Skocz do zawartości

jak nasi florysci znaja sie na owadożerach

Mangusta

Rekomendowane odpowiedzi

Weszłam sobie dziś do kwiaciarni na Jeżycach (Poznań) i tak z głupia frant zapytałam florystkę, czy maja jakies rośliny owadożerne. chwila wahania: Tak, mamy. Więc pytam, co mają. Rosiczki. No to myśle sobie, warto zobaczyć, może ładna, a niedroga... Więc pytam, czy moge zobaczyć. Oczywiście, miłe panie sprzedawczynie rzuciły się do okna, i jedna z nich pokazuje mi... muchołówkę! A ja machinalnie: o, to jest muchołówka!! A powinnam udawać laika i zapytac, gdzie sa te kropelki rosy na tej "rosiczce"

Czy zdarzyło wam się, aby w kwiaciarniach zaskoczyli was taka "wiedzą"?

Ja rozumiem, że kwiaciarka nie zna wszystkich roślin, jakie ma, ale to tak, jakby chemik nie odróżnił benzenu od benzyny ;) :twisted:

Odnośnik do odpowiedzi

miałem identyczną sytuację - babka wciskała mi że muchołówka stojąca przedemną ładnie podpisana dionea muscipula to rosiczka. Próbowałem jej tłumaczyć no ale sami wiecie jak czasem jest. :mrgreen:

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Często sprzedawcy w kwiaciarniach myślą że my jesteśmy [beeep]mi i się na tym nie znamy.Szczególnie jesli chodzi o ceny.Wmiare niezła ventrata kosztuje 120zł!Moja babcia ma kwiaciarnie,mój tata często jeździ z nią na giełde kwiatową i co się okazuje!CUDOWNY dzbanecznik ventriciosa kosztuje 40 zł.Zresztą sam mi takiego sprawił:).Czyli jeśli sprzedawca sprzeda jedną taką roślinke ma zysk ponad 60zł!

Pozdrawiam,Michał.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj wchodzę do sklepu ZOOLOGICZNEGO, żeby sobie pooglądać jakieś nowe zwierzaki, patrzę a tam muchołówka (Dionaea muscipula "Dutch") podpisana jako rosiczka amerykańska. Prawie padłem ze śmiechu.

Odnośnik do odpowiedzi

Moi florysci zadziwili mnie swoją wiedzą :shock:

Oto co mają mieć: nepenthes, cephalotus follicularis, saracenia minor, saracenia flava, saracenia purpurea, utricularia vulgaris, pinguicula moranensis, pinguicula esseriana, drosera schizandra, drosera regia.

A oto co dostałem w jednym z maili:

Wymieniamy następujące typy pułapek u roślin mięsożernych:ADHEZYJNE:ofiara przykleja się do śluzu,mające postać dzbanków lub rozet liściowych,w postaci zamykających się części blaszki liściowej,w postaci pęcherzyków z zamykanym klapką wejściem.Mam nadzieję,że pomogłam Panu choć trochę
Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien, bo ta Pani mówiła coś o hurtowni i że mogę to wszystko zobaczyć w OB w Krakowie.

EDIT

Jednak nie w Nepenti :(

Szef zaopatruje się ogólnie w kwiaty na hurtowni w Pszczynie lub na giełdzie w Tychach
Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rosiczki po 15, tlustosze po 15, dzbaneczniki od 15 do 40, mucholowki 15 ( duze )

Ostatnio sie pytam czy jest dzbanecznik, ona sie pyta swojej wspolpracownicy i odpowiada ze jest, i pokazuje na kapturnice :D:D A ja jej na to ze to kapturnica nie dzbanecznik, a ona tak ??

-Aha to przepraszam, a dzbanecznik to z dzbankami?

-Tak

-To niema :D

A ta 20 cm kapturnica Farnhamii za 50 zł :D:D:D:D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.