Skocz do zawartości

Pomocy!

Gość Omegaa123qw

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Omegaa123qw

Od jakiegoś tygodnia moja muchołówka ma bardzo dziwny wygląd, jakby więdła. Podlewam ją regularnie, stoi na oknie gdzie ma dużo światła i temp też odpowiednia.

Co jest z moją roślinką? Czy zaczęła zimowanie? Co mam robić?

Oto zdjęcia:

4e56005e117cdc7dmed.jpg

9552faa785d72e87med.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze. Co to za podłoże? Jest całe zapleśniałe. Torf? Ziemia uniwersalna? Ziemia do kwiatów? Mimo tego, musisz jak najszybciej przesadzić muchołówkę do torfu kwaśnego (pH 3,5-4,5). Taki torf znajdziesz w sklepach ogrodniczych, większych marketach ogrodniczych (Castorama, Obi). Ma być to torf kwaśny (pH 3,5-4,5), nie może być to "podłoże dla iglaków", "podłoże torfowe", "ziemia torfowa", musi być jasno napisane "torf".

Po drugie. Za rzadko podlewasz tą muchołówkę. Muchołówkę podlewamy na podstawek, po wchłonięciu wcześniejszej porcji wody. (wlewasz na podstawek>cała woda "wyschła">wlewasz na podstawek) Podłoże ma być takie bardziej wilgotne, ale nie mokre.

Po trzecie. Muchołówka wygląda na bardzo niedoświetloną. Gdzie stoi? (Jaki parapet? Zachodni/południowy/północny/wschodni?)

Poczytaj o uprawie muchołówki tutaj. http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/di...a-muscipula.php

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi