jazzik Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Witajcie, nadmienię, że to moja pierwsza kapturnica, więc bardzo się niepokoję. Załączam zdjęcia niepokojących zmian: Roślina wypuściła nowe, kaptury, ale one nie zmieniają koloru. Roślina stoi na parapecie, przy oknie częściowo osłoniętym żaluzjami, które nigdy nie są do końca odsłaniane. Jest w doniczce, w której została kupiona. Czy należy ją przesadzić? Czy te zmiany to coś poważnego?? Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us URL=http://imageshack.us/photo/my-images/823/y3wp.jpg/][/url] Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez jazzik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Przesadź koniecznie. Chodzi Ci o to, że liście nie zmieniają koloru z zielonego na czerwony? Nie wybarwiają się po prostu czyt. za mała ilość światła. Odsłoń jej te żaluzje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazzik Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 O to też, ale najbardziej niepokoi mnie to, że z niektórymi dzieje się coś takiego jak na 3 zdj. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 najbardziej niepokoi mnie to, że z niektórymi dzieje się coś takiego jak na 3 zdj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Spokojnie, częściowe usychanie kapturów to naturalny stan rzeczy Jeśli mają bardzo bardzo dużo światła i cały czas wodę w podstawce, a stożek wzrostu wygląda w porządku (tzn jest żywy i nie ma np zadnych podejrzanych nalotów typu pleśń) to nie ma się czym martwić. Sama nauczyłam się nie być 'nadopiekuńcza' dla moich małych przyjaciół i juu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myxa86 Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Mojej kapturnicy zapleśniał ten mech na dole.. przesadzona do torfu niewiadomego pochodzenia (dostałam od koleżanki) jutro jade po nowy torf porządny bez nawozów! podlewana wodą destylowaną, stoi na parapecie okno południe-zachód, bardziej zachód, słońce jest bardzo długo gdzieś od 13 do zachodu. W wakacje wystawiana na balkon raczej w ciepłe dni. Słońce niczym nie przesłonięte, nie ma wieżowców ani drzew, mieszkamy na wzniesieniu, na oknach mamy folie ale normalnie wpada słońce, razi itp. Mam nadzieje ze przesadzenie pomoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Tak jak piszesz przesadź do nowego torfu. Do tego czasu możesz mechanicznie usunąć pleśń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazzik Napisano 4 Października 2013 Autor Share Napisano 4 Października 2013 Po przesadzeniu zeschły się wszystkie liście. Ziemia była kupiona specjalnie dlakapturnic. Co robić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Daj zdjęcie, stożek wzrostu żywy? W jakich warunkach trzymasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Zdjęcie... O jakiej ziemi specjalnie dla kapturnic piszesz? Edytowane 4 Października 2013 przez Masiol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myxa86 Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Czy ta "pleśń" może dostać się do innych roślin pokojowych? Zaobserwowałam białawą ziemie w bluszczu, dracenie, zaminokulkasie. Kapturnice jutro przesadzę ma być dostawa torfu do leroy merlin, niestety w ogrodniczym koło mnie nie ma. Edytowane 8 Października 2013 przez myxa86 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Dobrze by było,gdyby roślina miała dookoła więcej wilgoci.Można też spryskiwać,wlewać wodę w dzbaki,bo to purpurea,no i zimować w chłodzie i jasnym miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myxa86 Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Wymieniłam kapturnicy ziemie na nowy torf z leroy merlin, jej korzenie były straszne, brązowawe, jakby gniły, wytrzepałam sporo ziemi i wsadziłam do torfu z dodatkiem keramzytu. Podobnie przesadziłam tez muchołówke, mam nadzieje że będzie im się dobrze rosło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazzik Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2014 Dzięki za pomoc, moja roślina przezimowała. Rozbił mi się stary, płaski spodek i roślina z doniczką stoi teraz w takiej okrągłej kryształowej popielnicy. Czy jeśli będę nalewać jej wody do połowy wys. tej popielnicy (jakieś 2 cm) to nie będzie za dużo? P. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 1 Sierpnia 2014 Share Napisano 1 Sierpnia 2014 2 cm dla kapturnicy to nie jest dużo, spokojnie może być i więcej. Lej śmiało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi