bzyki Napisano 25 Sierpnia 2007 Share Napisano 25 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam Tą muchołówkę otrzymałem jako ?giant? być może to giant, ale nie przypomina muchołówki ze zdjęć na stronie nepenti.pl. Z początku nawet przypominała gianta (ok. roku temu gdy była sadzonką) jednak z czasem zaczęła bardziej przypominać Heterophylla, gdyż ma zielone 3 cm pułapki.Chciałbym się dowiedzieć czy ta muchołówka może jeszcze przypominać już wcześniej przeze mnie wspomnianą muchołówkę ze zdjęć. Kupowałem ją z nadzieją że będzie posiadać chociaż pułapki 4 cm. I tu pytanie czy mogę coś zrobić by ta muchołówka osiągnęła takie rozmiary. Drugie zdjęcie przedstawia obecną muchołówkę a pierwsze ta sama muchołówkę tylko wczesna wiosną, miała wtedy mało światła więc liście były rozłożyste ale pułapki przylegały do ziemi i były dość duże w stosunku do pozostałej części liścia. Z góry dzięki za wypowiedź. Edytowane 6 Grudnia 2007 przez P.K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Sierpnia 2007 Share Napisano 25 Sierpnia 2007 Możliwe, że to 'Giant'. Na cpuk była ostatnio dyskusja o odmianach muchołówek, i poruszono tam temat wyglądu poszczególnych odmian w zależności od warunków, jakie im zapewnimy. W chwili obecnej odmiana 'Giant' obejmuje wiele różnych klonów, i różnią się one między sobą różnymi cechami. Możliwe że w tej chwili nepenti posiada linię giantów, któe rosną w górę - wszystkie które dawano do identyfikacji na forum wyglądają podobnie. Myślę jednak że u Ciebie jest to kwestia warunków (tu naprawdę wpływ może mieć wiele czynników, więc trudno określić dlaczego zaczęła tak rosnąć) lub roślina wypuściła długie, cienkie, rosnące wzwyż liście letnie. Obecnie moja D.m. 'yellow' rośnie podobnie jak Twój giant. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi