Łukasz Skoczylas Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) Skoro było już o Karpaczu i kilku innych miejscowościach, to ja Wam pokażę moją wioskę - Grodziec Tym razem tylko dzisiejsze fotki znad doliny, może jeszcze kiedy indziej dodam fotki lasu i ciekawych miejsc (mamy m.in. XVI zamek i XVIIwieczny kościół). A te ćmy na fotkach to endromis versicolora - te bardziej brązowe i nieco mniejsze to samce, jaśniejsze - samiczki. Obecnie samica już składa jajka Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) Co to za owady na fotkach?? To jakieś motyle nocne?? Duże one są?? Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez olekdom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 14 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Tak, to ćmy, jedne z najładniejszych polskich. Samce - rozpiętość skrzydeł 5-6cm, samice 8-9cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Ten motyl to Nasierszyca brzozówka nazwę łacińską Łukasz podał w temacie Jest to szkodnik pierwotny lasow liściastych pojawia się głównie na brzozie, olszy i grabie, ale jest bardzo rzadki. Motyl bardzo ładny, ale i tak najładniejsze są zawisaki pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 17 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Widzę że się znasz na motylkach No ale bronić muszę endromisów, to rzeczywiście niepospolity motylek i szkodnikiem może być tylko wtedy, gdy w okolicy jest kilka brzóz i samice z braku innych drzew składają "skumjulowane" ilości jaj na tych kilku biednych drzewkach... Jak do tej pory najładniejszy motyl jakiego wyhodowałem to actias selene Zresztą tez bardzo mi się podobały półpawikii grabówki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Ja też swego czasu trudniłem się hodowlą motyli. Jeszcze nie wiedziałem zbyt wiele, ale udało mi się odchować i mieć piękne Papilio machaon . Ale w mojej kolekcji też się znalazła jedna gąsieniczka z której wykuła się cudowna Arctia cajahej. Tylko jedną sztukę udało mi się odchować Zygaena filipendulae. Oczywiście na porządku dziennym były : Aglais urticae, Vanessa atalanta, Pieris brassica, i wiele wiele innych. Powiem wam, że super przygoda. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 a macie fotki swoich motyli? z wielką przyjemnościa obejrzę a endromisy sa przepiękne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 ja moge zrobić fotki motyli ale już ususzonych , ponieważ robie zbiór motyli i nie tylko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 hodowla motyli ? spoko slyszalem ale nie myslalem ze jest kilka osobu nas co sie tym zajmuje co prawda Poll wspominal ze szuka gasienicy ale ze az tyle mial no no jak to sie robi ? znaczy hoduje motyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Nie jest to wcale takie trudne... Jeżeli chodzi o początek, i na razie chcesz tylko odchować gasienice, a dorosłego osobnika wypuścisz, możesz użyć do tego słoika. Wystarczy, że wiesz czym dany gatunek się żywi, oraz jakiego typu ma kokony. Niektóre mają podziemne, niektóre tworzą np. na gałęziach, itp. A poza tym, to wymaga duużo cierpliwości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Skoczylas Napisano 20 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Oto kilka rzydatnych stron: www.entomo.pl - forum entomologiczne, jest też tam polska uboga giełda owadów, przydatne informacje i lista hodowców www.motyle.pl - również nie za bogate forum www.oxfly.co.uk - tutaj można nabyć kokony wielu motyli do hodowli, ceny nie są wysokie w porównaniu z innymy hodowcami, ale przesyłka podobno kosztuje 30 funtów... www.actias.de - najlepsza chyba giełda owadów www.oliver-lazar.de/boerse = giełda niemiecka www.lepidoptera.pl - podstawa każdego entomologa, najlepsza strona z motylami Ps. pamiętajcie, że słowo "motyl" tak powszechnie użuywane nie oznacza tego kolorowego co sobie lata w dzieć, ale też ćmę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Piękna okolica Ładne ćmy dosyć spore Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi