Iglacy Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Hej wszystkim! To już 3 fotorelacja z mojej wakacyjnej podróży po Skandynawii. (2015 r.) Historia tej częsci rozgrywać się będzie w słynnym ogrodzie botanicznym szwedzkiego miasta Goteborg. Jest to największy i jeden z najstarszych ogrodów botanicznych na terenie Szwecji. Można w nim odkryć kilka zbiorników wodnych, fontanny, górski wodospad, sklep ogrodniczy, palmiarnię, kompleks szklarni i wiele, wiele innych atrakcji. Wspomnę tylko, że na jego terenie znajduje się kilka dosyć wysokich wzniesień (widać z nich całe miasto!) Ogród przytłacza swoim rozmiarem, można po nim chodzić godzinami Zdjęcia w tej fotorelacji będą jedynie ze szklarni. Przepraszam was za ostrość niektórych z nich. Gdzieś za Norweską granicą padła mi bateria w aparacie. Zdjęcia były robione na szybkości, przy pomocy hotelowego tostera... :/ (fotki się powoli ładują, trzeba dać im chwilę) Wejście: Zaczniemy od nie owadożernej części ekspozycji - będziecie zwiedzać razem z nami Tropiki: Ktoś wie może, co to za drzewo? Powoli robi się jeszcze cieplej: Susza ^^ Przysięgam, to coś próbowało spełznąć z doniczki! A jak się zbliżyłem, to na mnie syknęło! :< Bardziej wilgotna atmosfera: Znowu nam się poszczęściło, większość roślin kwitła Zostajemy poinformowani, iż zbliżamy się do poszukiwanej przez nas ekspozycji (Pani skakała na jednej nodze) Epifity everywhere! I tak oto, naszym oczom ukazuje się Królestwo owadożerców...Koniec! To niestety, wszystko na dziś... Czas leciał, a my musieliśmy ruszać dalej! Przed nami czekała Dania! Starałem się cykać takie fotki, abyście chociaż trochę zorientowali się jak cały ten kompleks szklarni wygląda. Oczywiście nie udało mi się sfotografować wszystkiego, ale to i lepiej - jeśli kiedyś zdecydujecie się zawitać w te magiczne progi, na pewno natkniecie się na rośliny, których tutaj nie widzieliście. Czas oraz pracownicy dołożyli starań, aby całe to miejsce nabrało niepowtarzalnego wyglądu oraz klimatu ^^ Wielka prośba do wielbicieli dzbaneczników! Pomóżcie mi proszę, gdyż jestem straszliwa noga, jeśli chodzi o tę grupy roślin... Jakbyście mieli chwilę i chęci, napiszcie wszystkim jakie gatunki są na zdjęciach! (a ja je potem po podpisuje). Mam nadzieje, że Wam się podobało! W planach pozostały jeszcze 2-3 relacje, tym razem już króciuteńkie, ale sądzę, że także warte obejrzenia! Trzymajcie się tam! Thomas Edytowane 16 Maja 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Wspaniałe okazy! Dziękuję za zdjęcia storczyków, które uwielbiam a tam takie extra na bogato kwitnące! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 16 Maja 2016 Autor Share Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Z tego co słyszałem, ogród ten słynie z ponad tysiąca różnych gatunków storczyków, zajmowały one prawie dwie duże szklarnie.... Fotki robiłem tym, które akurat były najbliżej korytarza, reszta wystawiała kwiaty gdzieś po kątach tego gąszczu, a że nie miałem za dużo czasu na zbliżenia i poszukiwania - to je pominąłem :x Edytowane 16 Maja 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 I tak się spisałeś podróżniku za co należą się brawa! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Ktoś wie może, co to za drzewo? Kakaowiec - Theobroma cacao Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi