Skocz do zawartości

Pigmejki Nie Otwieraja Pulapek..

Sathis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w mojej hodowli wystapil malutki problem- otoz zaczely mi sie buntowac pigmejki :) Wypuszczaja pieknie listki, nowe gemmy ktore blyskawicznie kielkuja, jednak jedno spedza mi sen z powiek- otoz jakkolwiek anatomicznie sa zbudowane normalnie, to pulapki na koncach listkow pozostaja zamkniete na stale- takie zacisniete jak piastki (moze wyrazaja niechec to mej osoby :) ). nie wiem co z tym zrobic- oswietlam 1x15w 6500k narva oceanic colour (czy jakos tak..) i choc wiem ze to moze troche za malo (byly juz takie sugestie) to jednak zeby pulapek nie otwieraly?

Prosze o jakies sugestie bo rece opadaja mi juz

Pozdro

Sathis :)

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... jakiś czas po wydaniu gemmae pigmejki są osłabione (a są gatunki które nawet umierają) :) Wielkim ekspertem pigmejek nie jestem, ale dałbym im troszke czasu :)

Co do oświetalnia, moje stoją pod 18W ;)

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest podobnie, ale to spatulata nie chce otworzyć. Liść cały normalnie rośnie a pułapki nie chcą się otworzyć jak Sathis pisała są w takiej piąstce nie rozumiem dlaczego się tak dzieje. Stoją pod 18W świetlówka aquarell 10000k. Jeśli ktoś by mógł pomoc proszę o pomoc co do spatulaty

Odnośnik do odpowiedzi

ja rozumiem ze jak gemmy to ze im sie zle zyje, i ze potrzebuja czasu na odpoczynek- to wszystko wiem :) jednak tylko 2 dawaly gemmy ostatnio. druga sprawa to swiatlo- rozumiem ze potrzebuja go duuuzo, jednak 15w 6500k z podbiciem pod katem rozwoju roslin wystarcza alicji, spatulacie, dielsianie, coccicaulis i kilku jeszcze rosiczkom, wszystkim tlustoszom, dzbankom i plywaczom (sandersonii wieczniekwitnaca) a rosliny wspaniale sie wybarwiaja (porownanie moich i kupnych alicji dla przykladu). dlatego nie rozumiem problemu z oswietleniem (zwlaszcza ze maja go na pewno 16h na dobe czasem wiecej a roslu juz pod ta swietlowka i wtedy bylo ok).

nie wiem moze podloze im nie pasuje?

Odnośnik do odpowiedzi

Może, ale myśle jednak, że 15W to za mało dla pigmejek. Te wszystkie gatunki o których piszesz są proste i niewymagające w hodowli i im nawet zwykla świetlówka starczy (nie wiem jak twoje tłustosze, ale moim starczało), natomist pigmejki i bulwiaste mają większe wymagania pod tym względem zdaje się.

Odnośnik do odpowiedzi

15w 6500k

Na jakiej są wysokości od roślin ?

Ja mam 2x36 i 2x18 w odległości 20-25 cm i jest spoko ( barwa światła 6500k)

natomist pigmejki i bulwiaste mają większe wymagania pod tym względem zdaje się.

źle sie zdaje :P znaczy pigmejkom wystarcza zwykła świetlówka lecz ok 15-25 cm nad roślinami

Odnośnik do odpowiedzi

no fajno tylko jak domontowac druga swietlowke do gotowej pokrywy? a z tego co sie rozeznawalam nie ma za bardzo 2x15 (18) na akwarium panoramiczne 60x33. tak musze tu zastosowac zrob to sam, ale nie mam pomyslu na to. pigmejki sa w odleglosci 15-20cm od swietlowki tak uzupelniajac poprzednia informacje :D no nic bede cos kombinowac ;/

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.