściwe górne dzbanki u Ventraty To są jeszcze pośrednie, wąs nie jest aż tak idealnie z tyłu, tylko jeszcze trochę z boku i wąs nie ma zawijasów. Górne dzbanki bardzo ładnie widać na zdjęciach Ventraty hddk w jego galerii na portalu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Ha! Chyba już widzę różnicę między dolnymi a górnymi dzbanami Tutaj np. piękny okaz w galerii hddk (hddk, mam nadzieję, że się nie obrazisz, jak wstawię URL ): http://i.roslinyowadozerne.eu/albums/nepen...10/DSCF5249.jpg Jak widzę górne mają bardziej jednolicie zielone wybarwienie. A takiego "typowo" dolnego dzbana z przednim wąsem, to u Ventratki nie udało mi się znaleźć. Zresztą te z tylnym wyglądają najpiękniej IMO ! Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez Dawid Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Wybarwienie nie ma tu nic do rzeczy, zależy od światła. Chociaż czasami jest zmienne w zależności od rodzaju dzbanka, jak np. u N. alba czy leonardoi, ale nie u Ventraty, lub przynajmniej nie w takim stopniu żeby było to ważne. Ten zielony to tylko oznaka, że ma mniej światła. Poszukaj jeszcze w tej galerii, a znajdziesz czerwono- pomarańczowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Wybarwienie nie ma tu nic do rzeczy, zależy od światła. Chociaż czasami jest zmienne w zależności od rodzaju dzbanka, jak np. u N. alba czy leonardoi, ale nie u Ventraty, lub przynajmniej nie w takim stopniu żeby było to ważne. Ten zielony to tylko oznaka, że ma mniej światła. Poszukaj jeszcze w tej galerii, a znajdziesz czerwono- pomarańczowe. Szukajcie, a znajdziecie - masz rację, manys, te górne mają charakterystyczną czerwono-pomarańczową barwę : http://i.roslinyowadozerne.eu/albums/nepen...09/DSCF4227.jpg Rzeczywiście, zieleńsze są wtedy, gdy światła mniej (w galerii była zresztą adnotacja, którą przeoczyłem: "dzbanki zimowe") Dzięki za informacje, wiedzieć więcej o swojej roślince nigdy nie zaszkodzi ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi