Skocz do zawartości

Ziemiórki, A Nasionka

Ankh

Rekomendowane odpowiedzi

Zasadziłem jakiś miesiąc temu drosere all red i już po 2 tygodniach pojawiły się ziemiórki(tak dla upewnienia:szybkie, 1 mm długości, na razie od czasu do czasu wychodzą na powierzchnię,całe białe).Nic z nimi nie robiłem i wczoraj chciałem już wywalić tą rosiczkę bo nic nie rosło a tu patrze:KIEŁKI. No i teraz muszę coś zrobić z tymi ziemiórkami. Dodam że mam folię na doniczce i ma ona bardzo dużo dużych dziur robionych dziurkaczem. -_- I co wy na to? Nie chcę jej męczyć jakimiś chemikaliami. A i jeszcze jest trochę pleśni.

Odnośnik do odpowiedzi

Macie i czytajcie

Często po obfitym podlaniu rośliny w doniczce, na powierzchni ziemi pojawiają niewielkie skaczące owady barwy białej lub szarej. Są to skoczogonki (Collembola). Osiągają one wielkość od 0,2 do 3 mm. Wbrew pozorom, skoczogonki nie są szkodnikami. Odżywiają się głównie rozkładającymi się substancjami organicznymi i martwymi tkankami roślinnymi, dzięki czemu przyczyniają się do wzbogacania podłoża w substancje odżywcze dostępne roślin. Jeżeli jednak chcemy ich się pozbyć, możemy na kilka godzin wstawić doniczkę do wody, w taki sposób aby była zanurzona po brzeg. Gdy zobaczymy pływające po powierzchni wody owady, wylewamy je wraz z wodą.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.