morakam Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Witam. Wiem, że tego typu tematy były już wiele razy, więc jeśli administrator uzna to za kolejny (niepotrzebny) post z góry przepraszam. Problem jest następujący. W zeszłym roku dostałem dwa dzbaneczniki. ventrata i bloody mary. Przez cały zeszły sezon dużo czytałem o dzbanecznikach, bo nijak nie mogłem doczekać się dzbanków (liście rosną, dzbanki nie), a ostatnio zobaczyłem w internecie sposób który podobno działa. Ventrate umieściłem pod plastkiową butelką na zachodnim parapecie, bo to najbardziej słoneczny parapet w domu a bloody mary w szafie z jonizatorem powietrza (nie bijcie ) rośliny rosną w torfie bez dodatków, podlewam wodą destylowaną To coś da, czy to marnowanie czasu i roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Nie ma co kombinować z tymi plastikowymi butelkami. Akurat te dzbaneczniki nie wymagają dużej wilgotności. Poprostu ustaw je na południowym parapecie by miały jak najwięcej światła i wkrótce pojawią się dzbanki. Ps. Tak na przyszłość - nie ten dział, to nie muchołówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 16 Marca 2015 Autor Share Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Oj przepraszam pytanie na szybko pisałem i pomyliłem działy. A czy dobrym pomysłem jest wystawienie ich w lecie na balkon? Edytowane 16 Marca 2015 przez morakam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Ogólnie zmieniając warunki dzbankom jakich stoją robisz im krzywdę, bo się nie mogą aklimatyzować dobrze i stąd brak dzbanków. Trzymaj je w stabilnych warunkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Nie, to nie jest dobry pomysł. Dzbaneczniki powinny mieć stabilne warunki przez cały rok. Gdybyś wystawił dzbaneczniki latem na balkon musiały by się zaaklimatyzować, a następnie jesienią wstawiłbyś je do domu i znowu musiałyby się aklimatyzować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 16 Marca 2015 Autor Share Napisano 16 Marca 2015 Dzięki wielkie zrobię jak mówicie, i będę wyczekiwał pierwszego dzbanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi