lilium Napisano 5 Października 2022 Share Napisano 5 Października 2022 Pod wpływem w sumie impulsu i troche namowy dziewczyny z wystawy, kupiłam kilka pierwszych roślin na targach. Która to rosiczka a która muchołówka wiem ale po za tym wiedzę mam żadna - ale ponieważ mam do kompletu adhd to tego samego dnia odkupiłam na olx akwarium pełne roślin - o tych już w sumie nic nie wiem. Choć poprzedni właściciel podał mi link Wrzuce fotki - może pomożecie? przydałaby się identyfikacja i podpowiedź jak sobie z nimi radzić Wiem , że podłoże to żywy torf - mam go zraszać? gdzieś mi mignęło że trzeba go podcinać? widzę, że ma jakby czerniejące konce, co zrobić by wyglądał zdrowiej? Czytałam, że dzbanecznik mi może troche zmarnieć po przeprowadzce, czy to samo dotyczy muchołówki? Póki co stoją na szafce pod oknem południowym ale słońca nie ma teraz za grosz Doświetlanie - konieczne zimą? wystarczy zwykła żarówka czy musi miec uva i uvb ? Mam w domu jedno zbędne terrarium (120cm dl x 40 x 40) może poprzenosić roślinki do niego? Podlewam woda demineralizowaną która znika z podstawek praktycznie w kilka minut - podlewać więcej czy nadal co 2-3 dni? Ogólnie - help Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 Witamy, na forum. Co do roślin na pewno musisz zimować muchołówkę oraz kapturnicę. Jak masz zimny parapet (czyli około 10stopni) od strony południowej lub zachodniej powinny dać radę. Rosiczka i tłustosz ciepły parapet z dużą ilością słońca, rosiczka w wodzie , a tłustosz lekko wilgotne. Dzbanecznik potrzebuje dużo światła i wilgotno, ale nie może stać w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 7 Października 2022 Share Napisano 7 Października 2022 Witaj wśród miłośników roślin wiecznie głodnych. Łatwiej byłoby napisać wskazówki gdybyś opisał gdzie mieszkasz dom / mieszkanie .... Ponieważ kapturnice radzą sobie pod pewnymi warunkami na balkonie w bloku na 10 piętrze, jak u mnie w nie ogrzewany a przeszklonym garażu oraz na mini podwórkowym torfowisku, bądź jak inny kolega w blokowej piwnicy, a natomiast inny zimuje w szklarni . O lodówce rodziców nawet nie wspominam za czasów kawalerskich Wszystko zależy od indywidualnych warunków gdzie Ty możesz im zapewnić spoczynek aby na wiosnę pokazały się w pełnej okazałości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi