Skocz do zawartości

To I Ja Się Pochwalę :)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem Wam przedstawić moje terrarium samoróbkę jego wymiary to kolejno dł/szer/wys 70x30x50. Terrarium ma otwieraną boczną ścianę która jest umocowana na 3 zawiasikach. Tylna i górna ściana to lustra dla lepszego odbijania światła. We frontowej i bocznej ścianie wycięte są okrągłe otwory dla zapewnienia wentylacji ukryte pod.. heh.. maskownicami do glośników. Jako, że terrarium jest dosyć wysokie i rosiczki nie bardzo chciały sie wybarwiać wymyśliłem, żeby na tylnej ścianie zrobić balkoniki, w których stoją rosiczki wybarwiające się. Oświetlenie to osram fluora 18W i phillips aquarell 18W. Całość wyniosła mnie z tego co pamiętam ponad 300zł, a więc trochę sporo. Głównie za sprawą luster i oświetlenia, chociaż same szyby też nie były tanie.

Zdjęcie całości

1df63f1a65d7a7a2m.jpg

Otwierana ściana

4517be635399ceffm.jpg

Tak z ukosa ;)

ccb501441c0d76c5m.jpg

Życzę przyjemnego oglądania i proszę o opinie. Pozdrawiam

Edytowane przez Filip_CK
Odnośnik do odpowiedzi

Cudo. :)

A ja mam pytanie. jak zamontowales te balkoniki?? Moglbys zapodac jakas doklaniejsza fote na te balkoniki??Fajne rozwiazanie i palnuje tak u siebie zrobic bo mam male akwa <_<

Odnośnik do odpowiedzi

Terrarium szczerze powiedziawszy nie powaliło mnie na kolana.

Jest to samoróbka dlatego mnie zafascynowała.

Podoba mi się patent z maskownicami od głośników. Fajne też jest lustro z tyłu „podwajająca” objętość.

Moim zdaniem, powinieneś na dnie położyć pojemnik dopasowany do wymiarów i pokusić się o kompozycję z użyciem różnych dekoracji. Oczywiście rolę pierwszoplanową powinny odgrywać owadożery, a dopełnienie mchy i inne rośliny terrarystyczne.

Szkoda by nie wykorzystać tego oświetlenia, a wolnej przestrzeni jest sporo. Wiadomo, z czasem będzie mało miejsca, gdy kolekcja zacznie się rozrastać ale teraz...

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie przez to lustro wydaje się, że jest dużo miejsca, w rzeczywistości już nie mam miejsca, żeby postawić tam cokolwiek. A jeśli chodzi o kompozycje to terrarium robiłem bardziej z myślą o funkcjonalości a nie na skupiałem się na walorach estetycznych dlatego pozostawie tak jak jest, a różne dekoracje zajmują tylko cenne miejsce. Stała kompozycja jakoś mi nie leży. 30 cm to na szerokość niestety trochę za mało i żałuje teraz że nie zrobiłem głębszego.

Co do tego jak zamontowałem balkoniki: składają się oczywiście z podstawy i maja 4 ścianki. Jedną ze ścianek pokryłem sylikonem, terrarium położyłem na plecach i przyłożyłem balkonik. Zostawiłem tak na całą noc i gotowe. Ścianki proponuje doklejać do podstawy a nie stawiać ich na niej.

Edytowane przez Filip_CK
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.