Nietoperka Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Szukałam takiego tematu (jestem prawie pewna że gdzieś podobny temat jest, a ja jak zwykle nie umiem znaleźć), ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, a i temat niżej o mini-szklarni nie dotyczy dokładnie tego o co mi chodzi (mam nadzieję że admin pomyśli podobnie i nie zostanę zjedzona na wstępie ) Ale teraz o co chodzi. Bardzo górnolotnie marzy mi się coś takiego: http://www.aquaticplantcentral.com/72691/e...t-layout/page/2 Najchętniej z częścią wodną http://www.barrreport.com/attachment.php?a...mp;d=1269139810 Oczywiście mówię tu o ogólnym wyglądzie, bo w pierwszym to nawet ja widzę że są muchołówki, które potrzebują zimowania więc odpadają No i oczywiście mają być przede wszystkim rośliny owadożerne Stąd moje pytanie: Jakie rośliny można trzymać wspólnie w czymś takim? Mówię tak, żeby nie trzymać osobno w doniczkach tylko w "gruncie". Wydaje mi się ze byłaby możliwość przynajmniej w części takiego akwarium byłaby możliwość sadzenia na torfowcu (w znaczeniu że część torf a część torfowiec jako podłoże gdyby była potrzeba). Odpadają więc rodzaje zimujące, wiec zostały mi: Brokinia Katopsis Cefalotus Rosiczki (ogólnie wszystkie tropikalne, chyba ze tu by były jakieś różnice?) Heliamfora (nie jestem pewna?) Dzbanecznik (myślałam ew. o dość wysokim akwarium (terrarium) by mogły być na półkach by dzbanki mogły zwisać) Tłustosze (jak z rosiczkami) Pływacze (też nie wymagające spoczynku, najchętniej w pełni wodne by były w części wodnej) Byblis Żenlisea Coś pominęłam lub jest za dużo? I nie wiem czy (i jakie) czynniki mogą (poza różnicami klimatycznymi tropikalne-umiarkowane) ograniczać międzyrodzajowo żeby nie mogły rosnąć wspólnie? Możliwe są jakieś allopatie? I czy są jakieś przeciwwskazania by rośliny pochodzące z różnych kontynentów rosły razem (akwarium ma ładnie wyglądać, nie być poprawne ekologicznie)? Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez Nietoperka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi