brayan Napisano 1 Lutego 2008 Share Napisano 1 Lutego 2008 Witam, mam dzbanecznika N. ventrata od 3 miesięcy, wilgotność powietrza mieści się w granicach 70%, ma mały dostęp do światła słonecznego (północne okno), więc doświetlam go świetlówką kompaktową Philipsa 6500k. Liście wypuszcza jeden po drugim, rośnie bardzo szybko ale nie wytwarza dzbanków. Czy ciągle się aklimatyzuje czy ma zapewnione nieodpowiednie warunki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 1 Lutego 2008 Share Napisano 1 Lutego 2008 A jak osiągnąłęś to, że w ogóle rośnie? Mój za nic nie chce... Sam zobacz: kliknij. Życzę powodzenia w hodowli(chyba tylko tyle moge zrobić, bo nawet sama sobie nie umiem pomóc :: ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 1 Lutego 2008 Share Napisano 1 Lutego 2008 brayan- jak długo dziennie naświetlasz swojego dzbanka? Być może twój dzbanecznik nie rośnie bo ma za krótki okres naświetlania? Minimum to 12 h dziennie ale ja polecam 14. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brayan Napisano 1 Lutego 2008 Autor Share Napisano 1 Lutego 2008 12 godzin doświetlania ma na pewno, często więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 1 Lutego 2008 Share Napisano 1 Lutego 2008 A temperatura? Powiedz jeszcze ile W ma ta świetlówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brayan Napisano 1 Lutego 2008 Autor Share Napisano 1 Lutego 2008 Temperatura w granicach 20-22 stopni, a świetlówka ma 18W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 1 Lutego 2008 Share Napisano 1 Lutego 2008 Więc pozostaje Ci tylko czekać W najbliższym czasie roślina powinna zacząć puszczać dzbanki. Ja jednak na twoim miejscu zwiększył bym oświetlenie na 2x18W. Sam tak mam i nie ma problemów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brayan Napisano 1 Lutego 2008 Autor Share Napisano 1 Lutego 2008 Dziękuję za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Lutego 2008 Share Napisano 2 Lutego 2008 18 w to za malo jak dla dzbnka. Jak urośnie wiecej liści to wówczas zacznie zawiązywać dzbanków, na razie roślina ma za mało sił (światła). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi