Skocz do zawartości

AkwaPaludarium rejon PNG/NG

mec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, nie wiem czy w dobrym dziale ale innego nie znalazłem bardzie pasującego.

To od początku, plan jest taki że powstanie połączenie akwarium z rybami i roślinami + część nad akwarium z roślinami.

O ile część akwarystyczna jest już przeze mnie ustalona to o reszcie dopiero się uczę.

Wymyśliłem sobie, że będą to głównie rośliny owadożerne i storczyki.

Z technicznego punktu widzenia chciałbym żeby ten twór był typu półotwartego.

Ogólnie już zacząłem poszukiwania w necie co tam rośnie i mam już typy ale nie mam pojęcia czy one są dostępne na rynku i jakie mają wymagania.

Lista roślin z tego rejonu przedstawia się następująco ( na tą chwilę tyle znalazłem ):

Byblis liniflora, filifolia.

Drosera banksii, burmannii, indica, peltata, petiolaris, rotundifolia, spatulata.

Nepenthes insignis, treubiana, ampullaria, maxima, mirabilis, neoguineensis, papuana.

Utricularia ?

Za wszelaką pomoc będę wdzięczny?

Akwarium będzie miało rozmiary ok 250 cm x 45 cm x 45 cm a część nad nią ok 100-150 cm.

Muszę to jeszcze przemyśleć dokładnie.

Będę pisał o przemyśleniach i rozwiązaniach jakie zastosuję przy tym projekcie.

Pozdrawiam i liczę na pomoc z waszej strony a wiedzę to wy macie ogromną.

Odnośnik do odpowiedzi

Z rosiczek możesz luzem sadzić spatulaty i jej formy, Burmanii, z Indicą to nie wiem. Oczywiście jeśli oddzielisz cześć akwarystyczną (wodę).

Z dzbaneczników Maxima, ampullaria, mirabilis. Ale tu może być chyba trochę drogo.

Co do byblisów i indicy to mają długie korzenie i same są wysokie.

Ogółem to dobry pomysł. Rośliny będą miały upragnioną wilgoć, a ty piękny wystrój :P... Jak jest jakiś problem to niech inni się wypowiedzą

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zwrócić tutaj uwagę (pewnie o tym wiesz :)) abyś dokładnie oddzielił wodną część od lądowej, w której będą zasadzone mięsożery. Chodzi mi o to aby ewentualna chemia użyta w celach akwarystycznych nie dostała się do jakże delikatnych korzeni rosiczek. Oczywiście jeżeli takową planujesz zastosować. Także związki powstałe z odchodów ryb mogą zbytnio użyźniać torf zastosowany jako podłoże dla roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Bardzo trudne zadanie sobie postawiłeś ale wierzę że się w pełni uda, gdyż kilku ludzi posiada podobne zbiorniki. Przede wszystkim trzeba sobie postawić za sprawę pierwszorzędną, by sobie nawzajem nie szkodziły i nie tylko by szczepy bakterii, glony jak i inne odczynniki nie szkodziły owadożerom, ale by również woda spływająca z owadożerów nie wpływała i szkodziła w akwarium.

Proponuję, by część roślinna ustawiona była na jakimś stelażu w kształcie miski, tak by móc wyłapywać wodę z owadożerów i by całkowicie odgrodzić wodę z akwarium. Taką miskę można świetnie zamaskować pianką poliuretanową, tworząc skały, a całość wyglądałaby jak jama nad wodą ;).

Tego typu konstrukcje, robi się na stałe, więc dobór roślin jest tu bardzo istotny. Nie wiem czy będą to rośliny posadzone w doniczkach - a te ukryte w ścianie strukturalnej, czy będą luźno posadzone we wspólnym podłożu. Jeśli w doniczkach - masz wielkie pole do popisu, jeśli natomiast luźno we wspólnym podłożu, musisz zapomnieć o D. indica i D. rotundifolia gdyż ta pierwsza jest "jednoroczna" a ta druga - zimująca.

Z dzbaneczników wybrałeś bardzo efektowne i dość drogie okazy, a papuana, insignis, treubiana są bardzo trudno dostępne, jednak możesz o nie zapytać Carnisanę lub Roiramę. Widzę że wybrałeś te dzbanki ze względu na występowanie (?) - wszystkie występują w Nowej Guinei. Jeśli to będzie akwa-paludarium tematyczne, to pomożemy jakoś utrzymać je przy życiu, jednak proponowałbym nieco prostsze gatunki. Do tak wielkiej konstrukcji, przydałaby się N. Miranda (produkująca największe dzbanki), N. bicalcarata która nada pomarańczowego koloru swoimi dużymi dzbankami, N. 'rebecca sopper' Produkująca dużą ilość dzbanków, N. mirabilis, N. gymnaphora, N. truncata - to są dzbanki bardzo efektowne i ciekawe, przy których nie będziesz musiał skakać i się z nimi cackać, a urozmaicą rewelacyjnie taki projekt.

Na koniec, pamiętaj że to są pnącza i po pewnym czasie mocno się wydłużają - to też możesz wykorzystać, roskładając takie pnącza po ściance - nada to pełnego naturalizmu.

Z rosiczek - wszystko czego sobie zażyczysz, prócz zimujących,

Kapturnice i muchołówki - mimo iż byłyby fenomenalne - też trzeba o tym zapomnieć bo zimują,

Jednak wiele tłustoszów i pływaczy możesz tam posadzić, półotwarte akwaria to ich żywioł :)

Pozdrawiam !

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie istotne jest aby rośliny były z jednego regionu, ja tak po prostu lubię. Wiem , że to wyzwanie ale się uda. Jako że projekt jest jeszcze nie rozpoczęty może ulegać zmianą. Wszystkie rośliny jakie podałem to wg źródeł gatunki z NG nizinne i nizinno-górskie. Czyli teoretycznie nie przechodzą typowego zimowania.

Co ważne dla mnie zamierzam rośliny kupować systematycznie Ale najpierw muszę wiedzieć jakie a wasze posty mi bardzo pomagają :)

Edytowane przez mec
Odnośnik do odpowiedzi

Za kilka miesięcy ja mógłbym sprzedać ci [CENZURA]. Wiem, że to nie targ :P, ale może coś akurat będzie Ci pasowało. Aha, jeszcze tylko jedno słowo: FOTORELACJA.

Edytowane przez Kosa1984
Skoro wiesz, że to nie targ to dlaczego tutaj handelek proponujesz? Jeśli chcesz coś komuś sprzedać to pisz pw, albo wystaw ofertę w stosownym dziale.
Odnośnik do odpowiedzi

krople_rosy dzięki za wypowiedź ale istotą projektu jest ich przynależność do rejonu PNG/NG. I tego będę się trzymał. A co do dostępności to wiem, że nie jest to prosta sprawa ale z waszą pomocą dam radę. Mam pytanie gdzie najlepiej znaleźć opisy tych gatunków ich wymagań itp. Chyba, że ktoś o co bardzo proszę podzieli się wiedzą na temat gatunków wstępnie wybranych.

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź. Teraz zrobię selekcję pod względem tych samych warunków żeby wszystkim pasowało. Zapewnienie ewentualnego zimowania nie będzie problemem.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbaneczniki i pływacze nie zimują - ciągle mają te same tropikalne warunki, główną zasadą jest wysoka wilgotność i odpowiednie oświetlenie. Natomiast sprawą drugorzędną (jednak dalej ważną) jest odpowiednia mieszanka, sposób podlewania i lekka cyrkulacja powietrza, która zapobiegnie pleśnieniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Mogę napisać jakie będę rośliny poszukiwał do swojego projektu. Po przeanalizowaniu warunków jakie mają i jakie będę w stanie zapewnić wybrałem na chwilę obecną:

Nepenthes danseri

Nepenthes insignis

Nepenthes ampularia

Nepenthes maxima

Nepenthes mirabilis

Nepenthes neoguinensis

Nepenthes papuana

Nepenthes treubiana

Drosera banksii, burmannii, peltata, petiolaris, spatulata

Uticularia uliginosa

Uticularia striatulata

Uticularia careulea

Uticularia muelleri

Byblis liniflora

Byblis filifiola

Nie mogę znaleźć jakiś odmian tłustoszy, może ktoś pomoże?

Myślę, że nie wszystkie rośliny będą u mnie ale zaczynam poszukiwania tych odmian. Jeżeli ktoś może pomóc będę wdzięczny. Jak ktoś ma nadwyżki u siebie w hodowli chętnie odkupię. W sklepach internetowych niektóre znalazłem ale to sklepy zagraniczne i wysyłka będzie na wiosnę. Czy robicie zamówienia grupowe? Jeże;i tak to chętnie się podepnę pod zamówienie. Widziałem, że jest paru forumowiczów z mojego rejonu więc jak ktoś lub ja będę zamawiał możemy się ugadać.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez mec
Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że nie jest najlepszym pomysłem uwzględniać w takich kompozycjach roślin jednorocznych, ja na pewno zrezygnowałbym z Drosera banksii i burmannii, podobnie z Byblis, choć B. filifiola potrafi wytrzymać więcej niż rok to w naturze rośnie jako jednoroczna.

Nie bardzo w takiej kompozycji widzę także D. petiolaris bo cała grupa jest bardzo wymagająca co do wysokiej temperatury, a przede wszystkim do światła, to jedna z najbardziej światłożądnych grup wśród roślin mięsożernych. Jednak nie jest wiadomo jaką będziesz miał konstrukcję zbiornika i jakie środki techniczne będą zastosowane, stąd trudno doradzać.

D. peltata często przechodzi okres spoczynku, ale jeżeli nie będziesz jej zalewał to powinna dać radę, poza tym jest łatwo dostępna i tania, wiec można z nią w takim zestawieniu kombinować.

Dzbaneczniki jak pisałeś to nizinne i pośrednie - powinny dać radę, jak nie będzie za ciepło to pośrednie też powinny dzbankować.

Niewiele więcej mogę napisać, bo nie jest wiadomo jaką będziesz miał konstrukcję zbiornika i jakie rozwiązania techniczne. Jaka będzie temperatura?, czy będzie system zraszania, czy do części wodnej będziesz miał osobny system filtracyjny, czy woda będzie spływała przez cześć roślinną (lądową) jak to jest np. w wiszących ogrodach (ja właśnie coś takiego planuje zrobić u siebie). Rozumiem że w części wodnej będzie zbiornik miękkowodny.

Ale jak rozwiążesz problem z oświetleniem, przy tak dużym akwarium z częścią wodną potrzeba bardzo dużo światła aby tam coś rosło, czy będą jakieś podwodne lampy czy tylko górne oświetlenie, bo nie bardzo wyobrażam sobie oświetlenie tak dużego akwarium (250x45x45), a lampy będą jeszcze nad częścią lądową, która jak podajesz ma mieć 100 - 150cm wysokości jeżeli dobrze zrozumiałem. U mnie przy wysokości 90 cm na dnie już prawie nic nie chce rosnąć, więc jedynym rozwiązaniem jest chyba oświetlenie boczne. Biorąc pod uwagę potrzebną ilość światła będziesz miał problem z wysokimi temperaturami, a zwłaszcza że planujesz zbiornik półotwarty może być przez to problem z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności.

Nie bardzo rozumiem, gdzie planujesz część lądową, skoro ma ona być nad akwarium to widzę tu praktycznie tylko miejsce na ścianie gdzie mogą być epifity, czy góra będzie szersza niż akwarium - przydałby się jakiś schemat, łatwiej byłoby ogarnąć całość i coś doradzić.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że nie jest najlepszym pomysłem uwzględniać w takich kompozycjach roślin jednorocznych, ja na pewno zrezygnowałbym z Drosera banksii i burmannii, podobnie z Byblis, choć B. filifiola potrafi wytrzymać więcej niż rok to w naturze rośnie jako jednoroczna.

Nie bardzo w takiej kompozycji widzę także D. petiolaris bo cała grupa jest bardzo wymagająca co do wysokiej temperatury, a przede wszystkim do światła, to jedna z najbardziej światłożądnych grup wśród roślin mięsożernych. Jednak nie jest wiadomo jaką będziesz miał konstrukcję zbiornika i jakie środki techniczne będą zastosowane, stąd trudno doradzać.

D. peltata często przechodzi okres spoczynku, ale jeżeli nie będziesz jej zalewał to powinna dać radę, poza tym jest łatwo dostępna i tania, wiec można z nią w takim zestawieniu kombinować.

Dzbaneczniki jak pisałeś to nizinne i pośrednie - powinny dać radę, jak nie będzie za ciepło to pośrednie też powinny dzbankować.

Niewiele więcej mogę napisać, bo nie jest wiadomo jaką będziesz miał konstrukcję zbiornika i jakie rozwiązania techniczne. Jaka będzie temperatura?, czy będzie system zraszania, czy do części wodnej będziesz miał osobny system filtracyjny, czy woda będzie spływała przez cześć roślinną (lądową) jak to jest np. w wiszących ogrodach (ja właśnie coś takiego planuje zrobić u siebie). Rozumiem że w części wodnej będzie zbiornik miękkowodny.

Ale jak rozwiążesz problem z oświetleniem, przy tak dużym akwarium z częścią wodną potrzeba bardzo dużo światła aby tam coś rosło, czy będą jakieś podwodne lampy czy tylko górne oświetlenie, bo nie bardzo wyobrażam sobie oświetlenie tak dużego akwarium (250x45x45), a lampy będą jeszcze nad częścią lądową, która jak podajesz ma mieć 100 - 150cm wysokości jeżeli dobrze zrozumiałem. U mnie przy wysokości 90 cm na dnie już prawie nic nie chce rosnąć, więc jedynym rozwiązaniem jest chyba oświetlenie boczne. Biorąc pod uwagę potrzebną ilość światła będziesz miał problem z wysokimi temperaturami, a zwłaszcza że planujesz zbiornik półotwarty może być przez to problem z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności.

Nie bardzo rozumiem, gdzie planujesz część lądową, skoro ma ona być nad akwarium to widzę tu praktycznie tylko miejsce na ścianie gdzie mogą być epifity, czy góra będzie szersza niż akwarium - przydałby się jakiś schemat, łatwiej byłoby ogarnąć całość i coś doradzić.

Dzięki za podpowiedź.

Faktycznie powinienem najpierw przedstawić wstępne założenia techniczne żeby było łatwiej pomóc.

To zacznę od części podwodnej, będzie ona miało osobne źródło światła i będzie to oświetlenie ledowe, filtracja przez sumpa.

Za to część nadwodna będzie konstrukcją z tworzywa sztucznego. Akwarium względem części z roślinami będzie wysunięty ok 30 cm co daje powierzchnię płaską do obsadzenia roślinami.

Oświetlenie będzie mieszane tzn. ledy + świetlówki, jedna część będzie zamocowana bezpośrednio nad roślinami + oświetlenie w słupkach dla równomiernego oświetlenia zbiornika.

Wymiary jeszcze nie są przesądzone, ponieważ ryby jakie wybrałem do zbiornika nie wymagają aż tak dużej powierzchni i się zastanawiam czy nie zastosować akwarium 150X45X45. To byłoby optymalne rozwiązanie.

Jako część nadwodną chcę zastosować systemy ogrodów wertykalnych na bazie kilku warstw filcu z kieszeniami do mocowania roślin. Główną dekoracją będą fragmenty mangrowca aby maksymalnie zbliżyć się do natury, choć jej namiastki. Jakbym wiedział jak wstawić załącznik to bym pokazał jaki efekt chcę uzyskać.

Max. wysokość będzie wynosić 100 cm.

W związku z tym, że woda w akwarium będzie miał temperaturę ok 26 st to w górnej części myślałem o zapewnieniu ok 26-28 st i wilgotności na poziomie 80%. Będzie także zastosowany system zraszania.

Pozdrawiam

post-6934-1418574313_thumb.jpg

Edytowane przez mec
Odnośnik do odpowiedzi