Skocz do zawartości

Fotki Z Grodźca + E. Versicolora :)

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro było już o Karpaczu i kilku innych miejscowościach, to ja Wam pokażę moją wioskę - Grodziec :P

Tym razem tylko dzisiejsze fotki znad doliny, może jeszcze kiedy indziej dodam fotki lasu i ciekawych miejsc (mamy m.in. XVI zamek i XVIIwieczny kościół). A te ćmy na fotkach to endromis versicolora - te bardziej brązowe i nieco mniejsze to samce, jaśniejsze - samiczki. Obecnie samica już składa jajka :)

post-1810-1176581528.jpg

post-1810-1176581547.jpg

post-1810-1176581560.jpg

post-1810-1176581570.jpg

post-1810-1176581581.jpg

post-1810-1176581594.jpg

post-1810-1176581605.jpg

post-1810-1176581618.jpg

post-1810-1176581631.jpg

post-1810-1176581641.jpg

post-1810-1176581648.jpg

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

Ten motyl to Nasierszyca brzozówka nazwę łacińską Łukasz podał w temacie ;)

Jest to szkodnik pierwotny lasow liściastych pojawia się głównie na brzozie, olszy i grabie, ale jest bardzo rzadki.

Motyl bardzo ładny, ale i tak najładniejsze są zawisaki ;)

pzdr

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że się znasz na motylkach :)

No ale bronić muszę endromisów, to rzeczywiście niepospolity motylek i szkodnikiem może być tylko wtedy, gdy w okolicy jest kilka brzóz i samice z braku innych drzew składają "skumjulowane" ilości jaj na tych kilku biednych drzewkach...

Jak do tej pory najładniejszy motyl jakiego wyhodowałem to actias selene :) Zresztą tez bardzo mi się podobały półpawikii grabówki :P

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też swego czasu trudniłem się hodowlą motyli. Jeszcze nie wiedziałem zbyt wiele, ale udało mi się odchować i mieć piękne Papilio machaon . Ale w mojej kolekcji też się znalazła jedna gąsieniczka z której wykuła się cudowna Arctia cajahej. Tylko jedną sztukę udało mi się odchować Zygaena filipendulae. Oczywiście na porządku dziennym były : Aglais urticae, Vanessa atalanta, Pieris brassica, i wiele wiele innych. Powiem wam, że super przygoda.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

hodowla motyli ? :O spoko :) slyszalem ale nie myslalem ze jest kilka osobu nas co sie tym zajmuje :D co prawda Poll wspominal ze szuka gasienicy ale ze az tyle mial :) no no :) jak to sie robi ? znaczy hoduje motyle :D

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to wcale takie trudne... Jeżeli chodzi o początek, i na razie chcesz tylko odchować gasienice, a dorosłego osobnika wypuścisz, możesz użyć do tego słoika. Wystarczy, że wiesz czym dany gatunek się żywi, oraz jakiego typu ma kokony. Niektóre mają podziemne, niektóre tworzą np. na gałęziach, itp. A poza tym, to wymaga duużo cierpliwości :)

Odnośnik do odpowiedzi

Oto kilka rzydatnych stron:

www.entomo.pl - forum entomologiczne, jest też tam polska uboga giełda owadów, przydatne informacje i lista hodowców

www.motyle.pl - również nie za bogate forum

www.oxfly.co.uk - tutaj można nabyć kokony wielu motyli do hodowli, ceny nie są wysokie w porównaniu z innymy hodowcami, ale przesyłka podobno kosztuje 30 funtów...

www.actias.de - najlepsza chyba giełda owadów

www.oliver-lazar.de/boerse = giełda niemiecka

www.lepidoptera.pl - podstawa każdego entomologa, najlepsza strona z motylami

Ps. pamiętajcie, że słowo "motyl" tak powszechnie użuywane nie oznacza tego kolorowego co sobie lata w dzieć, ale też ćmę

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.