skold Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Witam! od dłuższego czasu poszukuję odpowiednich świetlówek do doświetlania roślin. Belka oświetleniowa z racji rozmiarów akwarium (80cm dł.) to 2x35W dł. 76,5 cm. Świetlówki T5 - 74 cm. Tu pojawia się problem, mianowicie mały wybór. W sklepach akwarystycznych znalazłem jedynie dosłownie 5 sztuk (Juwel). Wśród nich odpowiednie podbicie w barwie niebieskiej i czerwonej (jeśli się mylę, to mnie poprawcie) ma ta: jest to Juwel High-Lite Day 9000K. Moje pytania: 1. Czy 9000K to nie za dużo? 2. Czy ta świetlówka jest odpowiednia? 3. Czy użycie dwóch takich świetlówek będzie odpowiednie? jeśli nie, to co polecacie jako uzupełnienie pierwszej? jeśli to możliwe, podajcie konkretne modele Pozostałe świetlówki akwarystyczne tego producenta, mają wysokie podbicie w paśmie zielonym (pomijając podbicia w przydatnym dla naszych roślin paśmie). 4. Czy użycie jako 2 świetlówki tego modelu: jest to Juwel High-Lite Blue 20000K miałoby jakiś sens, czy wręcz odwrotnie. Znalazłem jeszcze 2 świetlówki: Sylvania Aquastar 10000K: Sylvania Grolux 8500K: Liczę na wasze rady, pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Widmo pierwszej i ostatniej wg mnie najbardziej pasuje Tutaj bardzo ładnie wszystko opisane(wg mnie), ale w angielskim: http://www.carnivorousplants.org/howto/Soi...er/Lighting.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skold Napisano 10 Września 2013 Autor Share Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Widmo pierwszej i ostatniej wg mnie najbardziej pasuje Tutaj bardzo ładnie wszystko opisane(wg mnie), ale w angielskim: http://www.carnivorousplants.org/howto/Soi...er/Lighting.php 1. 9000K 2. 8500K razem 17500K - czyli nie byłoby to zbyt dużo? Edytowane 10 Września 2013 przez skold Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Co do wyboru świetlówek zgadzam się z Painkiler1. A czy "za dużo"? Zobacz sobie jak te temperatury barwowe światła można zobrazować: 2000 K – światło świecy i lampy naftowej 2700 K – żarówka wolframowa, w typowych warunkach, którą wszyscy postrzegamy jako dającą światło ciepłobiałe i bardziej żółte od naturalnego dziennego (wcześniej za wartość typową dla żarówek podawano 2500 K) 2900-3200 K – lampa halogenowa (żarówka halogenowa) 3000-4000 K – barwa neutralnie biała 4000-5000 K – barwa lekko-chłodnobiała 5000-5500 K – światło typowo dzienne 6000 K – niebo z białymi chmurami 7000 K – zachmurzone niebo 10000 K – bezchmurne niebo zimą w południe 20000 K – błękitny nieboskłon w krajach południowych latem w południe (za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_biała) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Istotniejszy od temperatury barwowej jest stopień pokrycia widma absorbancji chlorofilu. Wg. informacji ze strony wygląda to tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skold Napisano 10 Września 2013 Autor Share Napisano 10 Września 2013 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Przydadzą się przy ostatecznym wyborze. Painkiler1 - strona, którą mi poleciłeś bardzo przydatna i pomocna. Jeszcze raz dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 1. 9000K 2. 8500K razem 17500K - czyli nie byłoby to zbyt dużo? Od kiedy temperaturę barwową się sumuje? :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Od kiedy temperaturę barwową się sumuje? :/ Z typowym "sumowaniem" też się nigdy nie spotkałam, ale w różnych artykułach znajdowałam opisy, iż jeśli potrzebujemy wartość ok 6500K (tj.2 świetlówki o tej barwie) to możemy zastosować np. 8500 i 3500 i też się "wyrówna". Nie koniecznie wprost je sumując, ale otrzymując jakąś równowagę. Zakładając, oczywiście, że spektra konkretnych lamp będą pasowały do potrzeb naszych roślin. Tzn. biały do niebieskiego do czerwonego. Ja osobiście mam sylvanię grolux i u mnie się sprawdza. Rośliny rosną. Raczej wolno, ale krzewiąco i "masywnie". Nie wydłużają liści i nie wiotczeją. Podaję link, który może trochę Ci sprawę naświetli Co prawda chodzi ogólnie o rośliny, a nie owadożery, ale myślę, że się przyda. http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skold Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 Z typowym "sumowaniem" też się nigdy nie spotkałam, ale w różnych artykułach znajdowałam opisy, iż jeśli potrzebujemy wartość ok 6500K (tj.2 świetlówki o tej barwie) to możemy zastosować np. 8500 i 3500 i też się "wyrówna". Nie koniecznie wprost je sumując, ale otrzymując jakąś równowagę. Zakładając, oczywiście, że spektra konkretnych lamp będą pasowały do potrzeb naszych roślin. Tzn. biały do niebieskiego do czerwonego. Ja osobiście mam sylvanię grolux i u mnie się sprawdza. Rośliny rosną. Raczej wolno, ale krzewiąco i "masywnie". Nie wydłużają liści i nie wiotczeją. Podaję link, który może trochę Ci sprawę naświetli Co prawda chodzi ogólnie o rośliny, a nie owadożery, ale myślę, że się przyda. http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html Hej! Dzięki za zainteresowanie tematem:) a co myślisz o użyciu razem świetlówek: Sylvania Grolux 8500K i Juwel High-Lite day 9000K - co sądzisz o ich widmach? Painkiler1 dał mi już odpowiedź, ale nie zaszkodzi zapytać innych. Tym bardziej, że używasz S.Grolux Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Z typowym "sumowaniem" też się nigdy nie spotkałam, ale w różnych artykułach znajdowałam opisy, iż jeśli potrzebujemy wartość ok 6500K (tj.2 świetlówki o tej barwie) to możemy zastosować np. 8500 i 3500 i też się "wyrówna". http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html To się nazywa średnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 12 Września 2013 Share Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Hej! Dzięki za zainteresowanie tematem:) a co myślisz o użyciu razem świetlówek: Sylvania Grolux 8500K i Juwel High-Lite day 9000K - co sądzisz o ich widmach? Painkiler1 dał mi już odpowiedź, ale nie zaszkodzi zapytać innych. Tym bardziej, że używasz S.Grolux Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, bo nie mam takiego doświadczenia, by móc stwierdzić która jest lepsza, a która gorsza. Ja ze świetlówek T5 mam tylko wspomnianą s.grolux, która jak na razie u mnie się sprawdza, jednak porównania z innymi nie mam. Może odezwie się ktoś, kto ma jakieś możliwości porównawcze i większe doświadczenie w tej dziedzinie. To się nazywa średnia ... Się czepiasz Edytowane 12 Września 2013 przez ania :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skold Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 (edytowane) witam ponownie, co sądzicie o takich połączeniach, czy wg was ma to jakiś sens? teoretycznie podbicie w zielonym jest zbędne, ale rośliny wyglądają wtedy podobno bardziej naturalnie. na pierwszym obrazie zestawienie Juwel High-Lite Day (9000K) (blady obraz w tle) + Juwel High-Lite Colour (6800K): tutaj zestawienie Juwel High-Lite Day (9000K) (blady obraz w tle) + Juwel High - Lite Nature (4100K): Które z tych połączeń wg was jest lepsze, czy lepiej wziąć 2xJuwel High-Lite Day? akwarium 80x40x40 (dł. x wys. x szer.) Proszę o merytoryczne odpowiedzi. Edytowane 15 Września 2013 przez skold Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi