Cupra111 Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Hej, czy macie jakiś pomysł dlaczego rozwijający się kwiat dorasta do stadium pękającego pąka i następnie powoli zasycha nie rozkwitając (zdjęcie) ? Dotyczy to D.oblanceolata (młoda roślina) i D.felix (dorosła). Latem inne rosiczki kwitły bez problemu, pięknie. Warunki są cały czas takie same: 96W światła, wilgotność nie mniej niż 40%, temp. do 27 st.C, w nocy kilka stopni mniej, w miarę regularne karmienie. Edytowane 13 Października 2015 przez Cupra111 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voorhees Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 Pąk się rozwija tylko, że tego nie zauważasz. One rozwijają kwiat na godzinę dwie i wszystko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 13 Października 2015 Autor Share Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Masz na myśli te 2 konkretne gatunki o których piszę? Latem kiedy kwitły inne aż tak szybko nie przekwitały. Poza tym te kwiaty nie wyglądają na przekwitnięte tylko tak jakby wogóle nie rozkwitły - kwiat przekwitnięty wygląda inaczej. Edytowane 13 Października 2015 przez Cupra111 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 U mnie kwitną właśnie D. capensis red, D. nidiformis i po raz kolejny D. dielsiana. U capensisów pierwsze kwiaty były w dokładnie takim samym stanie jak u Ciebie. Ja bym się tym nie przyjmował i cierpliwie czekał. A co do czasu kwitnienia, to u mnie trwa to ok. 5h-2 dni w ekstremalnych przypadkach. Spokojnie możesz czekać na wielkie otwarcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 13 Października 2015 Autor Share Napisano 13 Października 2015 Maćku dzięki za info ale ten kwiat jest z kazdym dniem w co raz gorszym stanie-jak pisalem wcześniej on zasycha-wczoraj juz prawie się otwierał a dzisiaj jest lekko przyschnięty i juz nie rozkwitnie. I w tym wlasnie problem - one nie rozkwitają. Nie zrozum mnie źle ale nie mam rosiczek od "wczoraj" i wiem jak przebiega rozwój kwiatu natomiast tego co sie teraz dzieje nie kumam i nie mam na to wytłumaczenia... Ok, poczekamy, zobaczymy, odezwę się co i jak. Co więcej, latem pięknie kwitły mi sessilifolie, wszystkie rosliny kwitnienie spokojnie przeżyły, ich dzieciaki zaraz będę mógł dokarmiać a teraz jedna z nich znowu próbowała zakwitnąć ale kwiat usechł tuż przed otworzeniem się-taka sama sytuacja. Jutro wrzucę fotkę tej sessilki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 A nie mogło dojść do zapylenia już przy "uchylonym" pąku? Mi kilka kwiatów dielsiany latem się nie otworzyło a nasiona i tak zebrałem. Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale może zaczęły przesychać po zapyleniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 13 Października 2015 Autor Share Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Kwitnienie kończy sie na takim stadium jak widzisz na powyższym zdjęciu, wiec nie ma mowy o nawet częściowym, jakimkolwiek uchyleniu. W takiej sytuacji nie ma możliwości zapylenia (jeśli kwiat sie nie otworzy, nie rozkwitnie). Poniżej zdjęcia kwiatów D.sessilifolia, które napewno zaschnęły przed rozkwitnięciem. Edytowane 14 Października 2015 przez Cupra111 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Czy nikt już nie ma żadnego pomysłu, sugestii o co może chodzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi