Skocz do zawartości

W Trakcie Zimowania

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji, iż pierwszy raz zimuje rośliny, postanowiłem skorzystać z sytuacji i pokazać zdjęcia moich roślin w trakcie tego okresu. Barzo proszę o wasze uwagi. Większość roślin nie jest w dobym stanie. Czy to tak ma być, tzn. jest to skutek zimowania i na wiosnę będzie wszystko ok czy po prostu ja coś złego robię?

41ce9e3e234cfae8m.jpg

7d22c420d710ee87m.jpg

25b8bab1837ffd87m.jpg

b332f2ace7eed0e6m.jpg

bd46d63ecb3cf701m.jpg

96d7690d7263d012m.jpg -> a tu są trzymane

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie wypowiem co do malutkich muchołówek - chyba za młode na zimowanie nie? ale niech to ktoś inny potwierdzi bo ja nie zimowałem wogóle roślin (np. giant S, regular S, dutch S, regular XL (chyba) i wszystkie sie trzymają znakomicie

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie mucholowka all red (ok 3 cm srednicy) stoi i sie dobrze trzyma. Muchołówki wyglądają podobnie na moim parapecie. Dobry pomysł z tymi fotkami aby je przedstawic.

Ps. Jeżeli pozwolisz zgapie to od ciebe i przedstawie w najbliższym czasie swoje rośliny podczas zimowania.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierwszy raz zimuje i sie sam sobie dziwie, że tak dobrze roślinki piękne ładne tylko tyle, że nie rosną wszystko tak jak ma być. Jeszcze tylko miesiącim zostało zimowania mam nadzieje, że wytrzymają w takim stanie jakim są. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Moja muchołowka all red około 5cm została juz przyniesiona do domu, straciła tylko dwa listki i własnie sie budzi. Natomiast regular jeszcze jest na strychu ale czekam na świerzy torf bo chce go przesadzic, i wygląda bardzo podobie do Twoich stracił wszystkie starsze liście a zostąły tylko te najmłodsze.

Odnośnik do odpowiedzi

A jezeli wstawilem kapturnice i mucholowki okolo 11 listopada do garazu (temperatura 15 C) to kiedy mam je wyciagac stamtad i jak wy to niby robicie ze stopniowo sie wybudza?

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to zimowanie młodych roslin nie jest konieczne wiec chyba skoro je zimowałeś to wystarcz im krotsze zimowanie, przynajmniej tak mi sie wydaje. Jak sie myle to mnie poprawcie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.