Skocz do zawartości

Stanowisko dla roślin

Valakras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w swojej kolekcji posiadam:

Dionea Muscipula Regular Form

Sarracenia Purpurea Venosa

Sarracenia Judith Hindle

Sarracenia (nieznana marketówka)

Nepenthes Ventrata

Nepenthes Bloody Mary

Chciałem zapytać czy obecne umiejscowienie roślin jest wystarczające by sie poprawnie rozwijały i wybarwialy. Swoje rosliny trzymam blisko południowego parapetu jednak nie na bezpośrednim sloncu. Ponizej zalaczam zdjęcia. Mam możliwość włożyć je do boxa 90x90x170 jednak niestety nikt ich wtedy nie będzie podziwiać. Zdaje sobie sprawę ze najlepiej by miały w bezpośrednim nasłonecznieniu jednak postanowiłem dopytac bardziej doświadczonych hodowców.

20180606_134950.jpg

20180606_135022.jpg

20180606_135011.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz osiągnąć ładny wygląd u muchołówki i kapturnicy to niestety, ale w tej kombinacji nie widzę opcji powodzenia.

Zbyt mało bezpośredniego światła, a rośliny te są wyjątkowo światłolubne.

Dzbanecznik będzie rosnąć, to są proste odmiany, mało wymagające, ale też wątpię żeby odpłacił się jakoś specjalnie dzbankowaniem, raczej będą puszczać liście, ale z małymi dzbankami lub ich brakiem. Dodatkowo zimą bez doświetlania będzie problem.

Prędzej fikusy z okna sobie lepiej poradzą na tej półeczce, tylko trochę są już na nią za wysokie :)

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Prędzej fikusy z okna sobie lepiej poradzą na tej półeczce, tylko trochę są już na nią za wysokie :)

Zrobiłem podmianę parapet półki, półki parapet także teraz bezposrednie światło bedzie padac na rośliny przez kilka godzin. A zima wszystko to co nie będzie zimowac trafi do boxa. ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...