Skocz do zawartości

D.spatulata wypuszcza "uszkodzone" liście, czernieje i nie ma kropelek

czarobest

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niestety problem z D.spatulata, rośnie sobie u mnie od marca 2017 (tutaj zresztą pokazywałem :) - http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...=0&start=0), w tym roku było jeszcze wszystko dobrze, sporo kwitła i generalnie wyglądała na zdrową, na końcu tematu, który linkowałem, są zdjęcia z czerwca tego roku. Niestety jakiś czas temu coś się zadziało, najpierw zaczęły znikać kropelki - pomyślałem że może niechcący lekko ją przesuszyłem i że jej przejdzie. Niestety dzieję się coraz gorzej... Uschło sporo największych liści, obciąłem je i dalej liczyłem na poprawę, jednak rosiczka ma jakiś problem. Wypuszcza dużo nowych pułapek (na zdjęciu mam nadzieję widać) ale kiedy się otwierają nie mają jakby dobrze rozwiniętych włosków, kropelek również brak, no i są bardzo małe. Wygląda to na jakąś chorobę, bo stało się tak z dwoma na raz, tylko totalnie się nie znam :(.

Zdjęcia myślę najlepiej pokażą o co chodzi:

45451405654_48415bce5c_h.jpgIMGP1701 by czarobest, on Flickr

45451406154_0f988704cc_h.jpgIMGP1700 by czarobest, on Flickr

45451406404_7e204b82c9_h.jpgIMGP1699 by czarobest, on Flickr

45451406754_980af89d54_h.jpgIMGP1698 by czarobest, on Flickr

45451407314_60f215dd7d_h.jpgIMGP1697 by czarobest, on Flickr

PS: Podlewana jest wodą destylowaną, odkąd jest mniej słońca oświetlam ją lampką do roślin. Spróbowałem też podlać ją topsinem, ale nie pomogło. Aha i jeszcze dodam że mam D. capesis zasianą w tym roku, stoi w tych samych warunkach, podlewana tak samo ten sam torf i rośnie bardzo dobrze, ma duże kropelki i łapie sporo muszek (obok niej widać nawet siewki spatulaty, które same się rozprzestrzeniły z tegorocznego kwitnienia), do tej nic się nawet nie przykleja.

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakich warunkach świetlnych roślina uprawiana jest przez cały rok? Wszystkie moje spatulaty są praktycznie krwistoczerwone, więc najzwyczajniej w świecie ta może cierpieć na poważny niedobór światła.

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakich warunkach świetlnych roślina uprawiana jest przez cały rok? Wszystkie moje spatulaty są praktycznie krwistoczerwone, więc najzwyczajniej w świecie ta może cierpieć na poważny niedobór światła.

Stoi na południowym parapecie, jak była ładna pogoda wystawiałem ją na balkon. Od jakiegoś czasu nie ma już słońca więc stoi pod lampką, co prawda słabą ale w tamtym roku stała tak samo i było wszystko okej. Spróbuję doświetlać ją więcej.

Odnośnik do odpowiedzi