megi_l1 Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Mam zamiar przesadzić moją rosiczkę capensis. Wypuściła ona sporo korzeni podporowych i chciałabym się dowiedzić czy moge je bez przeszkód wsadzić do ziemii??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 Jeśli Ty ich nie wsadzisz do same po pewnym czasie wrosną w ziemię.:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol_187 Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Chce przesadzić swoje capensisy które wypuściły korzenie podporowe i mam takie pytanie czy jak wsadzę rosiczke do torfu do tego miejsca usychania liści to czy będzie dobrze czy powinno się wsadzać rosiczke do torfu tak jak rosła wcześniej ????? Czy można jakoś wykorzystać ten korzeń podporowy do np. rozmnażania roślin ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Mam pytanie dotyczące przesadzania capensis typical. A więc przy wysiewaniu zrobiłem błąd i wszystkie nasiona wysiałem do jednej doniczki i teraz nie wiem jak mam się zabrać za przesadzenie, a w szczególności tych rosiczek które skupiły się tak w "kupie" : a to fotka FOTKA. I kiedy powinienem je przesadzić i jak, oraz po ile do jednej doniczki o średnicy 5 - 7 cm ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Nie przesadzałabym ich, to dość duże ryzyko przy kiełkach, jeśli je zostawisz co prawda część zginie, ale zostaną ci te najsilniejsze i najzdrowsze. karol- nic mi nie wiadomo o takim wykorzystaniu korzeni podporowych, powinieneś ją wsadzić wg mnie tak jak była, tkanki nadziemne i podziemne dość istotnie się różnią od siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 A kiedy je porozsadzać ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol_187 Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Czyli powinienem wsadzić do torfu roślinę tak aby tylko ta zielona część wystawała ponad torf czy odwrotnie ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Marca 2008 Share Napisano 8 Marca 2008 Uschnięte nadziemne części wg mnie powinny być nad ziemią. Jak trochę podrosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
august Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 mam pytanko,a minowicie: kiedy powinno sie przesadzac mucholowki??zauwazylem dzisiaj:D ze wyrasta mi malutka mucholówka miedzy duza i chcialbym ja przesadzic do innej doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 No to przesadz ... Poźniej duza zagłuszy młoda i bedzie po sprawie ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karas Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 wracajac do rosiczek W wakacje posialem razem capensis alba i red i chcialbym je teraz porozsadzac bo z tego co mi sie wydaje rosna zbyt gesto :: poradzcie jak sie za to zabrac bo boje sie ze moge je uszkodzic przy przesadzaniu. A i jeszcze jedno co moze byc z tym malenstwem w prawym dolnym rogu doniczki bo wogóle nie chce rosnac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Może głupia rada, ale po prostu wyciągasz z ziemi i przesadzasz Są wystarczająco duże by to znieść bez szwanku Co do tej jednej małej - po prostu jest słabsza, słabsze geny albo co. W przyrodzie przeżywają najsilniejsi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi