Skocz do zawartości

Oprawa rastrowa - Pomoc w poprawnym podłączeniu

Shamo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Nie było mnie tu jakiś czas, ale w dalszym ciągu zajmuje się hodowlą roślin owadożernych. Zdecydowałem się "wykonać" jakieś pierwsze oświetlenie. Brak mi miejsca i odpowiedniego sprzętu na wykonanie własnej oprawy świetlnej dlatego zainwestowałem w oprawę rastrową, którą swoją drogą polecano właśnie tutaj na forum. Zdecydowałem się na oprawę z żarówkami T5 2 x 14W. Wszystko wspaniale tylko... Nie mam pojęcia jak ją podłączyć. Jak mniemam elektryczna część znajdująca się w oprawie to statecznik, ale różni się on od tych które znalazłem w internecie dlatego nie chciałbym czegoś skopać.

Zdjęcia oprawy i statecznika:

DSC_1048.JPG

DSC_1049.JPG

DSC_1050.JPG

DSC_1051.JPG

DSC_1052.JPG

Czy znalazłby się ktoś na tyle miły, aby pomóc mi w podłączeniu tego? Jako, iż jestem totalnym nowicjuszem w kwestii oświetlenia proszę o możliwie jak najbardziej łopatologiczny sposób tłumaczenia.

Pytania które mi się nasuwają to:

1. Jakiego rodzaju kabel z włącznikiem kupić? ( Lub ew. coś co uznacie za lepszy wybór )

2. Jak to cholerstwo podłączyć?

Dziękuję i proszę o wyrozumiałość unsure

Odnośnik do odpowiedzi

1. Normalny przewód dwużyłowy, jak do lampki. Końcówki warto oblutować, jeśli nie będą oblutowane fabrycznie. Nie zaleca się wpinania gołej plecionki gdyż pojedyncze włókienka mogą powodować iskrzenie. Tego typu: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=43...ID=83c65416c0f7

2. Zauważ, że z kostki wychodzą po dwa czerwone kabelki, jedne idą do pierwszego statecznika, drugie do tego po drugiej stronie obudowy. To kable zasilające. Żyły z przewodu wkręcasz zatem do kostki do tych właśnie dziurek. Środkowy z żółtozielonym zostawiasz pusty. Oczywiście kable wpinasz nie dosłownie tam skąd wychodzą czerwone, tylko z drugiej strony kostki, od strony obudowy a nie statecznika ;) Który kabel w którą dziurę podłączysz to bez znaczenia, tak jak nie patrzysz, którą stroną wtykasz wtyczkę do gniazdka.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Zrób dokładnie tak jak napisał Hddk. Jeżeli jednak kupisz przewód 3 żyłowy to jednak polecam podpiąć kabel zielono-żółty jest to przewod ochrony polaczony z metalową obudową zabezpiecza użytkownika przed porażeniem w przypadku zwarcia. Wywali tedy bezpieczniki a nie porazi cię prądem. Jeżeli jest mozliwosc polecam to wykorzystać.

Odnośnik do odpowiedzi

@krople_rosy

Następnym razem na pewno zdążysz się wykazać ;) Zwykła hodowla parapetowa póki co, pochwale się zdjęciami roślin jak już podłącze oprawę.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już przeglądałeś dział Technika mogłeś poszukać tematów z oświetleniem i z pewnościa trafił byś na ten:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...amp;hl=spos%F3b

Temat powstał własnie dla takich użytkowników jak Ty ;)

Wszystko masz opisane wraz z załaczonymi zdjęciami.

Odnośnie podłączenia kostki zasada jest prosta, jeśli przewód dwu żyłowy podłączamy przewody ze skrajnych stron kostki.

Jesli są trzy żyły zółty idze po środku.

Odnośnik do odpowiedzi

@Jaca-Dzbanecznik

Właśnie dzięki temu tematowi zdecydowałem się zakupić oprawę rastrową. Później musiał mi gdzieś umknąć. Dzięki jednak za zainteresowanie i stworzenie tamtego wątku ;) ;)

Odnośnik do odpowiedzi