Skocz do zawartości

Ginące liście, początkująca

Rockshotter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dostałam miesiąc temu dzbanka na rocznice od chłopaka więc ma wielką wartość i chce go koniecznie uratować w porę, był mały i trochę liści już wypuścił od tamtego czasu, dbam o niego, dużo czytałam (ale jednak jestem początkująca) nie wiem co się nagle stało, ale jego liście zaczynają brązowieć i w sumie to był moment - dwa dni i to coś opanowało liście. Nie wiem co z tym robić, od czego to się zrobiło, bo jest nawet na młodych liściach, nie stawiam go w bezpośrednim słoncu, ma wilgotno, ale może jakiegoś czynnika jest za dużo albo któregoś za mało, czy może czymś ratować :cray2:

post-6589-1386968540_thumb.jpg

post-6589-1386968953_thumb.jpg

post-6589-1386969484.jpg

post-6589-1386969511_thumb.jpg

Edytowane przez Rockshotter
Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie wyglądał mój jeden dzbanecznik jak dostał podmuchu mroźnego powietrza przy otwieraniu okna - jednak według mnie roślinę zaatakował grzyb. Radziłbym przenieść go do jak najbardziej widnego miejsca i opryskać jakimś fungicydem.

Edytowane przez Painkiler1
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Więc od tamtej pory już nie naraziłam dzbanka na żadne przewianie czy ciepły podmuch, ale wtedy zdrowe liście, obecnie też się 'zaraziły'. Podejrzewam że może to być ten grzyb, nie chce popsikać czymś niewłaściwym, chciałabym wybrać dobry specyfik i proszę o pomoc, czy to jest obojętne jaki fungicyd znajdę w ogrodniczym?

Odnośnik do odpowiedzi