Amaterasu Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Temat ogólnie dotyczący wybarwiania się roślin. Trochę napiszę od siebie i duuużo zacytuję, ale już bez apostrofów... Co do roślin mięsożernych, w tym muchołówek to fizycznie barwę czerwieni nadają antocyjany. Zieloną barwę zaś nadaje chlorofil zawarty w komórkach. Co to są antocyjany, ich funkcja i właściwości w skrócie: Antocyjany są sporą dosyć liczną grupą organicznych związków chemicznych barwiących roślinny na czerwony i niebieski kolor. Występują w większości roślin wyższych, głównie w kwiatach i owocach, ale także w liściach, łodygach i korzeniach. Znajdują się przede wszystkim w zewnętrznych warstwach komórek. Pełnią one w roślinach szereg różnych funkcji. Są przeciwutleniaczami, chronią roślinę przed działaniem światła nadfioletowego UV i pełnią bardzo ważną rolę w zapylaniu i rozmnażaniu. Ponieważ antocyjany kształtują barwę wielu kwiatów czy pułapek, są także ważne w wabieniu owadów. Barwa antocyjanów zależy od ich budowy chemicznej, ale także od kwasowości podłoża czy rośliny/owocu. Wiele antocyjanów ma czerwoną barwę w środowisku kwaśnym i zmienia ja na niebiesko/fioletową w mniej kwaśnym/zasadowym. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych pod wpływem światła słonecznego lub procesu niszczenia rośliny), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek. Antocyjany tak samo występują w soku komórkowym muchołówki amerykańskiej, jabłkach, malinach jak i w innych ''barwiących się'' roślinach. Na wybarwianie się poszczególnych gatunków roślin mogą też wpływać oprócz antocyjanów: karotenoidy, ksantofile oraz chlorofil, oprócz tego cechy genetyczne, zasobności składników pokarmowych w glebie oraz zastosowanego nawożenia fosforem, potasem, magnezem, borem i manganem, wysokości nawożenia azotem - nadmierna ilość związków azotu w glebie pogarsza wybarwienie, przebieg pogody w danym okresie, wahania temperatury między dniem a nocą sprzyjają wybarwianiu, a wysokie temperatury i mała ich amplituda w ciągu doby hamują proces wybarwiania, oraz nasłonecznienie sprzyja wybarwianiu, np. na wierzchołkach drzew owoce są lepiej wybarwione niż w głębi korony, gdzie jest ograniczony dostęp światła. A także sam tlen wpływa na zmniejszenie antocyjanów oraz działanie szkodliwego światła nadfioletowego. Jeszcze co do podwyższonej temperatury wpływającej na degradację barwników antocyjanowych która może prowadzić do rozkładu jonu flawyliowego i w konsekwencji do zaniku barwy antocyjanowej. Z gastronomii np w czasie obróbki termicznej barwniki antocyjanowe mogą ulegać rozpadowi, co w istotny sposób wpływa na barwę i przyczynia się do dużych strat substancji bioaktywnych w roślinach. Teraz trochę co już wiemy z Wikipedii: '' Barwa antocyjanów zależy od pH środowiska, w jakim się one znajdują. W przypadku pH poniżej 7 (kwaśne) są one czerwone, a w pH obojętnym lub zasadowym (pH > 7) mają barwę niebieską lub fioletową. Jednak na barwę antocyjanów ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest temperatura. Wraz ze wzrostem temperatury (w trakcie dłuższego ogrzewania) początkowo barwa antocyjanów staje się bardziej intensywna, gdyż następuje rozszczepienie glikozydów na odpowiednie aglikony. Następnie intensywność barwy gwałtownie spada (w wyniku utlenienia barwników do związków o kolorze brunatnym oraz bezbarwnym). Odbarwienie antocyjanów następuje również wskutek dodatku dwutlenku siarki (reakcja obserwowana np. w czasie sulfitacji pulp). Zmiana barwy antocyjanów może wynikać także z działalności enzymów (oksydaz) oraz obecności jonów metali. Barwa antocyjanów w obecności jonów metali zależy nie tylko od tego, jakie jony występują w środowisku, ale również od gatunku rośliny (np. jony cyny zmieniają barwę truskawek, malin i wiśni na kolor bladoczerwony, a czarnej porzeczki - fioletowo - amarantowy; zabarwienie wymienionych owoców w obecności jonów żelaza i miedzi jest natomiast brunatne)'' Edit. Z własnego doświadczenia nad owadożerami i Kapturnicą purpurową wiem że samo światło słoneczne musi mieć mniejsze czy większe znacznie na wpływ stopnia wybarwienia się rośliny, nie wiem jakie konkretnie jego spektrum. Kapturnica stała na wewnętrznym parapecie w lokacji wschodniej, tak że maksymalnie mocne słońce padało na nie pod ostrym kątem oświetlając mniej więcej jedną stronę rośliny, w wyniku czego wyglądała jak człowiek opalający się tylko i wyłącznie na brzuchu, z jednej strony. Bez okręcania doniczki przez jakiś czas była dwu kolorowa, natomiast części wybarwione rośliny ustawione w cień traciły antocyjanową barwę. W pokoju są w miarę stabilne warunki odnośnie temperatur co jest korzystne z jednej strony a zarazem z drugiej nie. Jest też wiele czynników które niszczą naturalne barwniki roślinne. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Czyli teoria z praktyką się potwierdza przynajmniej w moim przypadku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Czyli teoria z praktyką się potwierdza przynajmniej w moim przypadku Coś w tym jest... Szczerze to ja sam myślałem że wybarwienie się np pułapek u muchołówki zależy tylko i wyłącznie od ilości światła, a tu taka pomyłka ;D Tu się okazuje że nawet ilość barwników w roślinie może być genetycznie ograniczona. I tak jak pisałeś muchołówki łapiące duże ilości owadów być może mogą tracić atrakcyjną barwę, albo na skutek zbyt dużego działania azotu bezpośrednio na część pułapki, albo to uwarunkowanie genetyczne, roślina ''najedzona'' nie potrzebuje dalej wabić owadów, w takim przypadku też nie powinna wydzielać zapachu i nektaru w obrębie pułapki. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 http://www.instytucja.pan.pl/images/storie...pnr1_08_cz2.pdf od strony 21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi