Losio Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 W ostatni poniedziałek (24.07.2006), po tygodniowym wypoczynku w Łebie, postanowiłem wybrać się na ruchome wydmy na mierzeji Łebskiej. Powody były dwa: pierwszy taki, że chciałem zobaczyś o ile wydmy przesunęły się przez trzy lata od kiedy byłem tam ostatni raz; drugi powód to oczywiście to, że jest to jedno z miejsc występowania rosiczki. Aby się tam dostać należy przejść 10 km plażą lub drogą w kierunku zachodnim lub pojechać busem do miejscowości Rąbka, a dalej zawiezie nas Meleks (można też wyporzyczyć rower lub pójść piechotą). Po drodze mijamy jeszcze poniemiecki ośrodek testowania rakiet przeciwlotniczych, tzw. "Wyrzutnię" (można ją zwiedzić). Kiedy już będziemy na miejscu (zakładając, że szliśmy/jechaliśmy drogą) pierwsze co widzimy to las zasypywany przez wydmy. Przesuwają się one zgodnie z kierunkiem panujących wiatrów, czyli aktualnie z zachodu na wschód. Las nie stawia dla nich żadnego oporu, więc drzewa powoli usychają, z braku wody i zostają po nich tylko suche kikuty. Dalej wchodzimy na najwyższą wydmę "Górę Łącką", która niestety już się tak szybko nie przesuwa ze względu na ubijanie jej przez chodzących po niej ludzi - zaczyna bardzo powolutku zarastać. Wydmy po stronie wschodniej są w ciągłym ruchu (kilkanaście metrów na rok), natomiast wydmy po stronie zachodniej zaczynają zarastać i powoli stają w miejscu. Dalej schodzimy z "Góry Łąckiej" na plażę. Jednak aby zobaczyć rosiczkę (a jest tam jej naprawdę dużo, przynajmniej rotundifloii), trzeba udać się kilkadziesiąt metrów na zachód i znaleźć zagłębienie pomiędzy dwoma wydmami. Jest tam na tyle wilgotno, a roślinność jest na tyle niska, że rosiczka ma tam idealne waruki rozwoju. Jest na tyle liczna, że znajdziemy ją bez trudu. Potem możemy wracać do domu. Poniżej zamieszczam zdjęcia: Zasypywany las 1 Zasypywany las 2 Góra Łącka Wydmy na północy Wydmy na zachodzie Widok na wydmy od strony Jeziora Łebsko (zdjęcie robione po zejściu z wydm i przejechaniu na drugą stronę jeziora) PS. Jedyne co trzeba wziąć na taką wycieczkę to dużo wody, bo jest tam jak na pustyni. :razz: Z powodu ograniczeń technicznych muszę zmieścić zdjęcia w kilku postach. To tyle, miłego oglądania zdjęć. Pozdrowienia, Łosio. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 Piękne :shock: :shock: Wie ktoś czy w okolicach do 40km od Białej Podlaskiej jest jakieś torfowisko z naszymi ulubieńcami? Chociaz mi połowa zdjęc niedziała :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 wode i łopate a także plecak mam nadzieje że wiecie o co chodzi ) :: :: :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 wode i łopate a także plecak mam nadzieje że wiecie o co chodzi ) Człowieku rosiczki sa pod ochroną i nieważ się nawet ich dotykać!!!!! :twisted: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 No rozumiem ) ludzie ja nie znacie się na żartach :oops: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 a to po tym parku mozna sobie chodzić swobodnie i muc podchodzić pod same roslinki i nikt tego nie pilnuje tak dokładnie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 nie pisz tak dziki bo tu sa obrońcy naturalnych roślin :???: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzid Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 czlowiek tak ma, ze jak zobaczy cos pieknego na lonie natury to musi to zniszczyc zeby sobie do domu wstawic, ludzie sa chorzy, wszyscy, bez wyjatku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 nie pisz tak dziki bo tu sa obrońcy naturalnych roślin W tym momencie powinieneś opuścić forum bo twoje zainteresowania odbiegają od naszych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 ja się tylko pytam nie mam zamiaru nic zabierać tylko zobaczyłem na jednym ze zdjęć palec a raczej jego kawałeik i mnie to zainteresowało :razz: happysad, kto powinien opuścić forum?? ja?? :neutral: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 ja że napisałem że są obrońcy roslin to nie znaczy że że niejestem obrońcą !!!! Ludzie !!! !! napisałem że nie jestem obrońcą nie!!!!!! więc nie chciałem pisać dzikiemu wypracowania na temat dlaczego rośliny są pod ochroną tylko napisałem że nie ma pisać kończymy żartować na ten temat.... happysad, przeczytaj ta wiadomość jeszcze raz :???: Krzysiek1991 napisał/a: nie pisz tak dziki bo tu sa obrońcy naturalnych roślin :???: :???: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Dziki, Krzysiek1991 napisał/a: Wiesz kto ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 krzysiek1991: twoje zarty to dno i metr mulu. nie mam ochoty na infantylne zarty w twoim wykonaniu i jakies bezsensowne droczenie sie. amen. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 ja że napisałem że są obrońcy roslin to nie znaczy że że niejestem obrońcą !!!! Ludzie !!! !! napisałem że nie jestem obrońcą nie!!!!!! więc nie chciałem pisać dzikiemu wypracowania na temat dlaczego rośliny są pod ochroną tylko napisałem że nie ma pisać kończymy żartować na ten temat, przeczytaj ta wiadomość jeszcze raz :???: Krzysiek1991 napisał/a: nie pisz tak dziki bo tu sa obrońcy naturalnych roślin :???: :???: ja nie żartowałem tylko się pytałem :razz: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 1 Sierpnia 2006 Share Napisano 1 Sierpnia 2006 Bezsensowna rozmowa... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi