Skocz do zawartości

PPM/ jakie światło

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś wie, gdzie kupić PPM? greenspot nie działa, koleżka na allegro sprzedaje coś podobnego, ale cholera wie co to jest... chociaż w sumie oryginalne PPM z USA jest strasznie drogie, a pożywkę muszę jakoś zabezpieczyć. Czytałem, że antybiotyki czasami nie działają oraz działają destrukcyjnie na eksplantat.

Drugie pytanko, czy ktoś się orientuję jaka lampa będzie optymalna do mikrorozmnażania? myślę nad świetlówkami fluorescencyjnymi liniowowymi lub kompaktowymi barwa 6500k ?

PS. bardzo małe obecnie zainteresowanie jest uprawą tkankową, a przecież to taka wdzięczna i innowacyjna metoda rozmnażania roślin.

PS2. interes Sativa padł?

Pozdrawiam i zachęcam do ożywienia tego działu

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Podejrzewam, że nawet jeśli sklep nie działa to możesz zamówić PPM za pomocą prywatnej wiadomości do Sativa na forum.

Najlepsze do mikronamnażania będą świetlówki polecane do roślin. Myślę, że nie ma sensu bawić się w świetlówki kompaktowe, lepiej kupić liniowe. Sam używam Osram Fluora i wydaje mi się, że te świetlówki są dobre. Z tego co wiem używają tych świetlówek np. na UWM-ie w pokojach hodowlanych.

Małe zainteresowanie może wynikać z tego, że mało jest materiałów po polsku o mikronamnażaniu roślin mięsożernych. Dużo większe wsparcie można znaleźć na zagranicznych forach, ale nie każdemu chce się szukać :P

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...