Skocz do zawartości

Sadzenie kapturnicy z nasionek

Aron84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem :)

Nasionka nalezy stratyfikowac (tyle udalo mi sie dowiedziec :]) tylko nasionka te maja byc wsadzone w torf(jesli tak, to jak gleboko?) czy polozone na ziemi jak nasionka rosiczek? :) I jakie sa szanse, ze cos mi wyrosnie, jesli nasionka przelezaly jakies 2 miesiace w woreczku (w jakim Nepenti wysyla nasionka) w szufladzie? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zajrzeć tutaj:

:arrow:Nepenti.pl - nasiona

Powinno to rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości :wink:

A jeśli chodzi o drugie pytanie to posłużę się

bankiem nasion Nepenti.pl

Otóż w banku zostało przyjęte że nasiona kapturnicy najlepiej zasadzić przed upływem 4 miesięcy

Natomiast po upływie 18 miesięcy nasiona są już "przeterminowane"

Tak więc im dłużej zwlekasz z wysadzeniem nasion tym masz mniejszą szansę, że nasiona wykiełkują

Twoje nasiona powinny uzyskać dużą "kiełkowalność" bo sa dośc świerze, oczywiście jeśli zapewnisz im odpowiednie warunki (patrz link o nasionkach) i dasz dużo czasu bo wyhodowanie okazałej kapturnicy z nasionka to kwestia conajmniej kilku lat :wink:

życze więc wytrwałości i cierpliwości :wink:

Aha

myślę że temat został wyczerpany więc go zamykam

W razie jeszcze jakiejś niejasnośći lub chęci rozwinięcia go prosze o PW to odblokuję

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.