Skocz do zawartości

Przesadzanie - a korzenie podporowe

megi_l1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar przesadzić moją rosiczkę capensis. Wypuściła ona sporo korzeni podporowych i chciałabym się dowiedzić czy moge je bez przeszkód wsadzić do ziemii??? :):):)

Odnośnik do odpowiedzi

Chce przesadzić swoje capensisy które wypuściły korzenie podporowe i mam takie pytanie czy jak wsadzę rosiczke do torfu do tego miejsca usychania liści to czy będzie dobrze czy powinno się wsadzać rosiczke do torfu tak jak rosła wcześniej ????? Czy można jakoś wykorzystać ten korzeń podporowy do np. rozmnażania roślin ???

post-1284-1204704565_thumb.jpg

post-1284-1204704575_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące przesadzania capensis typical. A więc przy wysiewaniu zrobiłem błąd i wszystkie nasiona wysiałem do jednej doniczki i teraz nie wiem jak mam się zabrać za przesadzenie, a w szczególności tych rosiczek które skupiły się tak w "kupie" : a to fotka FOTKA. I kiedy powinienem je przesadzić i jak, oraz po ile do jednej doniczki o średnicy 5 - 7 cm ??

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzałabym ich, to dość duże ryzyko przy kiełkach, jeśli je zostawisz co prawda część zginie, ale zostaną ci te najsilniejsze i najzdrowsze.

karol- nic mi nie wiadomo o takim wykorzystaniu korzeni podporowych, powinieneś ją wsadzić wg mnie tak jak była, tkanki nadziemne i podziemne dość istotnie się różnią od siebie.

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko,a minowicie: kiedy powinno sie przesadzac mucholowki??zauwazylem dzisiaj:D ze wyrasta mi malutka mucholówka miedzy duza i chcialbym ja przesadzic do innej doniczki

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

wracajac do rosiczek :) W wakacje posialem razem capensis alba i red i chcialbym je teraz porozsadzac bo z tego co mi sie wydaje rosna zbyt gesto :mellow: poradzcie jak sie za to zabrac bo boje sie ze moge je uszkodzic przy przesadzaniu. A i jeszcze jedno co moze byc z tym malenstwem w prawym dolnym rogu doniczki bo wogóle nie chce rosnac :huh:

ca7ae55e29f33fcbm.jpg

5d7b1141dc515758m.jpg

0a96fae15b4ba98fm.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Może głupia rada, ale po prostu wyciągasz z ziemi i przesadzasz :) Są wystarczająco duże by to znieść bez szwanku :)

Co do tej jednej małej - po prostu jest słabsza, słabsze geny albo co. W przyrodzie przeżywają najsilniejsi.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.