pizdryga Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Witam Mam małe pytanko. Ostatnio kupiłem w markecie kapturnice, wszystko byłoby ok ale jej doniczka jest stanowczo za mała. I moje pytanie brzmi: czy mogę ją teraz przesadzić? Czy jej to nie zaszkodzi? A może poczekać z tym? Z góry dzięki za każdą odpowiedz:] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czatol Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Jeśli naprawdę doniczka jest za mała to możesz przesadzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Jasne, że możesz, nic jej nie powinno być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Tylko proszę pamiętać, że jako podłoże używamy torf kwaśny bez dodatków (nawozów, ziemi ogrodniczej, wapna itp.). chocolate014 - już sprecyzowałem o co chodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Bez dodatków?Hmm ja zawsze daje torf z piaskiem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Ja proponuje bez dodatków podłoże . Tak nawiasem mówiąc uważaj żeby nie uszkodzić korzeni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 A skąd wywnioskowałeś że wymaga przesdzenia. Oczywiście jeśli chcesz to można je przesadzać prawie w każdym okresie. U mnie kapturnice 50cm wysokości rosną w 8-10 cm (średnicy) doniczkach i nie wymagają przesadzania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Haha! Te dodatki do torfu to nawozy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Hmmm, że jak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Lipca 2007 Share Napisano 29 Lipca 2007 Oczywiście piasek lub perlit wchodzi w rachubę ale należy pamiętać, że nie każdy piasek czy żwirek się nadaje. Musi być tzw. płukany i najlepiej nie z budowy (tam o zanieczyszczenia typu wapno, cement itp. nie trudno). Poza tym piasek lub żwirek musi być dobrze wygotowany, a najlepiej wyprażony w piekarniku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pizdryga Napisano 30 Lipca 2007 Autor Share Napisano 30 Lipca 2007 To w takim razie ją przesadzę. Dlaczego stwierdzam, ze doniczka jest za mała? bo korzenie już dołem wyrastają. Czyli torf kwaśny bez dodatków, mam nadzieje, że w moim ogrodniczym dostane:D Dzięki za wszystko:] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 ja jednak radziłbym ci kupić jakies małe opakowanko żwirku czy piasku w sklepie zoologicznym i dodać do torfu. Moje kapturnice lepiej rosną w mieszance niz w czystym torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pizdryga Napisano 31 Lipca 2007 Autor Share Napisano 31 Lipca 2007 Ok to tak zrobię Torf już mam:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi