Ankh Napisano 28 Grudnia 2006 Share Napisano 28 Grudnia 2006 Zasadziłem jakiś miesiąc temu drosere all red i już po 2 tygodniach pojawiły się ziemiórki(tak dla upewnienia:szybkie, 1 mm długości, na razie od czasu do czasu wychodzą na powierzchnię,całe białe).Nic z nimi nie robiłem i wczoraj chciałem już wywalić tą rosiczkę bo nic nie rosło a tu patrze:KIEŁKI. No i teraz muszę coś zrobić z tymi ziemiórkami. Dodam że mam folię na doniczce i ma ona bardzo dużo dużych dziur robionych dziurkaczem. I co wy na to? Nie chcę jej męczyć jakimiś chemikaliami. A i jeszcze jest trochę pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Grudnia 2006 Share Napisano 28 Grudnia 2006 Co do tych ziemiórek mam wątpliwości. * TUTAJ galeria ziemiórki. * Larwa ziemiórki TUTAJ. A może to skoczogonki ? (Uwaga sporo gatunków). Skoczogonki (serwis TCP), i TUTAJ galeria. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 28 Grudnia 2006 Share Napisano 28 Grudnia 2006 Ja mam te skoczogonki i zdziesiatkowały mi one kiełki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ankh Napisano 29 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2006 No to jest baardzo podobne do skoczogonków ale nie ma nóg, ale teraz na pewno wiem że to nie ziemiórki. P.S.Pomóżcie bo już się przeniosło do następnego kwiatka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 29 Grudnia 2006 Share Napisano 29 Grudnia 2006 jak skoczogonki mogly ci zdziesiatkowac siewki ? niemozliwe raczej . . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 29 Grudnia 2006 Share Napisano 29 Grudnia 2006 Dziwne ze znam kilka osób co przez skoczogoniki straciły kiełki Ostatnio na forum był taki temat lecz ktos usunoł. Mam pytanie czy te skoczogoniki robia w ziemi (jak jest dużo) takie tuneliki?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 29 Grudnia 2006 Share Napisano 29 Grudnia 2006 patrz, dziwne ze mi jeszcze nie zjadly tych kilkuset siewek a jest ich masa... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 30 Grudnia 2006 Share Napisano 30 Grudnia 2006 skoczogonki nie są agresywne wobec siewek i nie robią tunelików Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal211 Napisano 1 Stycznia 2007 Share Napisano 1 Stycznia 2007 Macie i czytajcie Często po obfitym podlaniu rośliny w doniczce, na powierzchni ziemi pojawiają niewielkie skaczące owady barwy białej lub szarej. Są to skoczogonki (Collembola). Osiągają one wielkość od 0,2 do 3 mm. Wbrew pozorom, skoczogonki nie są szkodnikami. Odżywiają się głównie rozkładającymi się substancjami organicznymi i martwymi tkankami roślinnymi, dzięki czemu przyczyniają się do wzbogacania podłoża w substancje odżywcze dostępne roślin. Jeżeli jednak chcemy ich się pozbyć, możemy na kilka godzin wstawić doniczkę do wody, w taki sposób aby była zanurzona po brzeg. Gdy zobaczymy pływające po powierzchni wody owady, wylewamy je wraz z wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 Na soczogoniki sa dobre pływcze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi