Skocz do zawartości

Padanie Madagarensisów

Krzysiek1991

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

:( :( Moje madagarensisy padają 1 po 2 :( Zaczyna sie od przysychania dolnych listków :( potem dochodzi jak by do poparzenia, wyschniecia górnych liści :( Co prawda maja juz swoją wielkość. Lecz 2 po 8cm mi padły :( Jestem wściekły :( Przezyła ostatnia :( Mam skoczogoniki w glebie czy moze to gnojki mają coś wspólnego z tym?

tak jest normalnie

ee869b587764dec7m.jpg

tak jest po jakims czasie

f8e430e796569760m.jpg

tak sie konczy

4ac347ae068d60e5m.jpg

Pomocy!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstaw warunki hodowli: jak długo je masz w hodowli, jakie oświetlenie (parapetr, jakie miały wczesniej oswietlenie), czym podlewasz.

Skoczogonki są niewinne :)

Na pierwszy rzut oka chyba je usmażyłeś.

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymam na południowym parapecie. Wątpię w usmażenie, ponieważ winogrono zakrywa część okna więc nie wierze w usmażenie ich. Wode maja 2 cm i czekam aż wypija potem podlewam, temperatura pokojowa,brak zraszania jak to w rosiczkach bywa.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko coś wywnioskować po tym co napisałeś, ale spróbuję wymyśleć kilka powodów.

Jeśli masz od niedawna rosliny, mogły mimo wszystko ulec poparzeniu, zwłaszcza jesli nie były przyzwyczajone do słońca słonecznego. Chyba że winogron taki gesty, ze zasłania dopływ słońca i cierpią na jego niedobór.... Mogą też źle znosic wysyłkę i usychają.

Dziwne masz masz te podpórki, być może cała wina leży po ich stronie. Przy ich wbijaniu do ziemi mogłeś uszkodzić korzenie, łodygi mogły zostac uszkodzone podczas przywiązywania. Albo te wykałaczki (bo to raczej wykałaczki na pierwszym zdjęciu) nie były wcześniej wykąpane w Topsinie i wdała się pleśń lub inne choroby.

Cóż moge zaproponować, są to dorosłe rośliny, juz mocno wyrośnięte, ja bym zrobił następujący zabieg - odmłodzenie roslin. W tym celu odsyłam Do FAQ do rozmnażania z liścia (jeśli jeszcze jakieś zostały).

Odnośnik do odpowiedzi

Roslinkę mam od lipca wiec przesyłka nie wchodzi w gre

ta podpurka jest na żółte kartki na ziemniurki. Krople były dostyć duże. Wiec nie mam pojęcia co z nimi robić :( a jesli juz powoli usycha to moge odmłodzić roślinkę. Czy juz nie ma szans??? Przeciez ona i tak uschnie

Edytowane przez Krzysiek1991
Odnośnik do odpowiedzi

Na bank poparzenia słoneczne. Ja tez załatwiłem sobie tak "madagaskarenis'a" przenosząc go z ocienionego wschodniego parapetu na parapet południowy. W międzyczasie mnie nie było a roślinka wyglądała jak Twoja. Pozostałe rośliny nie wykazały jakichkolwiek uszkodzeń.

Odnośnik do odpowiedzi

juz ci kiedys pisalem co sie robi w takim przypadku gdy chcesz 'odmlodzic'. warto to zrobic ze wzgledow chocby etetycznych.. ucinasz gorna czesc ze stozkiem wzrostu mniej-wiecej tak by sadzonka miala 5-6 cm. wtykasz to ok 2cm w torf i utrzymujesz go w stanie mokrosci. poczatkowo wzrost bedzie zahamowany lecz stozek pusci korzenie i roslina odbije. czesc ktora pozostala w podlozy pusci 1-3 nowe stozki wzrostu.

z czescia ktora zostala w podlozu mozna postapic inaczej: tak wysokie egzemplarze posiadaja grube zdrewniale klacze. wycinasz to klacze i dzielisz na kawalki 1-2cm. wsadzasz kawalki w torf i utrzymujesz go mokrym. z jednego kawalka mozna uzyskac kilka roslin.

- - - -

sprawdzales czy korzenie nie wyszly dziurami od spodu doniczki ???? kiedu tak dzialo sie u mnie roisliny zachowywaly sie identycznie jak twoje. wtedy postepowalem j.w .

bardzo ciezko jest 'spalic' afrykanckie rosiczki jak madagascariensis czy affinis. moje cale zycie byly pod swietlowkami a teraz stoja w pelnym sloncu na poludniowym balkonie i nic im nie jest. nawet nie sa wybarwione na ciemna czerwien tylko na odcien pomaranczowego.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.