Skocz do zawartości

Co to jest stratyfikacja i jak ja wykonać?

Rekomendowane odpowiedzi

STRATYFIKACJA jest to sztuczne stworzenie warunków naturalnych dla nasion w czasie zimy, a więc po tym okresie nasiona zaczną kiełkować w czasie wczesnej wiosny, co zgadza się z ich naturalnym rozwojem.

Stosujemy do rosiczek zimnolubnych, kapturnic i muchołówek.

Stratyfikacja i jej metody:

1) Ze stronki Nepenti

Umieszczamy nasionka w doniczce z kwaśnym torfem bez dodatków i nawozów i lekko przygniatamy, by przylegały do ziemi, ale ich nie wbijamy i nie przysypujemy. Następnie doniczkę na okres około 8 tygodni umieszczamy w pomieszczeniu o temperaturze 0-10°C. Po stratyfikacji wkładamy doniczkę z nasionkami w miejsce o temperaturze jak dla dorosłych rosiczek. Kiełkowanie zaczyna się po około 1-3 tygodniach od stratyfikacji. Jeżeli chcemy pielęgnować rośliny zgodnie z naturą, najlepszym okresem na wysiew będzie grudzień.

2)Forum, autor: "[beeep]milk"

Wkładasz doniczkę z torfem do słoika, do słoika lejesz wodę destylowaną do na 3/4 wysokości doniczki, przykrywasz szkłem lub folią z dziurkami i wkładasz do lodówki na 4-5 tygodni lub możesz je po prostu wywalić na dwór póki zimno jest. A jest to chyba rekonstrukcja warunków naturalnych, których roślina kiełkuje.

3)Forum, autor: "rosiczka"

Ja moje nasiona zimnolubnych zasadziłam w mocno wilgotnym torfie zawinęłam w foliowe woreczki i wsadziłam do lodówki, dostałam informacje ze najlepiej nasionka rotundifolia i intermedia trzymać w lodówce 4 tygodnie, bo w 4 tygodniu najwięcej nasionek kiełkuje. Już 1 marca wyciągam je z lodówki i zobaczymy, co będzie się dalej działo.

4)Forum, autor: "Mort"

Jak kupisz ten mix rosiczek to masz napisane na każdej paczce co innego.

Gdy napisane jest stratyfikacja, to wiadomo o co chodzi.

Ja wysiewałem nasiona, wkładałem na 2 miechy do lodówki i później wszystko ładnie wyrastało.

5)Forum, autor: "Cephalotus". Przetestowane na Rotundifolia:

Ja zostawiam swoje rośliny na zimę na dworze. Wysiewają się same i kiełkują także same. Ale jeżeli ich jeszcze nie wysiałeś, to przydałoby się zrobić im 2-3 miesięczną stratyfikacje, proponowałbym zacząć już teraz, żeby ma wiosnę można było wywalić je na dwór. Nie bój się je nawet włożyć do zamrażarki, albo na dwór, w końcu to gatunek polski. Jednak sama lodówka też powinna wystarczyć.

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.