silurusglanis93 Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Kupiłem małą, młodą muchołówkę z allegro. Ma średnicę ok. 5cm i była w bardzo małej doniczce. Od razu przesadziłem ją do większej doniczki. Czy dobrze zrobiłem?? Czy poradzi sobie tak młoda i mała roślina?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 19 Marca 2014 Share Napisano 19 Marca 2014 Nie powinno się nic stać. Ja też zawsze od razu przesadzałem po odebraniu przesyłki. Tylko,że tak jak przyszły w małych to wyjmowałem ostrożnie i wsadzałem w dołek wielkości tej co przyszła aby nie rozbijać ziemi i nie uszkadzać korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silurusglanis93 Napisano 19 Marca 2014 Autor Share Napisano 19 Marca 2014 Też wyjmowałem ostrożnie, ale starą ziemię z korzeni usunąłem, a korzenie nie uległy uszkodzeniu. Taką sadzonkę umieściłem w świeżym torfie i podlałem obficie wodą. Na razie nie widać żeby były jakieś negatywne zmiany więc chyba będzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 Będzie dobrze Po usunięciu starego podłoża muchołówka musi się zaaklimatyzować do nowego co zwykle trwa około 2 tygodnie. Może przez ten czas zwiotczeć , tracić liście. Pilnuj torfu aby był lekko wilgotny i nie wystawiaj na razie na bezpośrednie słońce do czasu aż zacznie rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silurusglanis93 Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Na razie mija trzeci dzień, i nie ma żadnych oznak zwiotczenia czy usychania liści, torf jest ok cały czas wilgotny. Dzięki za rady Pozdro! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 20 Marca 2014 Share Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) A ja mam pytanie jeśli koło takiej sporej muchołówki rośnie mniejsza to jak ją przesadzić (tą mniejszą) bez rozrywania całej bryły torfu? Ma ktoś jakieś pomysły? Edytowane 21 Marca 2014 przez Mauser Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 ... bez rozrywania całej bryły torfu... Spróbuj siłą woli W tak serio, to raczej nie jest to możliwe. Poza tym, jeśli torf jest w dobrym stanie, doniczka odpowiednio duża, a Tobie nie przeszkadza kilka roślin w doniczce, to zostaw, bo to fajnie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Poradziłem już sobie, rozerwałem pół bryły jedną wyjąłem małą muchołówkę, a potem złożyłem z powrotem całą bryłę więc myślę że muchołówka nie odczuje tej zmiany. Jeszcze jedna malutka została z drugiej strony. Edytowane 22 Marca 2014 przez Mauser Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi