Skocz do zawartości

Pytanko

pizdryga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam małe pytanko. Ostatnio kupiłem w markecie kapturnice, wszystko byłoby ok ale jej doniczka jest stanowczo za mała. I moje pytanie brzmi: czy mogę ją teraz przesadzić? Czy jej to nie zaszkodzi? A może poczekać z tym? Z góry dzięki za każdą odpowiedz:]

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wywnioskowałeś że wymaga przesdzenia. Oczywiście jeśli chcesz to można je przesadzać prawie w każdym okresie. U mnie kapturnice 50cm wysokości rosną w 8-10 cm (średnicy) doniczkach i nie wymagają przesadzania.

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście piasek lub perlit wchodzi w rachubę ale należy pamiętać, że nie każdy piasek czy żwirek się nadaje.

Musi być tzw. płukany i najlepiej nie z budowy (tam o zanieczyszczenia typu wapno, cement itp. nie trudno).

Poza tym piasek lub żwirek musi być dobrze wygotowany, a najlepiej wyprażony w piekarniku.

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie ją przesadzę. Dlaczego stwierdzam, ze doniczka jest za mała? bo korzenie już dołem wyrastają. Czyli torf kwaśny bez dodatków, mam nadzieje, że w moim ogrodniczym dostane:D Dzięki za wszystko:]

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednak radziłbym ci kupić jakies małe opakowanko żwirku czy piasku w sklepie zoologicznym i dodać do torfu. Moje kapturnice lepiej rosną w mieszance niz w czystym torfie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.