Skocz do zawartości

Słowiński Park Narodowy -d. rotundifolia naturalnym środowis

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatni poniedziałek (24.07.2006), po tygodniowym wypoczynku w Łebie, postanowiłem wybrać się na ruchome wydmy na mierzeji Łebskiej. Powody były dwa: pierwszy taki, że chciałem zobaczyś o ile wydmy przesunęły się przez trzy lata od kiedy byłem tam ostatni raz; drugi powód to oczywiście to, że jest to jedno z miejsc występowania rosiczki. Aby się tam dostać należy przejść 10 km plażą lub drogą w kierunku zachodnim lub pojechać busem do miejscowości Rąbka, a dalej zawiezie nas Meleks (można też wyporzyczyć rower lub pójść piechotą). Po drodze mijamy jeszcze poniemiecki ośrodek testowania rakiet przeciwlotniczych, tzw. "Wyrzutnię" (można ją zwiedzić). Kiedy już będziemy na miejscu (zakładając, że szliśmy/jechaliśmy drogą) pierwsze co widzimy to las zasypywany przez wydmy. Przesuwają się one zgodnie z kierunkiem panujących wiatrów, czyli aktualnie z zachodu na wschód. Las nie stawia dla nich żadnego oporu, więc drzewa powoli usychają, z braku wody i zostają po nich tylko suche kikuty. Dalej wchodzimy na najwyższą wydmę "Górę Łącką", która niestety już się tak szybko nie przesuwa ze względu na ubijanie jej przez chodzących po niej ludzi - zaczyna bardzo powolutku zarastać. Wydmy po stronie wschodniej są w ciągłym ruchu (kilkanaście metrów na rok), natomiast wydmy po stronie zachodniej zaczynają zarastać i powoli stają w miejscu. Dalej schodzimy z "Góry Łąckiej" na plażę. Jednak aby zobaczyć rosiczkę (a jest tam jej naprawdę dużo, przynajmniej rotundifloii), trzeba udać się kilkadziesiąt metrów na zachód i znaleźć zagłębienie pomiędzy dwoma wydmami. Jest tam na tyle wilgotno, a roślinność jest na tyle niska, że rosiczka ma tam idealne waruki rozwoju. Jest na tyle liczna, że znajdziemy ją bez trudu. Potem możemy wracać do domu.

Poniżej zamieszczam zdjęcia:

431e1ba889369a9cm.jpg

Zasypywany las 1

29de6be091cad5f6m.jpg

Zasypywany las 2

e217bb1295af996em.jpg

Góra Łącka

f7fc9023dfa09f0em.jpg

Wydmy na północy

6137ecb38c412922m.jpg

Wydmy na zachodzie

1361916590a1297dm.jpg

Widok na wydmy od strony Jeziora Łebsko (zdjęcie robione po zejściu z wydm i przejechaniu na drugą stronę jeziora)

PS. Jedyne co trzeba wziąć na taką wycieczkę to dużo wody, bo jest tam jak na pustyni. :razz:

Z powodu ograniczeń technicznych muszę zmieścić zdjęcia w kilku postach.

To tyle, miłego oglądania zdjęć.

Pozdrowienia, Łosio.

Odnośnik do odpowiedzi

ja się tylko pytam nie mam zamiaru nic zabierać tylko zobaczyłem na jednym ze zdjęć palec a raczej jego kawałeik i mnie to zainteresowało :razz: happysad, kto powinien opuścić forum?? ja?? :neutral:

Odnośnik do odpowiedzi

ja że napisałem że są obrońcy roslin to nie znaczy że że niejestem obrońcą !!!! Ludzie !!! !! napisałem że nie jestem obrońcą nie!!!!!! więc nie chciałem pisać dzikiemu wypracowania na temat dlaczego rośliny są pod ochroną tylko napisałem że nie ma pisać kończymy żartować na ten temat.... happysad, przeczytaj ta wiadomość jeszcze raz :???:

Krzysiek1991 napisał/a:

nie pisz tak dziki bo tu sa obrońcy naturalnych roślin :???: :???:

Odnośnik do odpowiedzi

ja że napisałem że są obrońcy roslin to nie znaczy że że niejestem obrońcą !!!! Ludzie !!!  !! napisałem że nie jestem obrońcą nie!!!!!! więc nie chciałem pisać dzikiemu wypracowania na temat dlaczego rośliny są pod ochroną tylko napisałem że nie ma pisać kończymy żartować na ten temat, przeczytaj ta wiadomość jeszcze raz  :???:  

Krzysiek1991 napisał/a:

nie pisz tak dziki bo tu sa obrońcy naturalnych roślin :???:  :???:

ja nie żartowałem tylko się pytałem :razz:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.