Valakras Napisano 6 Czerwca 2018 Share Napisano 6 Czerwca 2018 Witam w swojej kolekcji posiadam: Dionea Muscipula Regular Form Sarracenia Purpurea Venosa Sarracenia Judith Hindle Sarracenia (nieznana marketówka) Nepenthes Ventrata Nepenthes Bloody Mary Chciałem zapytać czy obecne umiejscowienie roślin jest wystarczające by sie poprawnie rozwijały i wybarwialy. Swoje rosliny trzymam blisko południowego parapetu jednak nie na bezpośrednim sloncu. Ponizej zalaczam zdjęcia. Mam możliwość włożyć je do boxa 90x90x170 jednak niestety nikt ich wtedy nie będzie podziwiać. Zdaje sobie sprawę ze najlepiej by miały w bezpośrednim nasłonecznieniu jednak postanowiłem dopytac bardziej doświadczonych hodowców. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 6 Czerwca 2018 Share Napisano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Jeżeli chcesz osiągnąć ładny wygląd u muchołówki i kapturnicy to niestety, ale w tej kombinacji nie widzę opcji powodzenia. Zbyt mało bezpośredniego światła, a rośliny te są wyjątkowo światłolubne. Dzbanecznik będzie rosnąć, to są proste odmiany, mało wymagające, ale też wątpię żeby odpłacił się jakoś specjalnie dzbankowaniem, raczej będą puszczać liście, ale z małymi dzbankami lub ich brakiem. Dodatkowo zimą bez doświetlania będzie problem. Prędzej fikusy z okna sobie lepiej poradzą na tej półeczce, tylko trochę są już na nią za wysokie Edytowane 6 Czerwca 2018 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valakras Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2018 Prędzej fikusy z okna sobie lepiej poradzą na tej półeczce, tylko trochę są już na nią za wysokie Zrobiłem podmianę parapet półki, półki parapet także teraz bezposrednie światło bedzie padac na rośliny przez kilka godzin. A zima wszystko to co nie będzie zimowac trafi do boxa. ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szocik44 Napisano 9 Sierpnia 2018 Share Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) W 2021 roku na pewno znakomicie sprawdzą się produkty z kategori werykalnych ogrodów. https://plumeria.sklep.pl/ogrody-wertykalne tutaj Podaje linka możecie sprawdzić sobie. Edytowane 2 Stycznia 2021 przez szocik44 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi