Jano Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca Dzień dobry, postanowiłem rozwinąć swoją małą hodowlę roślin owadożernych — obecnie mam 2 dzbaneczniki i 2 kapturnice. Rozważam zakup kolejnych roślin i zastanawiam się, które gatunki można uprawiać razem, w podobnych warunkach (np. na zewnątrz). Czy ktoś mógłby podzielić się swoim doświadczeniem? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! 😇 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca Podobnych warunkach? Zależy co masz dokładnie na myśli, chyba nie w jednej doniczce? Jeśli chodzi o wystawienie na dwór, to ta spokojnie swoje rosiczki i muchołówki latem wystawiam na dwór, mają wówczas niezłe polowanie. Natomiast akurat dzbaneczniki zostawiałem w domu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jano Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca W dniu 23.03.2026 o 19:17, Sansei napisał(a): Podobnych warunkach? Zależy co masz dokładnie na myśli, chyba nie w jednej doniczce? Jeśli chodzi o wystawienie na dwór, to ta spokojnie swoje rosiczki i muchołówki latem wystawiam na dwór, mają wówczas niezłe polowanie. Natomiast akurat dzbaneczniki zostawiałem w domu. Nieee, skądże że w jednej donice. Chodzi mi o warunki hodowli, czy np dzbaneczki i rosiczki tropikalne mogą stać obok siebie (w oddzielnych doniczkach). Jakie rośliny mają zbliżone warunki hodowlane, żeby móc je trzymać obok siebie. Jaką wilgotność zapewniasz swoim dzbanecznikom i w jaki sposób? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca (edytowane) Zimą stoją tak rosiczka, muchołówki, dzbaneczniki, kapturnica. Dzbaneczniki na takich szerokich podstawkach z wodą ale korzenie nie mają z tym kontaktu. Ogólnie kaloryfer tu jest zakręcony, a w pomieszczeniu jest jeszcze nawilżacz, ale trochę dalej dla innych roślin też. I drugie zdjęcie jak to wygląda latem na parapecie Edytowane 24 Marca przez Sansei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jano Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca Wilgotność nie jest za niska dla dzbaneczników na zewnątrz? Myślałem że na zewnątrz mógłbym trzymać: kapturnice, muchołówki, rosiczki zimujące, darlingtonie, heliamfory, niektóre tłustosze, a dzbaneczniki, tłustosze i rosiczki tropikalne, cefalotusy w szklarni/pokoju, gdzie jest duża wilgotność powietrza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi