Aron84 Napisano 23 Czerwca 2006 Share Napisano 23 Czerwca 2006 Witam, mam pewien problem Nasionka nalezy stratyfikowac (tyle udalo mi sie dowiedziec ) tylko nasionka te maja byc wsadzone w torf(jesli tak, to jak gleboko?) czy polozone na ziemi jak nasionka rosiczek? I jakie sa szanse, ze cos mi wyrosnie, jesli nasionka przelezaly jakies 2 miesiace w woreczku (w jakim Nepenti wysyla nasionka) w szufladzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Napisano 24 Czerwca 2006 Share Napisano 24 Czerwca 2006 Polecam zajrzeć tutaj: Nepenti.pl - nasiona Powinno to rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości A jeśli chodzi o drugie pytanie to posłużę się bankiem nasion Nepenti.pl Otóż w banku zostało przyjęte że nasiona kapturnicy najlepiej zasadzić przed upływem 4 miesięcy Natomiast po upływie 18 miesięcy nasiona są już "przeterminowane" Tak więc im dłużej zwlekasz z wysadzeniem nasion tym masz mniejszą szansę, że nasiona wykiełkują Twoje nasiona powinny uzyskać dużą "kiełkowalność" bo sa dośc świerze, oczywiście jeśli zapewnisz im odpowiednie warunki (patrz link o nasionkach) i dasz dużo czasu bo wyhodowanie okazałej kapturnicy z nasionka to kwestia conajmniej kilku lat życze więc wytrwałości i cierpliwości Aha myślę że temat został wyczerpany więc go zamykam W razie jeszcze jakiejś niejasnośći lub chęci rozwinięcia go prosze o PW to odblokuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi