Skocz do zawartości

Wyższość Dzbanecznika Nad Świętami Bozego Narodzenia.

koma

Rekomendowane odpowiedzi

Hej co mam zrobić z Dzbanecznikiem jeśli muszę jechać do domu na tydzień, dwa?

Nie chce by stracił zalążki dzbanków....

Wstawić go do miski nie mogę bo zgniją korzenie.....

Nitka i podsiąkanie sprawdzą się, czy lepiej szukać mu opieki?

Jakie są sposoby jak się nie ma tera?

(veitichii x maxima)

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jakbyś komuś powierzył go w opiece bo dwa tygodnie to dosyć dużo czasu. Będziesz musiał pokombinować. Najlepiej wsyp do miski keramzytu, zalej go wodą, na to daj jakiś podstawek a na podstawek doniczke z dzbankiem. Jeżeli nie będzie Ciebie długo w domu to możesz go też obficiej podlać (ale bez przesady). Jednak tak jak pisałem na początku powinieneś poszukać swojemu dzbankowi rodziny zastępczej ;)

Odnośnik do odpowiedzi

powierz go jakiemuś znajomemu i po sprawie, nie brałbym go ze sobą bo może mu sie dużo więcej stać niż jakbyś go komuś dał, nie wiem np babci :) (ja tak robie) niech podlewa raz na 3-4 dni bo w zimie nie trzeba więcej no bez pryskania się raczej obejdzie :)

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobilem tak jak jechalem na wakacje było to ryzykowne ale zadziałało super

potrzebne materiały

baniak 5l

zestaw do kroplowki

kroplowke ustwiamy tak zeby jedna kropla padała co 1 minute (jest to trudne ale sie da)

donczki ustawiamy na jakis podstawkach tak zeby były połaczone kaskadowo (krople maja przepływac miedzy doniczkami)

reszta wody musi gdzies skapywac

moje dzbanki byly w terra wiec woda skapywala na dno

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu nalej mu do podstawki wody do podstawki no chyba ze korzenie wyglądają już z donicziki to wtedy gorzej...

Mam tak jakby 2 zaprzeczenia...:

1. Dzbanki podlewa się od góry!

2. Jak jak korzonki się nie mieszczą w doniczce to trzeba przesadzić...

No cóż. możesz dać dzbanusia komuś pod opieke, tym bardziej, że jesteś z Warszawy, gdzie jest dużo ludzi zajmujących się owadożerami.

Np. u mnie-w Rzeszowie- śą zaledwie 3 osoby...

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
1. Dzbanki podlewa się od góry!

Dzbaneczniki można podlewać:

1.Od podstawki

2.Od góry(według mnie tylko dzbaneczniki po 3miesiącach życia)

Dla mnie to bezznaczenia jak podlewać

Dzbanka może weż ze sobą albo daj komuż pod opieke lub jest trzeci sposób ale to musisz mieć urządzenie które automatycznie podlewa wyznaczoną ilość lub zróbtak jak kiler 89 napisał.

(ja tego nie mam ale o tym słyaszałem :) )

;)

Edytowane przez wojtek0018
Odnośnik do odpowiedzi

możesz mi zostawić jestem z waw'y mam całkiem spore terra 2x58W 13-14h/24h podlewanie ręczne (destylką) i zraszanie do 10 razy na dzień (tylko jak duży on jest? abym mu trochę miejsca ogarną) niestety spadku temp nie zmierzyłem bo nie mierze (z braku sprzętu chwilowego) wilgotność to ok (na oko) 70% w dzień w nocy 50% temp dzień będzie z 27*C a w nocy myślę że ok 22*C (na noc mam leciutko uchylone okno w pokoju) ;)

Pozdrawiam Waleń ;).

P.S. pisz na gg: 6960982

Edytowane przez Waleń
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.