Skocz do zawartości

myslicie ze przezyja?

yanne

Rekomendowane odpowiedzi

A więc może zacznę od tego, że moja kochana roślinka praktycznie cala umarła. :( Zostało z niej kilka odrostów w miarę zdrowych i zastanawiam się czy przeżyją. :(

Poobcinałam je pod kątem i wsadziłam do mieszanki dla storczyków pomieszanej z keramzytem i podlałam trochę wodą destylowaną, i zamknęłam w plastikowym pudle, żeby miały podwyższoną wilgoć. Stoją na parapecie. Niestety nie znalazłam w sklepie ukorzeniacza i zwykłego torfu. Jak myślicie ukorzenia się czy nie? Pudełku im zamknąć uchylić czy otworzyć?

Edytowane przez Cephalotus
Proszę pisać zgodnie z zasadami poprawnej pisowni, w tym stosując polskie znaki.
Odnośnik do odpowiedzi

O dzbanecznika.

Z tego co patrzyłam teraz. To zaparowało mu się to pudełko.

Venatra to jest raczej ( nie duże zielone dzbanki miał), a że mam go trzy lata to się do niego przywiązałam i jakby był ktoś mi w stanie doradzić to będę wdzięczna.

Edytowane przez Cephalotus
Proszę pilnować pisowni.
Odnośnik do odpowiedzi

Wysoka wilgotność powietrza sprzyja ukorzenianiu, więc tu plus. Co do podłoża, to nie wiem jak mieszanka dla storczyków, przez niektórych używana w hodowli dzbanków, sprawdzi się w przypadku ukorzeniania, może ktoś inny ma w tym aspekcie doświadczenie. Tym niemniej Ventrata nie jest wybredną rośliną i wiele jej do życia nie trzeba.

To pudełko jak się domyślam jest przezroczyste?

W sumie wypadałoby się też dowiedzieć, z jakich przyczyn padła roślina mateczna, żeby wyeliminować na przyszłość ewentualne błędy w uprawie. Zdjęcia pewnie posiadać nie będziesz, ale opisz dokładnie warunki, w jakich Twój dzbanek był uprawiany, o ile sama nie znasz przyczyny jego zamarcia.

I tak poza tematem - zmień sobie płeć w profilu. ;) (panel kontrolny -> edytuj informacje o profilu)

Odnośnik do odpowiedzi

Wysoka wilgotność powietrza sprzyja ukorzenianiu, więc tu plus. Co do podłoża, to nie wiem jak mieszanka dla storczyków, przez niektórych używana w hodowli dzbanków, sprawdzi się w przypadku ukorzeniania, może ktoś inny ma w tym aspekcie doświadczenie. Tym niemniej Ventrata nie jest wybredną rośliną i wiele jej do życia nie trzeba.

To pudełko jak się domyślam jest przezroczyste?

W sumie wypadałoby się też dowiedzieć, z jakich przyczyn padła roślina mateczna, żeby wyeliminować na przyszłość ewentualne błędy w uprawie. Zdjęcia pewnie posiadać nie będziesz, ale opisz dokładnie warunki, w jakich Twój dzbanek był uprawiany, o ile sama nie znasz przyczyny jego zamarcia.

I tak poza tematem - zmień sobie płeć w profilu. ;) (panel kontrolny -> edytuj informacje o profilu)

Jest przezroczyste, żeby słonce dochodziło. To domknąć pojemnik czy uchylony zostawić?

Nie mam pojęcia czemu się pochorował, :( może ze względu na to ze ostatnio 2 razy się przeprowadzałam i troszkę chorował (poschły dzbanki) a potem przypadkiem go słońce poparzy (moja głupota). I chyba był przelewany (szklanka 250ml wody na tydzień) wiec to raczej moja zupełna wina. :/

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zostawiłbym uchylony. W środku będzie pewnie około 70% wilgotności, a to w zupełności powinno wystarczyć Ventracie - przy okazji zaś zapewnisz jakiś ruch powietrza. W zasadzie ja przy ukorzenianiu odrostów popularnych krzyżówek dzbaneczników już się nawet nie bawię w podwyższanie wilgotności, tym niemniej to zawsze pomaga.

Różni hodowcy mają różne podejście do podlewania dzbanków (oczywiście zawarte w pewnych ogólnych granicach), ale podlewanie raz w tygodniu dużą ilością wody nie wydaje mi się najwłaściwsze. Ja na przykład obecnie podlewam dzbanki co jakieś 3 dni, tak aby utrzymać wilgotne podłoże. Latem, przy wysokich temperaturach, podlewam nawet codziennie. Ilość wody natomiast dobieram właśnie odpowiednio do zamierzonego celu, którym jest utrzymanie w miarę stabilnych warunków. Częstotliwość podlewania i ilość wody będą się oczywiście różnić w zależności od zastosowanej mieszanki podłoża i tego jak długo utrzymuje ona wilgoć.

Odnośnik do odpowiedzi

3 mi rozjechaly sie i podwiedly :/ a powiedzcie mi czy moge najlepsza sadzonke wlozyc w kieliszku z woda do tego pudelka czy raczej kiepski pomysl

Edytowane przez yanne
Odnośnik do odpowiedzi

3 mi rozjechaly sie i podwiedly :/ a powiedzcie mi czy moge najlepsza sadzonke wlozyc w kieliszku z woda do tego pudelka czy raczej kiepski pomysl

Wszystkie chwyty dozwolone - jedni ukorzeniają w wodzie, inni w ziemi. Swoją drogą późna jesień to nieodpowiednia pora na sadzonkowanie - stąd prawdopodobne niepowodzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie chwyty dozwolone - jedni ukorzeniają w wodzie, inni w ziemi. Swoją drogą późna jesień to nieodpowiednia pora na sadzonkowanie - stąd prawdopodobne niepowodzenie.

Wiem, ale tylko to mi zostalo zwazywszy na to ze praktycznie cala roslina mi padla :( zobacze moze ktores mi sie uchowa

Odnośnik do odpowiedzi