PunkPrince Napisano 25 Sierpnia 2006 Share Napisano 25 Sierpnia 2006 hello byłem se dziś w lesie na grzybach przy okazji zbierałem se meszek do mojego terra z muchołówami i trafiłem na coś co bardzo znajomo wygląda, niewiem czy to mech czy to sphagnum, było jedno ususzone i jedno żywe, na fotkach widziałem sphagnum w doniczkach dzbaneczników i wyglądało identycznie jak to ususzone w lesie, postanowiłem sobie kępke świeżego wziąść, czy ktoś potrafi rozpoznac czy to sphagnum czy mech ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 25 Sierpnia 2006 Share Napisano 25 Sierpnia 2006 zdjęcia są bardzo rozmazane i ciężko powiedzieć co to jest, nie wydaje mi sie że to jest sphagnum to mi wygląda raczej na Merzyk falisty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PunkPrince Napisano 25 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2006 szkoda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 26 Sierpnia 2006 Share Napisano 26 Sierpnia 2006 Raczej do dzbaneczników się nie nadaje. Po za tym jak z lasu bierzesz sphagnum to obejrzyj dokładnie czy nic w nim nie ma. Jak ja nazbierałem u mnie na torfowisku troche torfowca to porządnie go oczyściłem zanim zacząłem używać (było w nim sporo pająków itd.) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 26 Sierpnia 2006 Share Napisano 26 Sierpnia 2006 Uważajcie co zrywacie, bo wiele mchów w Polsce jest chronionych: http://terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44088 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 To nie jest sphangum sphangum robi stożki wzrostu a to wyglada jak choinka (byłem nad morzem tam w lasach tego pełno) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PunkPrince Napisano 27 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2006 hihihi ale fajnie wygląda w terra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzid Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 khem... kazda roslina od mchu wzwyz tworzy stozki wzrostu kiler_89 a to co w lesie widziales to raczej nie byl torfowiec.. on rosnie na bagnach (i to chyba nawet nie w polsce) tak mnie sie zdaje tylko [; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 Rośnie w Polsce i to wiele gatunków. U mnie w lesie jest dużo sphagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 TEn mech to napewno nie jest sphagnum, Dziś idę na bagna pooglądać rosiczki, może spróbuje porobić fotki zarówno dla rosiczek jak i dla mchu. BTW w Polsce są 2 gatunki sphagnum : sphagnum magellanum i jescze jakiś, nazwy nie pamiętam... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 według mnie to mech Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 a sphangun to co niby ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzid Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 http://commons.wikimedia.org/wiki/Sphagnum http://pl.wikipedia.org/wiki/Torfowcowe http://en.wikipedia.org/wiki/Sphagnum moze pomoze [; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PunkPrince Napisano 28 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2006 dziekuje bardzo za info :D poprostu wydawało mi sie ze to sphagnum a co do tego czy rośnie w polsce to sie zgadzam, gdzies tu był post ze zdjęciami na jakimś polskim torfowisku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 TEn mech to napewno nie jest sphagnum, Dziś idę na bagna pooglądać rosiczki, może spróbuje porobić fotki zarówno dla rosiczek jak i dla mchu. BTW w Polsce są 2 gatunki sphagnum : sphagnum magellanum i jescze jakiś, nazwy nie pamiętam... W samym województwie Śląskim są dwa gatunki: Torfowiec brodawkowaty (Sphagnum papillosum) i Torfowiec pokrewny (Sphagnum affine) oba są w V kategorii zagrożenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi