Skocz do zawartości

Tak Ogólnie O Pielegnacji Kapturnic.

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

w sumie to mam 2 pytania:

1. Jak długo utrzymuje się kwat saraceni?

2. Widziałem w ogrodach botanicznych i na zdjeciach że często saracenie są przycinane tzn. zostawiane są tylko 1-3 kileichów największych. Czy i wy tak robicie? Na pewno jest to estetyczne ale roślina raczej na tym traci ?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak na inny temat, bo nie chcę syfu robić i zakładać nowego topiku. Pytanko- posadziłem kapturnicę, tzn nawet jej nie sadziłem, tylko mam ja taką jak po przesyłce. Jej łodyga wystaje ponad torf- czy nic jej sie nie stanie? Nie trzeba jej przykryć torfem?

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kwitła mi juz kilka razy ale tak dokładnie nie zwracałem na to uwagi. Dość długo, 2-3 tygodnie ale pewien nie jestem :).

2. Ja przycinam tylko te kielichy które już uschły.

Capoeirista4, w niczym to roślinie nie przeszkadza. Z czasem prędzej czy później łodyga zaczyna wystawać ponad ziemię.

Odnośnik do odpowiedzi

Dość długo, 2-3 tygodnie ale pewien nie jestem :)

Capoeirista4, w niczym to roślinie nie przeszkadza. Z czasem prędzej czy później łodyga zaczyna wystawać ponad ziemię.

No to nie wiem czy tak długo :D moj kwiat trzyma sie już 2,5 miesiąca !!

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
Gość Nepenthes

Mnie płatki kielicha kwiatu opadły po jakimś półtora miesiąca, ale torebka nasienna z charakterystycznym u sarracenii 'parasolem' jest nadal zielona, czyli już trzeci miesiąc.

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak długo utrzymuje się kwat saraceni

Odp. Ostatnio mja kapturnica kwitła co najmniej 2 tygodnie dni jak nie więcej . Sam się ździwiłem co tak długo ponieważ nie myślałem że tak długo będzie kwiła . Bardzo długo czekałem aż kwiatosntan dorosnie i się rozłoży . Jak już przekwitła to strasznie szybko uschła . Powód nie wiem jaki . W tym czasie byłem na wszasach . Podejżewam że był słucho i zaczoł szybko obsychać :(

2. Widziałem w ogrodach botanicznych i na zdjeciach że często saracenie są przycinane tzn. zostawiane są tylko 1-3 kileichów największych. Czy i wy tak robicie?

Odp . Na pewno jest to estetyczne ale roślina raczej na tym traci ?

Czy ja wiem według mnie nie wygląda to za ładnie poniewaz tak mało katórów :( nie jest to według mnie troche estetyczne . Ja u siebie zaczynam obcinać dopiero wtedy gdy zacznie usuchać bo tak jak ma dużo kielichów jest bardzo ładna . Może te co mają 1-3 kielichy są dopiero młade i dlatego tak wyglądaje :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

czas odświeżyć stary temat :D

Jeszcze trzy, mój usechł po szesciu :D

No i u mnie mineło jakieś 6m-c ... kwiatek zaczoł robić się żółtawy od górnej części, podejrzewam że oznacza usychanie (naturalne). Ale żebym nie czuł się źle wypuścił nowego kwiatka co prawda jest 3 razy niższy ale piękny :D ...

f9e28ed2bca654c8m.jpg

I kilka moich kolejnych pytań:

1. Kiedy w naturze kapturnice zaczynają kwitnąć (w jakiej porze roku)

2. Czy kwiaty nie powiny "skosztować" morozu ? ( tak mi coś do głowy przyszło)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.