PioFer Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Witam. Czy woda kranowa uzdatniana (taka podobno plynie), odstana nadaje sie do podlewania rosiczek: Drosera aliciae, Drosera capensis, Drosera capensis 'alba', Drosera collinsiae, Drosera spatulata. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Nie zajrzałeś do FAQ jak sugerowałem. Podlewanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 12 Maja 2007 Autor Share Napisano 12 Maja 2007 Zajrzalem. Ale nie jest tam wyraznie napisane jakie to gatunki a takze nie ma nic o wodzie uzdatnianej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grieg Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Moim zdaniem najlepiej by było ją przegotować heh ale ekspertem nie jestem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Woda to podlewania musi być „miękka”, a jej twardość ogólna powinna wynosić 0-1stopni niemieckich. Woda wodociągowa ma znaczną twardość ogólna średnio równą 10. Rośliny owadożerne nie tolerują wody twardej i bogatej w sole mineralne. Na twardość wody gównie wpływa ma stężenie soli wapnia i magnezu. To właśnie tych soli woda wodociągowa posiada najwięcej. Nie można się ich pozbyć inaczej jak w procesie destylacji czy demineralizacji. (filtr odwróconej osmozy, żywice jonowymienne). Przegotowanie może tylko spowodować zniwelowanie twardości węglowej. Jednak twardość ogólna (będąca sumą twardości węglowej i niewęglowej) nie obniży się do tego stopnia, aby woda była bezpieczna dla roślin owadożernych. W wodzie pozostaną jeszcze sole wapnia i magnezu (wpływające na twardość niewęglową). Przydatna do użytku jest tylko woda demineralizowana filtrowana przez żywice jonowymienne, przefiltrowana przez filtr odwróconej osmozy RO, destylowana w procesie destylacji. Nada się też woda deszczowa, którą można zbierać w miejscowościach nie skupiających wokół siebie zakładów przemysłowych. Owszem, niektóre rośliny tolerują wodę odstaną i przegotowana ale tylko przez krótki okres czasu. Po dłuższym czasie w podłożu kumulują się nierozpuszczalne sole (widoczne na podłożu w postaci „wykwitów soli”), które powodują znaczne osłabienie lub nawet śmierć rośliny, o czym już była mowa. Myślę, że to jest wyczerpująca odpowiedź na Twoje pytanie w związku z czym, zamykam temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi