Gość Omegaa123qw Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Od jakiegoś tygodnia moja muchołówka ma bardzo dziwny wygląd, jakby więdła. Podlewam ją regularnie, stoi na oknie gdzie ma dużo światła i temp też odpowiednia. Co jest z moją roślinką? Czy zaczęła zimowanie? Co mam robić? Oto zdjęcia: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Po pierwsze. Co to za podłoże? Jest całe zapleśniałe. Torf? Ziemia uniwersalna? Ziemia do kwiatów? Mimo tego, musisz jak najszybciej przesadzić muchołówkę do torfu kwaśnego (pH 3,5-4,5). Taki torf znajdziesz w sklepach ogrodniczych, większych marketach ogrodniczych (Castorama, Obi). Ma być to torf kwaśny (pH 3,5-4,5), nie może być to "podłoże dla iglaków", "podłoże torfowe", "ziemia torfowa", musi być jasno napisane "torf". Po drugie. Za rzadko podlewasz tą muchołówkę. Muchołówkę podlewamy na podstawek, po wchłonięciu wcześniejszej porcji wody. (wlewasz na podstawek>cała woda "wyschła">wlewasz na podstawek) Podłoże ma być takie bardziej wilgotne, ale nie mokre. Po trzecie. Muchołówka wygląda na bardzo niedoświetloną. Gdzie stoi? (Jaki parapet? Zachodni/południowy/północny/wschodni?) Poczytaj o uprawie muchołówki tutaj. http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/di...a-muscipula.php Edytowane 20 Września 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Zdecydowanie wygląda na przesuszoną. W jaki sposób ją podlewasz?. Dodatkowo torf wygląda jak ostatnie nieszczęście. Jeśli mnie wzrok nie myli to jest tam masakryczna ilość pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Podłoże tragiczne, pleśń, do tego nie wygląda na torf. Roślina jest też bardzo "podsuszona". Więcej napisali poprzednicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Czy ja obok tej pleśni nie widzę przypadkiem węglanów? Jak nie chcesz jej stracić zmień podłoże na torf i podlewaj wodą destylowaną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi