Skocz do zawartości

Saracenia - reanimacja

Tomek_

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wlasnie kupilem 2 saracenie 5 zl sztuka, kiedys byly ladne ale sie w sklepie zmarnowaly :(

no i kupilem bo promocja

jedna jest prawie cala wyschnieta

a druga ma nawet 2 "liscie" w tym jeden caly

nie byly zimowane, sprowadzone z holonadi :|

co radzicie zrobic ? zimowac czy dac do akwa aby odzyskaly sily ?

ps. jestem poza domem i nie ma aparatu tutaj, niedlugo dam foty

podejzewam ze to sa 2 farnhamie, ale ciezko rozpoznac gatunek ;) sa zielone i maja rosnac dosc wysokie

piszcie co mam robic :)

zimowac?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym radził przesadzić i dostarczyć wszystkich wygód. Zrobiłem tak ze swoimi (także marketowymi) saracenakmi i przyniosło to oczekiwane rezultaty.

Musisz też pamiętać, że zimowanie "robi", zmniejszenie intensywności nawadniania i oświetlenia (a nie tylko obniżenie temperatury), więc oczekiwanie w sklepie na dobroczyńcę wprowadzić mogło roślinę w stan letargu. Przynajmniej ja to tak rozumiem (może się mylę ;).

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec sa juz u mnie w domu, jednak nie jest az tak zle, maja troche zielonego jednak nie sa to rozwiniete liscie

pozniej dam zdjecia

swiatlo mam jedak na razie nie mam miejsca i wolal bym zimowac, swiatlo i chlodno mam na strychu

co do tego ze za pozno to wedlug mnie jest to bez zbaczenia :P

Odnośnik do odpowiedzi

zdjecia

saracenia No1. ma troche zieleni, nawet jeden ładny kielich, a w srodku plyn (przynajmniej byl jak kupilem ;) moglo sie w transporcie wylac a nie chce jej meczyc bo jest cienka

w calej okazalosci

61417080915de5a0m.jpg

zblizenia

b1843df987d362aam.jpg

08f330ee1ccc56b3m.jpg

saracenia No2. no coz, wyglada jak wyglada, bardzo mizerna, ma mniejsze szanse na wyjscie z tego niz 1 ale widac ze zielone usiluje sie przebic

45e8707ef3813e05m.jpg

6c7c65adcf108404m.jpg

f5e887316cf461f4m.jpg

wiec mysle czy by nie zimowac, w sklepie dosc cieplo jest bo maja tam weze i pajaki, gryzonie i jakies rybki sa chyba, ale malo slonca jest co jest przyczyna ze tak wygladaja

co radzicie? mi sie wydaje ze sa dosc slabe i powinny zimowac, tym bardziej ze nie mam za wiele miejsca w akwa i byl by za duzy ścisk :huh: mucholowki ładnie zimuja od miesiaca, moze dac tam tez te saracenie ?

ps. wiem ze mizerne ale i tak sie ciesze :)

czy to jest farnhamii?

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba Tomasz przepłaciłeś :P Krzyz na droge . Zapewnij im jak najlepsze warunki. W kwiaciarni mogły juz zaczac zimować z porodu niedostępności światła słonecznego. Zobacz czy jakoś sie bedzie rozwijała jak nie to zimuj jak tak to trzymaj na najmocniejszym świetle

Odnośnik do odpowiedzi

TAKI TEMAT JUZ BYL !!! http://nepenti.pl/forumpl/Zwiedla-Purpurea--t3851.html

Utnij wszystko co suche aby nie gniło podlej i daj do światła, nie ma sensu zimować, jak masz osmocote do podrzuć kilka ziarenek i bedzie dobrze. Jeśli ma coś zielonego to odbije, główne kłącze jeszcze się trzyma.

Odnośnik do odpowiedzi

widze, że obie saracenki (faktycznie wymęczone :( )wypuszczają zielone liscie, więc korzenie mają zdrowe. obetnij suche liscie, dopilnuj, by miały światło i wode, a odżyją. zimowanie odpada, moim zdaniem. bedzie z nich pociecha :)

Odnośnik do odpowiedzi

maklerw- Jeśli tomek nie ma doświetlanych roślin tylko stoja na parapecie w takim słoncu jakim jest to wadpie czy tak odżyje :huh: ale moge sie mylić. Podctawa to destylówka ona wzmocni roślinke bez wzgledu na wszystko

ale bzdura :| od kiedy destylka wzmacnia rosline ? wez sie zastanow, woda wzmacnia jesli juz a nie destylka, a stosuje sie destylke bo nie ma kamienia w niej :blink: a czy jak dam destylke i dam do piwnicy to bedzie ok ?

odnosze wrazenie ze ty nie wiesz co piszesz, kilka postow o tym samym a nic konkretnego :|

Odnośnik do odpowiedzi

maklerw- Jeśli tomek nie ma doświetlanych roślin tylko stoja na parapecie w takim słoncu jakim jest to wadpie czy tak odżyje :huh: ale moge sie mylić. Podctawa to destylówka ona wzmocni roślinke bez wzgledu na wszystko

Powiem tak moja jedna saracenia została podczas zimowania przesuszona, zrobiłem z nią tak jak doradzam innym i pomimo krótkiego dnia, roślina odbiła i rośnie na parapecie (na zachodnim oknie B) ) do tego podlewana jest odstaną (nie gotowaną) kranówą i ma się dorze. Z moich doświadczeń na saracenie i rosiczki nie wpływa jakość wody, ja podlewam je kranówą (miasto 50tyś) i jakoś już rok przeżyły :D

Krzysiek1991 nie oceniaj tak Tomka_ bo nie pisze głupi, no może w tej wypowiedzi dał troche plame ale to może się każdemy zdażyć :P troche tolerancji panowie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

ale bzdura :| od kiedy destylka wzmacnia rosline ? wes sie zastanow, woda wzmacnia jesli juz a nie destylka, a stosuje sie destylke bo nie ma kamienia w niej

a z tego co ja wiem to uzywamy destylki bo nie ma az tylu skladnikow co normalna woda... ale to wlasciwie to co ty napisales wiec troche czepiam sie szczegolow ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek pomyśl zanim pomyślisz. Jesli bedziesz stosował kranówke to padnie Ci raz dwa a jesli bedziesz stosował destylówkę to poprostu bedzie lepiej dla roślinki i miałem to na mysli!!!!!! Człowiek chce pomóc a tu taka beszczelność <_<<_< No koment

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.