Skocz do zawartości

Czy należało przesadzać młodą muchołówkę?

silurusglanis93

Rekomendowane odpowiedzi

Nie powinno się nic stać.

Ja też zawsze od razu przesadzałem po odebraniu przesyłki.

Tylko,że tak jak przyszły w małych to wyjmowałem ostrożnie i wsadzałem w dołek wielkości tej co przyszła aby nie rozbijać ziemi i nie uszkadzać korzeni.

Odnośnik do odpowiedzi

Też wyjmowałem ostrożnie, ale starą ziemię z korzeni usunąłem, a korzenie nie uległy uszkodzeniu. Taką sadzonkę umieściłem w świeżym torfie i podlałem obficie wodą. Na razie nie widać żeby były jakieś negatywne zmiany więc chyba będzie dobrze :)

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie dobrze :)

Po usunięciu starego podłoża muchołówka musi się zaaklimatyzować do nowego co zwykle trwa około 2 tygodnie.

Może przez ten czas zwiotczeć , tracić liście.

Pilnuj torfu aby był lekko wilgotny i nie wystawiaj na razie na bezpośrednie słońce do czasu aż zacznie rosnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie jeśli koło takiej sporej muchołówki rośnie mniejsza to jak ją przesadzić (tą mniejszą) bez rozrywania całej bryły torfu? Ma ktoś jakieś pomysły?

Edytowane przez Mauser
Odnośnik do odpowiedzi

... bez rozrywania całej bryły torfu...

Spróbuj siłą woli ;)

W tak serio, to raczej nie jest to możliwe. Poza tym, jeśli torf jest w dobrym stanie, doniczka odpowiednio duża, a Tobie nie przeszkadza kilka roślin w doniczce, to zostaw, bo to fajnie wygląda. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Poradziłem już sobie, rozerwałem pół bryły jedną wyjąłem małą muchołówkę, a potem złożyłem z powrotem całą bryłę więc myślę że muchołówka nie odczuje tej zmiany. Jeszcze jedna malutka została z drugiej strony.

Edytowane przez Mauser
Odnośnik do odpowiedzi