Skocz do zawartości

Witam wszystkich :)

Alicja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ^_^

Jestem Alicja. Od miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką 3 roślin owadożernych: tłustosza PINGUICULA AGNATA, NEPENTHES HOOKERIANA - hybrydy dzbanecznika i kapturnicy SARRACENIA 'SCARLET BELLE' jest to krzyżówka kapturnicy papuziej. Są to moje pierwsze rośliny owadożerne w domu. Jak na razie dwie z trzech rosną super i puszczają nowe liście i kaptury mimo uszkodzeń w transporcie (zamawiałam ze sklepu internetowego). Jestem osobą początkującą, więc bardzo chętnie posłucham również wskazówek dotyczących pielęgnacji tych roślin :)

Pozdrawiam.

post-8075-1560102249.jpg

post-8075-1560102453.jpg

post-8075-1560102491.jpg

Edytowane przez Alicja
Odnośnik do odpowiedzi

Witamy :)

Zachęcam pogrzebać na forum, bo tematów dotyczących uprawy poszczególnych grup roślin jest sporo. Najlepiej zacząć tutaj:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Opisy-roslin-f171.html

Wiem, że jest masa postów :) Zanim kupiłam te rośliny to czytałam też o nich czy w ogóle sobie z nimi poradzę i dlatego zdecydowałam się na te odmiany dobre dla amatorów. Zobaczę co mi podrzuciłeś w linku. Na razie jedyna rzecz, która mnie przeraża to zimowanie. Latem mam dla nich super warunki, bo okna w mieszkaniu mam od południa, ale jeśli przetrwają do wiosny to na pewno będę chciała więcej owadożernych w kolekcji.

Odnośnik do odpowiedzi