gryzon Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Witam! Zakładam ten temat, gdyż widze jak niektóre osoby z forum uważają swoje N. alaty za N. ventraty i odwrotnie. Otóż kupiłam sobie ładnego dzbanecznika ventrate, albo alate. Miał chyba 2 dzbanuszki, a środek miały taki, jak każda ventrata (znaczy się nie był biały). Po powrocie do domu postawiłam go na parapecie. Przez kilka dni dzbanuszki były w takim samym stanie. Potem wsadziłam dzbanecznika do kuli, "powiesiłam" na patyku, a na dól dałam podstawke z wodą i keramzytem, po czym góre kuli zakryłam folią śniadaniową, aby była duża wilgotność. Po 2 dniach wyrósł jeszcze jeden dzbanek, miał troche inny środek niż tamte, ale nie zwróciłam na to uwagi. Po tygodniu postanowiłam przyciąć roślinke, bo jeden listek zaczął usychać, a poza tym trzeba było nalać nową wode. Ściągnęłam więc folie, zaglądnęłam do dzbanecznika i tak po nic zajrzałam też do jednego z dzbanków...miał środek biały - całkiem taki, jak na forum pokazywali mi jako dzbanek alaty. Wniosek jest więc taki: albo Ventrata w dobrych warunkach nagle staje się alatą, albo alata z białym środkiem jest najzwyklejszą w świecie VENTRATĄ. Proszę mi teraz powiedzieć, czym różnią się te dwa gatunki, bo dotychczas wszyscy wmawiali mi, że biały środek to alata, a ten...nie biały to ventrata. Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam, Ania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Alata od entraty różni się przede wszystkim kształtem wargi - Ventrata ma pofalowaną, alata nie. Dwa młodociane dzbanki alaty mają duże skrzydełka, Ventrata prawie nie ma. Trzy dorosłe dzbanki alaty mają okrąglejszy zadek od Ventraty. Kolor wnętrza dzbanka zależy w dużym stopniu od wybarwienia tutaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 22 Lutego 2008 Autor Share Napisano 22 Lutego 2008 Tamten dzbanek jest już w grobie, ale za to jest nowy malutki-z dużym skrzydełkiem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Pokaż foto to zidentyfikujemy. A co do białego środka - na bank Ventrara z takowym http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7043d0eff7ba3864.html http://necps.org/images/20050212-CP-N.alata-pitchers.jpg N. alata Warto zwrócić uwagę na lekko księżycowaty kształt dzbanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Poza tym jak wiem to alata ma bardziej beczułkowate młode dzbanki, a ventrata ma je smuklejsze, no i zgadzam się z szamanką jeśli chodzi o skrzydełka, z tą różnica, że ventrata może je mieć jak jest młoda- moje mają nawet bardzo duże, ale skrzydełka nie są całe jak na zdjęciu wyżej, ale są postrzępione, można powiedzieć że to bardziej wąsy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 27 Lutego 2008 Autor Share Napisano 27 Lutego 2008 Nie są to zdjęcia z tej samej rośliny, ale innych nie mam: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Lutego 2008 Share Napisano 27 Lutego 2008 Zastanów się dziecko co ty wyprawiasz. Jak można identyfikować roślinę na podstawie zdjęć innej rośliny która się Tobie wydaje podobna, a osoba która się zna wychwyci 10 subtelnych różnic między nimi ? To na zdjęciu to może być Ventrata, raz przydałby się gotowy dzbanek, dwa zdjęcie całości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 (edytowane) tak więc ja tez mogłabym wychwycić duuzo różnic, a tu jest tylko jedna-tamta ma duze skrzydełka, a raczej miała jak były dzbanki. Oczywiście nie mówie, że znam się lepiej od was, ale nie jestem też człowiekiem, który moze patrzyć na rośliny 10 godzin i nie zauważyć, że jedna roślina to ventrata, a druga hookeriana ;/ Tak więc znalazłabym różnice,gdybym widziała kiedykolwiek na zywo alate, kttóra na 100% jest alatą, bo na razie zadnej takiej nie widziałam...poza tym gdybym miała zdjęcia tej rośliny, to chyba oczywiste, że bym je tutaj dała. Mówie więc czym ta roślina różni się od tamtej, a to doświadczonemu człowiekowi powinno wystarczyć do określenia gatunku. Edytowane 1 Marca 2008 przez gryzon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Co chwila zmieniasz front. Najpierw było o identyfikacji po białym środku, teraz skrzydełka. Strasznie mataczysz, a identyfikacja po opisie to gra w totolotka. Dostałaś opisy i sobie identyfikuj skoro uważasz, że się da, ja uważam, że się nie da z wyjątkiem paru najcharakterystyczniejszych gatunków. W przeciwnym wypadku proponuje uzbroić się w cierpliwość aż dostaniesz aparat a identyfikowana roślina zacznie dzbankować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi