Skocz do zawartości

Problem z dzbankami

morakam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem, że tego typu tematy były już wiele razy, więc jeśli administrator uzna to za kolejny (niepotrzebny) post z góry przepraszam.

Problem jest następujący. W zeszłym roku dostałem dwa dzbaneczniki. ventrata i bloody mary. Przez cały zeszły sezon dużo czytałem o dzbanecznikach, bo nijak nie mogłem doczekać się dzbanków (liście rosną, dzbanki nie), a ostatnio zobaczyłem w internecie sposób który podobno działa. Ventrate umieściłem pod plastkiową butelką na zachodnim parapecie, bo to najbardziej słoneczny parapet w domu

post-6707-1426524194_thumb.jpg

a bloody mary w szafie z jonizatorem powietrza (nie bijcie :) )

post-6707-1426524291_thumb.jpg

rośliny rosną w torfie bez dodatków, podlewam wodą destylowaną

To coś da, czy to marnowanie czasu i roślin?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co kombinować z tymi plastikowymi butelkami. Akurat te dzbaneczniki nie wymagają dużej wilgotności. Poprostu ustaw je na południowym parapecie by miały jak najwięcej światła i wkrótce pojawią się dzbanki. ;)

Ps. Tak na przyszłość - nie ten dział, to nie muchołówka. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Oj przepraszam :) pytanie na szybko pisałem i pomyliłem działy.

A czy dobrym pomysłem jest wystawienie ich w lecie na balkon?

Edytowane przez morakam
Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zmieniając warunki dzbankom jakich stoją robisz im krzywdę, bo się nie mogą aklimatyzować dobrze i stąd brak dzbanków. Trzymaj je w stabilnych warunkach.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to nie jest dobry pomysł. Dzbaneczniki powinny mieć stabilne warunki przez cały rok. Gdybyś wystawił dzbaneczniki latem na balkon musiały by się zaaklimatyzować, a następnie jesienią wstawiłbyś je do domu i znowu musiałyby się aklimatyzować.

Odnośnik do odpowiedzi