Skocz do zawartości

Które rośliny mogą rosnąć razem?

Nietoperka

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałam takiego tematu (jestem prawie pewna że gdzieś podobny temat jest, a ja jak zwykle nie umiem znaleźć), ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, a i temat niżej o mini-szklarni nie dotyczy dokładnie tego o co mi chodzi (mam nadzieję że admin pomyśli podobnie i nie zostanę zjedzona na wstępie :P )

Ale teraz o co chodzi. Bardzo górnolotnie marzy mi się coś takiego:

http://www.aquaticplantcentral.com/72691/e...t-layout/page/2

Najchętniej z częścią wodną

http://www.barrreport.com/attachment.php?a...mp;d=1269139810

Oczywiście mówię tu o ogólnym wyglądzie, bo w pierwszym to nawet ja widzę że są muchołówki, które potrzebują zimowania więc odpadają :P No i oczywiście mają być przede wszystkim rośliny owadożerne ;)

Stąd moje pytanie:

Jakie rośliny można trzymać wspólnie w czymś takim? Mówię tak, żeby nie trzymać osobno w doniczkach tylko w "gruncie". Wydaje mi się ze byłaby możliwość przynajmniej w części takiego akwarium byłaby możliwość sadzenia na torfowcu (w znaczeniu że część torf a część torfowiec jako podłoże gdyby była potrzeba). Odpadają więc rodzaje zimujące, wiec zostały mi:

Brokinia

Katopsis

Cefalotus

Rosiczki (ogólnie wszystkie tropikalne, chyba ze tu by były jakieś różnice?)

Heliamfora (nie jestem pewna?)

Dzbanecznik (myślałam ew. o dość wysokim akwarium (terrarium) by mogły być na półkach by dzbanki mogły zwisać)

Tłustosze (jak z rosiczkami)

Pływacze (też nie wymagające spoczynku, najchętniej w pełni wodne by były w części wodnej)

Byblis

Żenlisea

Coś pominęłam lub jest za dużo? I nie wiem czy (i jakie) czynniki mogą (poza różnicami klimatycznymi tropikalne-umiarkowane) ograniczać międzyrodzajowo żeby nie mogły rosnąć wspólnie? Możliwe są jakieś allopatie? I czy są jakieś przeciwwskazania by rośliny pochodzące z różnych kontynentów rosły razem (akwarium ma ładnie wyglądać, nie być poprawne ekologicznie)?

Edytowane przez Nietoperka
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.