mati-p Napisano 8 Stycznia 2008 Share Napisano 8 Stycznia 2008 Moja rosiczka (niewielka ok. 1 cm wysokości) nie ma włosków na młodych liściach a na pozostałych jakby zmarniały nie wytwarza lepkiej cieczy, co mam robić?? P.S. Rośnie na torfie (który dostałem z nepentii) na mniej więcej południowym parapecie, wodę ma cały czas w miseczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 8 Stycznia 2008 Share Napisano 8 Stycznia 2008 Znawcą nie jestem ale ja bym powiedział że ma na pewno za mało światła co do cieczy a co do włosków to nie wiem . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 8 Stycznia 2008 Share Napisano 8 Stycznia 2008 bez doświetlania niezimujące rosiczki w zimie raczej nie będą miały kropelek. przynajmniej moje nie mają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Stycznia 2008 Share Napisano 8 Stycznia 2008 Byłaby możliwość zrobienia zdjęcia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati-p Napisano 8 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2008 chętnie zrobiłbym zdjęcie, bo aparat mam, jednak rosiczka jest za mała, zdjęcie jest naprawdę złej jakości widać na niej tylko zieloną roślinę nic więcej, żadnych szczegółów. A co do tych włosków to czy to też może być przez za małe doświetlanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Stycznia 2008 Share Napisano 8 Stycznia 2008 A czy to nie jest siewka? Bo pierwsze dwa liście jakie wypuszcza capensis po wykiełkowaniu są zawsze nieowadożerne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 8 Stycznia 2008 Share Napisano 8 Stycznia 2008 nie ma włosków na młodych liściach a na pozostałych jakby zmarniały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 9 Stycznia 2008 Share Napisano 9 Stycznia 2008 moja spatulata tez tak miala- kiedys ten temat poruszalam na foum i powiem szczerze ze to wyglada nastepujaco- jesli to aklimatyzacja to moze potrwac i tyle. duzo slonka, odpowiednio wody i czekac. ja swoja spatulate juz w kiblu spuscic chcialam, ale warto bylo czekac bo tydzien temu zaczela pieknie odbijac ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati-p Napisano 9 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2008 dzięki wszystkim za pomoc, jeśli jeszcze ktoś ma jakieś pomysły to chętnie posłucham, mam nadzieję że moja rosiczka szybka wróci do siebie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 11 Stycznia 2008 Share Napisano 11 Stycznia 2008 jestem zdania że to przez światło ja miałem tak długi czas dopóki nie trafiły do nowego terra (3,1W na cm2, przy temp. barwowej ok 6500 - 8000k [dwie świetlówy po 58W każda ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathis Napisano 11 Stycznia 2008 Share Napisano 11 Stycznia 2008 Nie jestem pewna- do mnie roslinka przyszla z nepenti juz slaba a potem potracila rzeski mimo tego ze teraz je odzyskuje w dokladnie takich samych warunkach jakie zapewnilam jej na poczatku ale moze to tez byc jakis czynnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati-p Napisano 12 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2008 myślę że to przez światło, teraz jest zima, ja jej nie doświetlam, a nowe listki ciągle rosną, jak urosną dam znać czy maja włoski ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vivaldi_V1 Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 http://nepenti.eu/forum/Brak-Plynu-t7218.html POlecam ten temat mialem ten sam problem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi