Skocz do zawartości

Drosera Capensis Nie Ma Włosków...

mati-p

Rekomendowane odpowiedzi

Moja rosiczka (niewielka ok. 1 cm wysokości) nie ma włosków na młodych liściach a na pozostałych jakby zmarniały nie wytwarza lepkiej cieczy, co mam robić??

P.S. Rośnie na torfie (który dostałem z nepentii) na mniej więcej południowym parapecie, wodę ma cały czas w miseczce.

Odnośnik do odpowiedzi

chętnie zrobiłbym zdjęcie, bo aparat mam, jednak rosiczka jest za mała, zdjęcie jest naprawdę złej jakości widać na niej tylko zieloną roślinę nic więcej, żadnych szczegółów. A co do tych włosków to czy to też może być przez za małe doświetlanie?

Odnośnik do odpowiedzi

moja spatulata tez tak miala- kiedys ten temat poruszalam na foum i powiem szczerze ze to wyglada nastepujaco- jesli to aklimatyzacja to moze potrwac i tyle. duzo slonka, odpowiednio wody i czekac. ja swoja spatulate juz w kiblu spuscic chcialam, ale warto bylo czekac bo tydzien temu zaczela pieknie odbijac ;D

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zdania że to przez światło ja miałem tak długi czas dopóki nie trafiły do nowego terra (3,1W na cm2, przy temp. barwowej ok 6500 - 8000k [dwie świetlówy po 58W każda :) )

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewna- do mnie roslinka przyszla z nepenti juz slaba a potem potracila rzeski mimo tego ze teraz je odzyskuje w dokladnie takich samych warunkach jakie zapewnilam jej na poczatku :) ale moze to tez byc jakis czynnik :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.