Shamo Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam wszystkich serdecznie, Nie było mnie tu jakiś czas, ale w dalszym ciągu zajmuje się hodowlą roślin owadożernych. Zdecydowałem się "wykonać" jakieś pierwsze oświetlenie. Brak mi miejsca i odpowiedniego sprzętu na wykonanie własnej oprawy świetlnej dlatego zainwestowałem w oprawę rastrową, którą swoją drogą polecano właśnie tutaj na forum. Zdecydowałem się na oprawę z żarówkami T5 2 x 14W. Wszystko wspaniale tylko... Nie mam pojęcia jak ją podłączyć. Jak mniemam elektryczna część znajdująca się w oprawie to statecznik, ale różni się on od tych które znalazłem w internecie dlatego nie chciałbym czegoś skopać. Zdjęcia oprawy i statecznika: Czy znalazłby się ktoś na tyle miły, aby pomóc mi w podłączeniu tego? Jako, iż jestem totalnym nowicjuszem w kwestii oświetlenia proszę o możliwie jak najbardziej łopatologiczny sposób tłumaczenia. Pytania które mi się nasuwają to: 1. Jakiego rodzaju kabel z włącznikiem kupić? ( Lub ew. coś co uznacie za lepszy wybór ) 2. Jak to cholerstwo podłączyć? Dziękuję i proszę o wyrozumiałość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisz PW do użytkownika Emdine, to prawdziwy profesjonalista. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) 1. Normalny przewód dwużyłowy, jak do lampki. Końcówki warto oblutować, jeśli nie będą oblutowane fabrycznie. Nie zaleca się wpinania gołej plecionki gdyż pojedyncze włókienka mogą powodować iskrzenie. Tego typu: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=43...ID=83c65416c0f7 2. Zauważ, że z kostki wychodzą po dwa czerwone kabelki, jedne idą do pierwszego statecznika, drugie do tego po drugiej stronie obudowy. To kable zasilające. Żyły z przewodu wkręcasz zatem do kostki do tych właśnie dziurek. Środkowy z żółtozielonym zostawiasz pusty. Oczywiście kable wpinasz nie dosłownie tam skąd wychodzą czerwone, tylko z drugiej strony kostki, od strony obudowy a nie statecznika Który kabel w którą dziurę podłączysz to bez znaczenia, tak jak nie patrzysz, którą stroną wtykasz wtyczkę do gniazdka. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Zrób dokładnie tak jak napisał Hddk. Jeżeli jednak kupisz przewód 3 żyłowy to jednak polecam podpiąć kabel zielono-żółty jest to przewod ochrony polaczony z metalową obudową zabezpiecza użytkownika przed porażeniem w przypadku zwarcia. Wywali tedy bezpieczniki a nie porazi cię prądem. Jeżeli jest mozliwosc polecam to wykorzystać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamo Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 @hddk, @Emdine Dzięki bardzo chłopaki, wydaje mi się że bez problemu już sobie poradzę. Duże piwo dla was Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 A dla osób, które oglądały temat, lecz nie zdążyły się wypowiedzieć, też znajdzie się piwo ? Ładna oprawa, cóż będziesz trzymać pod nią? Pozdrawiam ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamo Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 @krople_rosy Następnym razem na pewno zdążysz się wykazać Zwykła hodowla parapetowa póki co, pochwale się zdjęciami roślin jak już podłącze oprawę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 8 Kwietnia 2015 Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Jak już przeglądałeś dział Technika mogłeś poszukać tematów z oświetleniem i z pewnościa trafił byś na ten: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...amp;hl=spos%F3b Temat powstał własnie dla takich użytkowników jak Ty Wszystko masz opisane wraz z załaczonymi zdjęciami. Odnośnie podłączenia kostki zasada jest prosta, jeśli przewód dwu żyłowy podłączamy przewody ze skrajnych stron kostki. Jesli są trzy żyły zółty idze po środku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamo Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 @Jaca-Dzbanecznik Właśnie dzięki temu tematowi zdecydowałem się zakupić oprawę rastrową. Później musiał mi gdzieś umknąć. Dzięki jednak za zainteresowanie i stworzenie tamtego wątku ;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi