Skocz do zawartości

Drosera Nidiformis - Kwitnięcie

zyta1977

Rekomendowane odpowiedzi

Moja Drosera nidiformis oszalala. Wypuszcza juz piąty ped kwiatowy.

Czytalam,ze rosiczki nie powinny kwitnąć, jesli nie chce sie ich rozmnażac, bo to bardzo osłabia roślinę. Za każdym razem więc obcinam ten pęd, a ona na upartego wypuszcza dwa kolejne :wacko:

Wygląda na bardziej zdechłą niż zazwyczaj i juz sama nie wiem czy obcinać te pędy czy dac jej zakwitnąć.

Żeby tylko się nie zniszczyla :blink:

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmnóż ją sobie z liścia na wszelki wypadek, to bardzo łatwe w przypadku tego gatunku.

D. nidiformis jest samopylna więc nasiona uzyskasz tak czy siak, gorzej, że ten gatunek rzadko przeżywa kwitnięcie, ale skoro jest tak uparta, to może lepiej dać jej zakwitnąć, bo jak tak dalej pódzie to zdechnie tak czy siak

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj...szamanka, bez urazy, ale zupełnie się z Tobą nie zgadzam. To, że nidiformis umiera po kwitnieciu to MIT! Prawdopodobieństwo tego, że padnie jest takie same jak u muchołówki po kwitnięciu...Moja nidiformis kwitła już ponad 6 razy miałem mnóstwo nasion, a ta do tej pory ma się fantastycznie i po zimie znowu wypuściła dwa pędy.Kilkakrotnie zauwazyłem nie tylko po swoich przypadkach, że nidiformisy lubią wypuszczać kilka pędów jednoczesnie.Rekord mojej najstarszej to 3 pędy za jednym razem wypuszczone po sobie w niewielkim odstepie czasowym...Owszem, po kwitnieciu były osłabione, jednak w żadnym wypadku nie mogło im to zagrozić śmiercią...Wystarczy po kwitnięciu zapewnić odpowiednie warunki a napewno będzie ok :).Jeśli chodzi o sadzonki liściowe to fakt ;).Jeśli liść jakoś ułoży się na podłożu to zaraz mam nową nidiformiskę ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam całą kępkę nidiformisów, pokwitły i pozdychały, tobie sie udaje to fajnie. Btw kwitły latem na południowym parapecie.

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.