Freedy Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Dzisiaj zauważyłem, że jedna pułapka mojego Cephalotusa uschła, więc postanowiłem ją uciąć. Po wycięciu i wyjęciu, moim oczom ukazał się kawałek torfu, który był zakrywany przez cefala, który wręcz się poruszał. Bardzo dużo białych maleńkich robaczków, które jak teraz się okazało, mam w każdej doniczce i podstawce z wodą ! Skaczą po niej, wiją się i w ogóle. Doczytałem że są to skoczogonki. Czy są one groźne dla owadożernych roślin? Jak z nimi walczyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Myślę, że gdzieś tutaj znajdziesz odpowiedź: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...=%2Bskoczogonki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2015 szukałem ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi Nie wiem czy będą one groźne dla Cephalotusa. Sporo ich jest, więc nie wiem sam czy mam coś robić, jeśli tak to co Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Nie powinny być groźne. Jeśli już to dla siewek i drobnych gatunków. Jeżeli z cefalem się nic nie dzieje, to nie musisz niczym pryskać, choć możesz to zrobić, jeśli chcesz, użyj jakiegoś środka owadobójczego. Możesz je spróbować wydmuchać co jakiś czas z podłoża, populacja się zmniejszy trochę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi